«Και άτυπος και τίτλος» Νο2!

Μετά την νίκη του Παναθηναϊκού επί της Δόξας Δράμας, οι πράσινοι πλησίασαν στους τρεις βαθμούς τον Ολυμπιακό στη μάχη για τον πρωταθλητή χειμώνα και αν επικρατήσουν και του Λεβαδειακού τότε θα έχουμε ισοβαθμία μετά από χρόνια. Το novasports.gr αναλύει.

Μετά την νίκη του Παναθηναϊκού επί της Δόξας Δράμας, οι πράσινοι πλησίασαν στους τρεις βαθμούς τον Ολυμπιακό στη μάχη για τον πρωταθλητή χειμώνα και αν επικρατήσουν και του Λεβαδειακού τότε θα έχουμε ισοβαθμία μετά από χρόνια. Το novasports.gr αναλύει.

Στις 5 Ιανουαρίου όταν ο Ολυμπιακός είχε ολοκληρώσει τις 15 αγωνιστικές όντας στην κορυφή με 36 βαθμούς, το novasports.gr σας είχε παρουσιάσει ένα εκτενές αφιέρωμα για τη μάχη του πρωταθλητή χειμώνα. Τότε είχαμε κρατήσει τα δεδομένα και έπρεπε να περιμένουμε τις δύο αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού με Δόξα Δράμας και Λεβαδειακό για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Έτσι μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Δόξας Δράμας, οι πράσινοι μετά από 14 αγώνες του πρώτου γύρου έχουν μαζέψει 33 βαθμούς, ενώ ο Ολυμπιακός είχε τελείωσει τον πρώτο γύρω (15 αγ.) με 36 βαθμούς. Συνεπώς αν ο Παναθηναϊκός νικήσει τον Λεβαδειακό θα οδηγηθούμε σε ισοβαθμία στην κορυφή με το τέλος του πρώτου γύρου.

Ωστόσο  έστω και άτυπα ο Ολυμπιακός έχει το πάνω χέρι. Ακόμα κι αν η Super League έχει ως μοναδικό κριτήριο σε περίπτωση ισοβαθμίας μεσούσης της χρονιάς τα μεταξύ τους παιχνίδια, οι Πειραιώτες σε όλα τα υπόλοιπα κριτήρια που κρίνουν ισοβαθμίες είναι ανώτεροι.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αναδείχτηκαν ισόπαλοι στο Καραϊσκάκη τον πρώτο γύρομε σκορ 1-1.  Οι ερυθρόλευκοι όμως τελείωσαν τον πρώτο γύρο με τέρματα 36-12, ενώ οι πράσινοι με ένα πλέον παιχνίδι λιγότερο έχουν τέρματα 31-15. Δηλαδή ο Ολυμπιακός έχει καλύτερη επίθεση, καλύτερη άμυνα και καλύτερη διαφορά τερμάτων. Ενώ και αλφαβητικά (όπως θα έχει την κατάταξη η Super League σε περίπτωση ισοβαθμίας), οι πρωταθλητές είναι… ένα γράμμα μπροστά.

Ο Παναθηναϊκός για να ξεπεράσει τα στατιστικά του Ολυμπιακού θα πρέπει να επικρατήσει του Λεβαδειακού με διαφορά 8 γκολ, κάτι που σπάνια βλέπουμε στο ελληνικό πρωτάθλημα. Πάντως μόνο έτσι οι πράσινοι στην ισοβαθμία θα μπορούσαν να αναγράφονται πρώτοι και εφόσον ίσχυε το κριτήριο της διαφοράς τερμάτων.

* Παρακάτω αναδημοσιεύουμε το αρχειακό αφιέρωμα για τους άτυπους πρωταθλητές χειμώνα:

Μόνο δύο φορές την τελευταία δεκαετία ο «άτυπος» πρωταθλητής έχασε τον τίτλο

Τα προηγούμενα δέκα χρόνια, οι οκτώ πρωταθλητές χειμώνα κατέκτησαν εν τέλει και το πρωτάθλημα, συνεπώς γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί τόση πρεμούρα για να βρούμε τον πρωταθλητή χειμώνα. Οι μοναδικές χρονιές που ο πρωταθλητής χειμώνα δεν κατέκτησαν και τον τίτλο στο τέλος ήταν το 2002-03 όταν ο Παναθηναϊκός ήταν πρωταθλητής χειμώνα αλλά ο τίτλος κατέληξε σο λιμάνι, ενώ αντίστοιχα την περίοδο 2003-04 πρωταθλητής χειμώνα ήταν ο Ολυμπιακός αλλά τον τίτλο κατέκτησαν οι πράσινοι. Αναλυτικά το τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια με τους άτυπους και τυπικούς πρωταθλητές:

