Χρειάζεται χρόνο και εμπιστοσύνη

0
Νίκος Τζουάννης
15/05/2013 • 11:11
Χρειάζεται χρόνο και εμπιστοσύνη
  • shares

Τελικά έφτασε η μέρα της παρουσίασης και ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού έλυσε πολλές από τις απορίες μας.

Ο Γιάννης Αναστασίου απέφυγε τα μεγάλα λόγια και τις βαρύγδουπες δηλώσεις και κράτησε ...χαμηλά την μπάλα στις πρώτες του δηλώσεις ως προπονητής του Τριφυλλιού, ενώ εμφανίστηκε γεμάτος αυτοπεποίθηση γι' αυτή την μεγάλη πρόκληση που εμφανίζεται στην ανατολή της προπονητικής του καριέρας.

Γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, ξέρει καλά τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν και δεν ζητά το ...άπιαστο στο μεταγραφικό παζάρι, αλλά αναζητά στην ποδοσφαιρική αγορά μικρούς... θησαυρούς. Και δεν θέλει να “κοπιάρει” την ολλανδική ή την αγγλική ποδοσφαιρική φιλοσοφία όπως είπε, αλλά να δημιουργήσει κάτι καινούργιο. Κάτι Παναθηναϊκό...

Επιθετικό και ελκυστικό ποδόσφαιρο επιθυμεί ο 40χρονος τεχνικός, το 4-3-3 επιστρέφει για τα ...καλά, ενώ η ταχύτητα θα είναι απαραίτητο στοιχείο στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Αυτά ήταν απλά η ...αρχή. Γιατί ο Αναστασίου είπε πολλά και ενδιαφέροντα. Και φάνηκε ότι ήταν εδώ και καιρό έτοιμος για να αναλάβει πρώτος προπονητής. Βέβαια έχει την τύχη να ξεκινά από τα ...ψηλά και όχι από τα χαμηλά, όπως συμβαίνει συνήθως στις περιπτώσεις νέων τεχνικών, αλλά εδώ θα φανεί αν αντέχει τα ύψη... 

Μεγάλο στοίχημα είναι για τον Παναθηναϊκό ο Γιάννης Αναστασίου. Και η ζυγαριά ισορροπεί μεταξύ των υπέρ και των κατά...

Είναι νέος, φιλόδοξος, καλός χαρακτήρας και στοχεύει να φτάσει ψηλά και ως προπονητής. Έχει περάσει από το Τριφύλλι (ως βοηθός του Τεν Κάτε), ξέρει τον σύλλογο και την πίεση που υπάρχει σε μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός, γνωρίζει την ποδοσφαιρική μας πραγματικότητα, έχει αποκτήσει πολύτιμες εμπειρίες από το πέρασμα του σε Ολλανδία, Βέλγιο και Αγγλία και είναι δουλευταράς.

Όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά. Αυτή που λέει ότι στην πιο δύσκολη στιγμή στην σύγχρονη ιστορία του Παναθηναϊκού, οι Πράσινοι δεν επέλεξαν την “ασφαλέστερη” λύση ενός έμπειρου προπονητή, αλλά αυτή ενός άπειρου τεχνικού, ο οποίος δεν έχει εργαστεί ποτέ ως πρώτος προπονητής.

Σε μια εποχή μεγάλων εκκαθαρίσεων στο ρόστερ του Τριφυλλιού και με τον σύλλογο να αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα, ο Αναστασίου καλείται να “χτίσει” από την αρχή μια νέα ομάδα. Και αναμφίβολα το ρίσκο είναι μεγάλο. Κυρίως για τον Παναθηναϊκό που έχασε τον δρόμο του και ψάχνει μια αφετηρία για να βαδίσει σε νέο μονοπάτι.

Τα ρίσκα όμως είναι για να τα παίρνει κάποιος. Η διοίκηση του Παναθηναϊκού πήρε μια γενναία απόφαση και πρέπει να την στηρίξει. Να προστατέψει τον Αναστασίου στα πρώτα βήματα της καριέρας του και να του δώσει τον απαραίτητο χρόνο για να δουλέψει με την ηρεμία του. Και το ίδιο οφείλει να κάνει και ο κόσμος του Τριφυλλιού. Να σταθεί στο πλευρό ενός νέου προπονητή, που θέλει να πετύχει και να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό σε επιτυχίες.

Αναφορικά με τον Νίκο Νταμπίζα, υπήρξε σχετική αναφορά από τον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στην παρουσίαση του Γιάννη Αναστασίου, όπου δικαιολόγησε την επιλογή του. Λογικό είναι να υπάρχουν αντιδράσεις, καθώς ο νέος τεχνικός σύμβουλος του Τριφυλλιού, προέρχεται από το στρατόπεδο του “αιώνιου” αντιπάλου. Όμως η απόφαση έχει παρθεί από την ηγεσία του Παναθηναϊκού και δεν αλλάζει. Και νομίζω ότι θα ήταν άδικο να κριθεί ο Νταμπίζας, προτού δείξει την δουλειά του στην ομάδα και τι μπορεί να κάνει στο νέο του πόστο... 

Ομολογώ ότι είναι η πρώτη φορά που ακούω από τόσους ποδοσφαιράνθρωπους λόγια θαυμασμού για κάποιον, που γνώριζα ελάχιστα μέχρι πριν από λίγο καιρό. Αναφέρομαι στον Στηβ Ρούτερ, που έχει κλέψει τις εντυπώσεις στην Παιανία και οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού περιμένουν να δώσει πολλά στον σύλλογο.

Με την αξία του παρέμεινε στο τεχνικό τιμ ο Γιάννης Βονόρτας, ενώ η επιστροφή του τεράστιου Δημήτρη Σαραβάκου στον σύλλογο, μόνο καλό θα κάνει. Σε όλα τα επίπεδα... Η “σημαία” είναι και πάλι εκεί που πρέπει...

Γράψτε το σχόλιο σας...