Περί απονομής δικαιοσύνης στο ελληνικό ποδόσφαιρο

0
Νίκος Γαβαλάς
20/05/2011 • 13:00
Περί απονομής δικαιοσύνης στο ελληνικό ποδόσφαιρο
  • shares

Όχι, στο χώρο του ποδοσφαίρου δεν έχουμε ακόμη ακούσει κάτι σχετικό. Στις συζητήσεις των τελευταίων μηνών, κατατέθηκε πάντως μία πρόταση για την εφαρμογή των κανονισμών της UEFA και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μπορεί να ηχεί παράξενα στα αυτιά σας, αλλά θα πρέπει να ξέρετε πως διαθέτουμε ένα απ' τα αυστηρότερα πειθαρχικά δίκαια της Ευρώπης.

Το πρόβλημα είναι πως στο «λαβύρινθο» του εν Ελλάδι κώδικα υπάρχουν αρκετά «παράθυρα», με αποτέλεσμα να μην αποδίδεται δικαιοσύνη. Και το πρόβλημα διογκώνεται απ' τον τρόπο λειτουργίας των δικαστικών επιτροπών της Ελληνικής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδίας.

Δίχως άλλο, ο τρόπος λειτουργίας μίας άλλης πειθαρχικής επιτροπής, αυτής της Σούπερ Λίγκας, θα πρέπει ν' αποτελέσει οδηγό. Κυριακή ολοκληρώνεται η δράση και τέσσερα εικοσιτετράωρα μετά συνεδριάζει, εξετάζει τις υποθέσεις που έχουν προκύψει στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και αυθημερόν εκδίδει τις σχετικές αποφάσεις.

Τώρα που πλησιάζει στο τέλος της η αγωνιστική περίοδος με την ολοκλήρωση των πλέι οφ, θέτουμε το πρόβλημα με την αθλητική δικαιοσύνη, προκειμένου να βελτιωθούν οι μηχανισμοί της. Διότι η κακοπιστία και η αμφισβήτηση «πηγάζουν» μέσα απ' τις δυσλειτουργίες των αθλητικών δικαστών.

Η λύση είναι η εξής: η απλοποίηση του κώδικα με αφαίρεση κάθε "παράθυρου", σε συνδυασμό με την γρήγορη απονομή δικαιοσύνης. Ετσι, θα βελτιωθεί σημαντικά η εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Επιπλέον, τα θύματα δε θα γίνονται θύτες, όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ατρόμητου, Γιώργος Σπανός στην τελευταία συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκας.

Δεν ξέρουμε κατά πόσο θα βοηθήσει η αυστηροποίηση των ποινών στις ομάδες σε περίπτωση δημιουργίας επεισοδίων. Ούτως 'η άλλως, αν εφαρμοστεί σωστά ο πειθαρχικός κώδικας, οι ποινές θα είναι πάρα πολύ αυστηρές. Την ίδια ώρα, είναι υποχρέωση της Πολιτείας ν' αποφασίσει επιτέλους να βάλει τάξη με την ενεργοποίηση της αστυνομίας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί σε ρόλο θεατή. Προφανώς έχοντας λάβει άνωθεν εντολή.

Γράψτε το σχόλιο σας...