Ο σχεδιασμός του Βαλβέρδε

0
Νίκος Γαβαλάς
20/07/2011 • 04:00
Ο σχεδιασμός του Βαλβέρδε
  • shares

Σε όλο το διάστημα της βασικής προετοιμασίας, ο Ισπανός τεχνικός δεν άλλαξε ρότα. Οριοθέτησε ως πρώτο στόχο για τη νέα χρονιά την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Και όταν έστρεφε το βλέμμα του προς το Τσάμπιος Λιγκ, ξεκαθάριζε προς πάσα κατεύθυνση πως θέλει όλοι ν' απολαύσουν την παρουσία των "Πειραιωτών" στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
Ξέρετε, ο Ερνέστο Βαλβέρδε φιλοδοξεί ο κόσμος του Ολυμπιακού να βλέπει μία ομάδα που δε θα παίζει παθητικό ποδόσφαιρο. Που δε θα δέχεται εύκολα και πολλά γκολ απ' τα μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Μια ομάδα την οποία θα χαίρεσαι να την παρακολουθείς.

Ωστόσο, τη λέξη διάκριση δεν τη βάζει στο λεξιλόγιό του. Δεν είναι του χαρακτήρα του να δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες στον κόσμο των "ερυθρόλευκων". Διότι σε μία τέτοια περίπτωση, ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός θα προκαλέσει και μεγάλη απογοήτευση.

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού είναι ρεαλιστής. Και όταν είχε καθοδηγήσει την Εσπανιόλ έως τον τελικό του κυπέλλου UEFA, προσπαθούσε να κρατάει χαμηλούς τόνους. Ήξερε και ξέρει καλά πως για να έρθει η ευρωπαϊκή διάκριση, χρειάζεται εκτός από ποιοτική ομάδα, να έχεις σύμμαχο και τον παράγοντα τύχη.
Σε υψηλό επίπεδο, οι αγώνες κρίνονται στις λεπτομέρειες. Θα πρέπει την κρίσιμη στιγμή να βρεις το στόχο, τα δίχτυα. Ένα δοκάρι μπορεί να αποβεί μοιραίο. Δικαιολογημένα δίνει μεγάλη βαρύτητα στην τύχη. ʼλλωστε, όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με τον αθλητισμό, ξέρουν πόσο απαραίτητη είναι.

Στην προετοιμασία επί αυστριακού εδάφους έκανε ότι μπορούσε προκειμένου να δημιουργήσει το ποιοτικό σύνολο, το οποίο θα μπορεί να κυκλοφορεί τη μπάλα γρήγορα και αποτελεσματικά, ενώ συνάμα θα αμύνεται ψηλά και πιεστικά.

Βεβαίως, στο Τσάμπιονς Λιγκ όπου ο βαθμός δυσκολίας των αγώνων αυξάνεται σημαντικά, θα είναι πρόκληση για τους πρωταθλητές Ελλάδας να μπορέσουν ν' ανταποκριθούν στις μεγάλες απαιτήσεις, δίχως να είναι ένα σύνολο το οποίο θ' αμύνεται μαζικά για να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα.

Γράψτε το σχόλιο σας...