Και 4-3-3 και ρόμβο και έκπληξη

0
Νίκος Γαβαλάς
06/08/2014 • 12:06
Και 4-3-3 και ρόμβο και έκπληξη
  • shares
Δηλαδή, επιμένει στο ίδιο σύστημα, το οποίο ωστόσο δε διστάζει να το αλλάζει αν το επιβάλλουν οι απαιτήσεις μίας αναμέτρησης.
         
Τι ακριβώς εννοούμε; Ο Ισπανός τεχνικός παίζει και πάλι με τέσσερις στην άμυνα (το τονίζουμε, καθώς στο Ζέεφελντ μάς είχε πει πως εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τρεις στην άμυνα, κάτι που ακόμη δεν έχει δοκιμάσει), τρεις στον άξονα -τον κλασικό αμυντικό μέσο μπροστά από τα στόπερ που καλείται παράλληλα να περάσει τη μπάλα μπροστά με ταχύτητα, το «οκτάρι» το οποίο κινείται λίγο πιο μπροστά και τον επιτελικό μέσο- δύο στις πτέρυγες και τον σέντερ φορ. Η λογική της ανάπτυξης του παιχνιδιού είναι ακριβώς η ίδια σε σχέση με πέρυσι, με κάποιες διαφορές: ζητάει από τους παίκτες του μεγαλύτερη ταχύτητα στην κυκλοφορία της μπάλας και κρατάει τις γραμμές πολύ πιο κοντά και πιο ψηλά. Είναι λεπτομέρειες οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά το παιχνίδι του Ολυμπιακού στη νέα σεζόν.
         
Όμως, όταν υπάρχει η ανάγκη (για παράδειγμα η ομάδα του βρίσκεται πίσω στο σκορ και αδειάζει η κλεψύδρα) ο προπονητής των πρωταθλητών Ελλάδας δίνει στήριγμα στον σέντερ φορ, παίζοντας ουσιαστικά με δύο επιθετικούς και αλλάζοντας το σύστημα από 4-3-3 σε 4-4-2 με ρόμβο. Έχει δηλαδή ένα κλασικό αμυντικό μέσο μπροστά από τα στόπερ, δύο εσωτερικούς μέσους στην ευθεία και ένα επιτελικό μέσο σε ρόμβο, καθώς και δύο φορ, με τους ακραίους μπακ να είναι υποχρεωμένοι να παίζουν όλη τη γραμμή. Το είδαμε ξεκάθαρα το σύστημα αυτό από τα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου του αγώνα με την Λίβερπουλ, όταν ο Μίτσελ προσπάθησε με τις κινήσεις του από τον πάγκο να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην άμυνα τον «κόκκινων». Η πίεση ήρθε και το μόνο που έλειπε ήταν το γκολ. Την τακτική αυτή την προτίμησε και στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης με την Σίτι.
         
Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν σκοπεύει να δοκιμάσει και το σύστημα με τρεις στην άμυνα. Ίσως τούτο να αποτελεί ένα εναλλακτικό σχέδιο δράσης για κάποια ματς στο Τσάμπιονς Λιγκ με υψηλότατο βαθμό δυσκολίας. Άλλωστε ο Μίτσελ στην περσινή σεζόν, μας αιφνιδίαζε συχνά με τις επιλογές του για την ενδεκάδα. Γιατί να μην το κάνει τώρα και με το σύστημα;
Γράψτε το σχόλιο σας...