2001-02: Πρωταθλητής χειμώνα Ολυμπιακός – Πρωταθλητής Ολυμπιακός
2002-03: Πρωταθλητής χειμώνα Παναθηναϊκός – Πρωταθλητής Ολυμπιακός
2003-04: Πρωταθλητής χειμώνα Ολυμπιακός – Πρωταθλητής Παναθηναϊκός
2004-05: Πρωταθλητής χειμώνα Ολυμπιακός – Πρωταθλητής Ολυμπιακός
2005-06: Πρωταθλητής χειμώνα Ολυμπιακός – Πρωταθλητής Ολυμπιακός
2006-07: Πρωταθλητής χειμώνα Ολυμπιακός – Πρωταθλητής Ολυμπιακός
2007-08: Πρωταθλητής χειμώνα Ολυμπιακός – Πρωταθλητής Ολυμπιακός
2008-09: Πρωταθλητής χειμώνα Ολυμπιακός – Πρωταθλητής Ολυμπιακός
2009-10: Πρωταθλητής χειμώνα Παναθηναϊκός – Πρωταθλητής Παναθηναϊκός
2010-11: Πρωταθλητής χειμώνα Ολυμπιακός – Πρωταθλητής Ολυμπιακός

Οι τρεις “αιώνιες” ισοβαθμίες σε τέλος πρώτου γύρου

1996-97: Η τελευταία ισοβαθμία αιωνίων σε τέλος πρώτου γύρου
ΟΣΦΠ-ΠΑΟ (39β.) πρωταθλητής χειμώνα ΟΣΦΠ, πρωταθλητής ΟΣΦΠ

Το novasports.gr έψαξε σε όλη την ιστορία της Α’ Εθνικής και βρήκε πότε είχαμε ισοβαθμία δύο ομάδων στο τέλος του πρώτου γύρου. Η τελευταία φορά που οι αιώνιοι ισοβάθμησαν στο τέλος του πρώτου γύρου ήταν την περίοδο 1996-97, σεζόν που ο Ολυμπιακός θα έβγαινε στο τέλος από τα περιβόητα «πέτρινα χρόνια».

Εκείνη τη χρονιά ερυθρόλευκοι και πράσινοι είχαν με το τέλος του πρώτου γύρου από 39 βαθμούς αλλά ο άτυπος τίτλος πήγε στον Πειραιά καθώς ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει με 1-0 στο Καραϊσκάκη. Στο τέλος του πρωταθλήματος πανηγύρισε και το πρώτο πρωτάθλημα μετά από δέκα χρόνια ανομβρίας, ενώ οι πράσινοι κατρακύλησαν στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας πίσω από ΑΕΚ, ΟΦΗ και ΠΑΟΚ και έχασαν και το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Άλλες δύο αιώνιες ισοβαθμίες τη δεκαετία του 60′

Εκτός από την σεζόν 1996-97 οι αιώνιοι ισοβάθμησαν με το τέλος του πρώτου γύρου άλλες δύο φορές στην ιστορία της μεγάλης κατηγορίας με τους ερυθρόλευκους να παίρνουν τον άτυπο τίτλο και αυτές τις δύο φορές, χωρίς στο τέλος να κατακτούν το πρωτάθλημα. Συνεπώς τις τρεις φορές που οι αιώνιοι ισοβάθμησαν στο τέλος του πρώτου γύρου πρωταθλητής χειμώνα ήταν ο Ολυμπιακός, αλλά μόνο τη μία πήραν και το πρωτάθλημα (96-97).

1962-63
ΟΣΦΠ-ΠΑΟ (39β.) πρωταθλητής χειμώνα ΟΣΦΠ, πρωταθλήτρια ΑΕΚ
Πιο συγκεκριμένα τη σεζόν 1962-63 είχαν από 39 βαθμούς αλλά οι ερυθρόλευκοι ήταν στην κορυφή καθώς είχαν επικρατήσει με σκορ 3-2. Στο τέλος της σεζόν πάντως κανείς από τους δύο δεν πήρε τον τίτλο. Πρωταθλήτρια στέφθηκε η ΑΕΚ που ισοβάθμησε με τον Παναθηναϊκό αλλά φόρεσε το στέμμα λόγω καλύτερου συντελεστή γκολ.

1968-69
ΟΣΦΠ-ΠΑΟ (44β.) πρωταθλητής χειμώνα ΟΣΦΠ, πρωταθλητής ΠΑΟ
Η δεύτερη φορά την ίδια δεκαετία που βρήκε τους αιώνιους χέρι-χέρι στο τέλος του πρώτου γύρου ήταν την περίοδο 1968-69 όταν είχαν από 44 βαθμούς. Και πάλι ο Ολυμπιακός είχε το πάνω χέρι καθώς είχε πάρει ισοπαλία στη Λεωφόρο 0-0 αλλά είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων (+27) ενώ ο Παναθηναϊκός είχε +21. Στο τέλος όμως χαμογέλασαν οι πράσινοι κατακτώντας το έκτο τους πρωτάθλημα στα δέκα πρώτα χρόνια της Α’ Εθνικής.

