Πέρασε στην αντεπίθεση η Ευρωλίγκα

Η Ευρωλίγκα πέρασε στην αντεπίθεση καθώς με επιστολή της κάνει λόγο για επίθεση που δέχεται διαρκώς από τη FIBA την οποία κατηγορεί πως δεν αφήνει τους συλλόγους να αποφασίσουν ελεύθερα το που θέλουν να συμμετάσχουν.

Η Ευρωλίγκα πέρασε στην αντεπίθεση καθώς με επιστολή της κάνει λόγο για επίθεση που δέχεται διαρκώς από τη FIBA την οποία κατηγορεί πως δεν αφήνει τους συλλόγους να αποφασίσουν ελεύθερα το που θέλουν να συμμετάσχουν. 

Αναλυτικά:

«Στο τέλος του 2012 η FIBA ενέκρινε το νέο της καλεντάρι για τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων, σπάζοντας μονομερώς τη συμφωνία που υπογράφηκε με την Ευρωλίγκα το 2004. Από τότε, έχουμε παρατηρήσει μία αυξημένη επιθετικότητα από την πλευρά της FIBA απέναντι στη διοργάνωση που δημιούργησαν οι ομάδες της Ευρώπης, όπου τα τελευταία 15 χρόνια μεγάλωνε και αναπτυσσόταν όσο καμία άλλη στην Ευρώπη. 

Αυτή η συμπεριφορά της FIBA εντάθηκε από τον περασμένο Νοέμβρη, όταν οι σύλλογοι απέρριψαν την πρόταση της FIBA που ήθελε να ελέγξει τις διοργανώσεις. 

Τους πρόσφατους μήνες είδαμε πως η FIBA άλλαξε από το να προτείνει μία διοργάνωση με 10ετή εγγυημένα συμβόλαια για κάποιες ομάδες, στο να αποτελούν μοναδικά κριτήρια συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τα ετήσια αθλητικά αποτελέσματα. Στην έλλειψη αξιοπιστίας και συνοχής στις θέσεις της, είδαμε επίσης πως η FIBA επανειλημμένα πιέζει και απειλεί τις ομάδες να αποφασίζουν ελεύθερα για το μέλλον τους, προκαλώντας έτσι έναν διαχωρισμό στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. 

Αντί να διαλέξει το διάλογο το ευρωπαϊκό συμβούλιο της FIBA ανακοίνωσε πως θα προβεί στην τιμωρία των ομοσπονδιών που θα επιτρέψουν στις ομάδες τους να πάνε κόντρα στην απόφαση της FIBA. 

Η FIBA λέει πως προτεραιότητά της είναι να υπερασπίζεται τις αθλητικές αρχές, αλλά την ίδια ώρα αγνοεί πως ο αθλητισμός είναι ελεύθερο και εθελοντικό δικαίωμα και όχι καθήκον. Αντίθετα, η FIBA απειλεί εκείνους που ασκούν το δικαίωμα αυτής της ελευθερίας με τιμωρίες. 

Η FIBA έχει δείξει έλλειψη σεβασμού σε ευρωπαϊκές ομάδες επιβάλλοντάς τους όρους και κανόνες που δεν συνάδουν με άλλες λίγκες και άτομα που είναι μέλη του οργανισμού. Αυτό δεν δείχνει μόνο μία μεροληπτική συμπεριφορά, αλλά παράλληλα μία καταχρηστική και ασεβής συμπεριφορά προς τις αξίες της διαφάνειας, της συνοχής και της ενότητας που ισχυρίζεται ότι προστατεύει. 

Για το λόγο αυτό, οι ομάδες της Ευρωλίγκας έχουν επικεντρωθεί να συνεχίσουν τη δουλειά τους ειρηνικά πάνω σε αυτό το πρότζεκτ, πεπεισμένες από τις αλλαγές που έγιναν, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους φιλάθλους, προκειμένου να τους προσφέρουν την καλύτερη δυνατή μπασκετική διοργάνωση. Στις 2 Δεκεμβρίου του 2015 η Ευρωλίγκα κάλεσε όλες τις αρχές των εγχώριων πρωταθλημάτων να εισέλθουν στο πρότζεκτ και από τότε συνεργάζεται στενά ύστερα από τη θετική τους ανταπόκριση, σεβόμενοι παράλληλα εκείνους που επέλεξαν κάτι διαφορετικό, αφήνοντας ακόμη ανοικτές τις προσκλήσεις τους. Η Ευρωλίγκα ουδέποτε ερωτήθηκε πως η FIBA θα διοργάνωνε άλλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως έχει συμβεί τα τελευταία 15 χρόνια και καλωσορίζει τη FIBA να συνεχίσει σ’ αυτό. 

Την ίδια ώρα, η Ευρωλίγκα έχει προκαλέσει επανειλημμένα τη FIBA σε διάλογο για μία διμερής συνεργασία όπου ο καθένας θα αναλάβει τις υποχρεώσεις του. Η FIBA δεν δέχθηκε την πρόσκληση. 

Τώρα, η Ευρωλίγκα και οι ομάδες μπορούν να εκφράσουν τη θλίψη τους και την απογοήτευσή τους για το γεγονός πως η FIBA θέλει να λύσει μέσω κυρώσεων την κατάσταση, που δεν μπορούσε να λύσει μέσω διαλόγου. Η Ευρωλίγκα και οι ομάδες της θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους μαζί παραβλέποντας τις απειλές της FIBA και με την ελπίδα πως οι εθνικές ομοσπονδίες θα θυμούνται πως οι ομάδες είναι η βάση του αθλητικού τους συστήματος και πως αναγνωρίζουν την ελευθερία τους να διαλέξουν τη διοργάνωση που θεωρούν καλύτερη για τους φιλάθλους τους. 

Η Ευρωλίγκα στοχεύει και είναι καθήκον της να διαχειριστεί τις διοργανώσεις της και να παραδώσει την καλύτερη εμπειρία στους φιλάθλους της και δεν ενδιαφέρεται να διατηρήσει ανοικτό αυτό το δημόσιο ντιμπέιτ, που είναι μία αφύσικη κατάσταση. Από ‘δω και στο εξής θα υποστηρίζει τη γνώμη της μέσω αυτής της επιστολής και θα αφοσιωθεί στην προσπάθεια να ξεκινήσουν οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η Ευρωλίγκα και το Eurocup».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.