Γιατί “κάηκε” και ο Ζιλμπέρτο;

Ο Νίκος Τζουάννης γράφει στο Novasports.gr για το «διαζύγιο» του Παναθηναϊκού με τον Ζιλμπέρτο Σίλβα και προσπαθεί να βρει τους λόγους της συγκεκριμένης απόφασης των «πρασίνων».
0
Νίκος Τζουάννης
14/12/2016 • 17:45
Ζιλμπέρτο Σίλβα
  • shares
Αδυνατώ να κατανοήσω την απόφαση της διοίκησης του Παναθηναϊκού να “κάψει” τόσο εύκολα την περίπτωση του Ζιλμπέρτο Σίλβα. Ο Βραζιλιάνος μετά από μόλις μισό χρόνο στο πόστο του διευθυντή ποδοσφαίρου της ΠΑΕ αποτελεί παρελθόν και οι λόγοι παραμένουν αδιευκρίνιστοι.

Αν μη τι άλλο, είναι αρκετά τα ερωτήματα αναφορικά με την περίπτωση του Ζιλμπέρτο Σίλβα και καλό θα ήταν – για να καθαρίσει το “θολό τοπίο” - να απαντηθούν από τους αρμόδιους.

Αυτό το διάστημα είναι αρκετό για να κριθεί η δουλειά ενός νέου ανθρώπου που κάνει τα πρώτα του βήματα σε ένα διαφορετικό πόστο; Και δεν μιλάμε για έναν ...τυχαίο, αλλά για έναν ποδοσφαιριστή που έχει γράψει ιστορία στο Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο και αξίζει σεβασμό και ...χρόνο.

Αν δεν με ... ξεγελά η μνήμη μου, ο Παναθηναϊκός χτύπησε την ...πόρτα του Ζιλμπέρτο και οι Πράσινοι ήταν αυτοί που προσπάθησαν και κατάφεραν να πείσουν τον Βραζιλιάνο να αφήσει την πατρίδα του και να εγκατασταθεί στην Ελλάδα για ένα πρότζεκτ ΤΡΙΕΤΙΑΣ.

Τα πρώτα λόγια του Ζιλμπέρτο ήταν ξεκάθαρα. Θα χρειαζόταν κάποιο διάστημα για να προσαρμοστεί και να μάθει τα νέα του καθήκοντα, όμως η κατάσταση που δημιουργήθηκε στον Παναθηναϊκό δεν νομίζω ότι βοήθησε τον Βραζιλιάνο. Από τη στιγμή που ο Στραματσόνι είχε το γενικό ...πρόσταγμα και έπαιρνε όλες τις αποφάσεις – όχι αυθαίρετα, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης – ο ρόλος του Ζιλμπέρτο στο μεταγραφικό κομμάτι ουσιαστικά ήταν ...υποστηρικτικός.

Ο Ιταλός μιλούσε με ομάδες και παίκτες και ο Ζιλμπέρτο απλά ...κατάφερε να “περάσει” δύο μεταγραφές. Τους Ρέις και Ρινάλντι. Τον Πορτογάλο παραλίγο να τον “κάψει” ο Στραματσόνι, αφού του έδωσε ελάχιστες ευκαιρίες και ο Αργεντινός κρίθηκε ...ανεπαρκής με ελάχιστα λεπτά συμμετοχής σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Γιουρόπα Λιγκ.

Δεν νομίζω ο Ζιλμπέρτο Σίλβα μπορεί να κριθεί για το μεταγραφικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του, αν και η αλήθεια είναι ότι μπορούσε να «πατήσει» πόδι και να ενεργοποιηθεί περισσότερο. Στο κομμάτι της Ακαδημίας, ο Βραζιλιάνος προσπάθησε να βελτιώσει κάποια πράγματα, ουσιαστικά είναι ο άνθρωπος που “κράτησε” στο σύλλογο τον Γιάννη Σαμαρά και έδωσε κάποιες λύσεις σε σημαντικά προβλήματα των τμημάτων υποδομής.

Ενδεχομένως να μπορούσε να έχει πιο ενεργό ρόλο στο ποδοσφαιρικό τμήμα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν άνθρωποι του συλλόγου. Όμως το πόστο του ήταν αυτό του διευθυντή ποδοσφαίρου και όχι του γενικού αρχηγού ή του τεχνικού διευθυντή και ο Ζιλμπέρτο – το γνώριζαν οι Πράσινοι από την αρχή – δεν είναι ο άνθρωπος που θα μπει στα αποδυτήρια για να βάλει τις ...φωνές στους παίκτες. Δεν είναι στη φιλοσοφία του και δεν θα το έκανε ποτέ. 

Ο Ζιλμπέρτο έκανε λάθη και μάλιστα αρκετά, όμως δεν είχε το χρόνο για να μάθει και να βελτιωθεί και ουσιαστικά «πληρώνει» την πίεση που υπάρχει στους Πράσινους τη δεδομένη στιγμή και την ανάγκη που έχει το Τριφύλλι για άμεσα αποτελέσματα.  
Γράψτε το σχόλιο σας...