Οι υπόλοιπες 4 ισοβαθμίες σε τέλος πρώτου γύρου

1967-68
Άρης-ΑΕΚ (41β.) πρωταθλητής χειμώνα Άρης, πρωταθλήτρια ΑΕΚ.
Την περίοδο 1967-68 στο τέλος του πρώτου γύρου την κορυφή μοιράζονταν ο Άρης με την ΑΕΚ έχοντας από 41 βαθμούς, αλλά οι Θεσσαλονικείς ήταν μόνοι στο ρετιρέ. Γελάει καλύτερα όμως όποιος γελάει τελευταίος και η ΑΕΚ στο τέλος έκοψε πρώτη το νήμα κατακτώντας τον τίτλο.

1979-80
Άρης-ΠΑΟΚ (24β.) πρωταθλητής χειμώνα Άρης, πρωταθλητής ΟΣΦΠ
Την περίοδο 1979-80 στην κορυφή για μία και μοναδική μέχρι σήμερα φορά βρέθηκαν στο τέλος του πρώτου γύρου οι δύο αιώνιοι της Θεσσαλονίκης με τον Άρη να κατακτά τον άτυπο τίτλο. Ο τυπικός όμως του καλοκαιριού δεν κατέληξε στην συμπρωτεύουσα, καθώς η κορυφή στο τέλος βάφτηκε ερυθρόλευκη. Αυτή είναι και η μοναδική φορά στην ιστορία της Α Εθνικής που δύο ομάδες ισοβαθμούν στην κορυφή στο τέλος του πρώτου γύρου αλλά καμία από τις δύο στο τέλος δεν κατακτά τον τίτλο.

1982-83
ΟΣΦΠ-ΑΕΚ (24β.) πρωταθλητής χειμώνα ΟΣΦΠ, πρωταθλητής ΟΣΦΠ
Την περίοδο 1982-83 για πρώτη φορά στα χρονικά ισοβαθμούν δύο ομάδες στην κορυφή στο τέλος του πρώτου γύρου και ο άτυπος πρωταθλητής κατακτά και τυπικά το πρωτάθλημα. Εν προκειμένω ο Ολυμπιακός, που ισοβάθμησε με την ΑΕΚ στα μισά και στο τέλος κράτησε αποκλειστικά δική του την κορυφή.

1988-89
ΟΣΦΠ-ΑΕΚ (21β.) πρωταθλητής χειμώνα ΟΣΦΠ, πρωταθλήτρια ΑΕΚ
Την περίοδο 1988-89 Ολυμπιακός και ΑΕΚ ισοβάθμησαν και πάλι στα μισά αλλά αυτή τη φορά στο τέλος χαμογέλασε η ΑΕΚ.

Συμπερασματικά

Οι πιθανότητες να υπάρξει ισοβαθμία στο τέλος του φετινού πρώτου γύρου ανάμεσα στους αιώνιους είναι αρκετές και αυτό είναι ένα σπάνιο γεγονός στην ιστορία της Α Εθνικής. Από ιδρύσεως της μεγάλης κατηγορίας είχαμε λοιπόν 7 φορές ισοβαθμία στο τέλος του πρώτου γύρου.

Από αυτές τις επτά ισοβαθμίες στην άτυπη μάχη, μόλις τις δύο ο πρωταθλητής χειμώνα πήρε στο τέλος και τον τίτλο. Και τις δύο φορές ήταν ο Ολυμπιακός (82-83, 96-97) που κράτησε την κορυφή πρώτα κόντρα στην ΑΕΚ και εν συνεχεία με τον Παναθηναϊκό. Τις υπόλοιπες τέσσερις φορές ο πρωταθλητής χειμώνα «έσπασε» στο τέλος και το τίτλος πήγε στον τύποις δεύτερο του πρώτου γύρου, ενώ μόνο μία φορά στην ιστορία της Α’ Εθνικής ο τίτλος δεν κατέληξε σε μία από τις δύο ομάδες της κορυφής του πρώτου γύρου (79-80).

Οι αιώνιοι έχουν ισοβαθμήσει τρεις φορές με τον Ολυμπιακό πάντα άτυπο πρωταθλητή και το πρωτάθλημα στο τέλος να πηγαίνει μία στην ΑΕΚ (62-63), μία στον Παναθηναϊκό (68-69) και μία να μένει στο λιμάνι (96-97).


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.