Ταξιδεύοντας στην εποχή του capital controls

«Καλώς όρισες. Τι κάνετε στην Ελλάδα; Εσείς δεν είστε που θέλετε δικό σας νόμισμα». Είναι οι πρώτες κουβέντες που μου λέει ο σερβιτόρος στο ξενοδοχείο που μένουμε, χρόνια τώρα, στο Ζέεφελντ.
Νίκος Γαβαλάς
10/07/2015 • 23:05
Ταξιδεύοντας στην εποχή του capital controls
  • shares
Ζέεφελντ: Αποστολή, Νίκος Γαβαλάς
 
«Καλώς όρισες. Τι κάνετε στην Ελλάδα; Εσείς δεν είστε που θέλετε δικό σας νόμισμα». Είναι οι πρώτες κουβέντες που μου λέει ο σερβιτόρος στο ξενοδοχείο που μένουμε, χρόνια τώρα, στο Ζέεφελντ.

Ο καλός φίλος από τη Σλοβακία με τον οποίο γνωρίστηκα πέρυσι το καλοκαίρι, ξέρει και αυτός, εδώ πάνω στις αυστριακές Άλπεις για τα δικά μας προβλήματα. Και είναι εντυπωσιακό πως γνωρίζει λεπτομέρειες, τις οποίες δε θέλαμε να δούμε εμείς τους τελευταίους πέντε μήνες. Μόνο που δε στέκεται στο χθες, αλλά θέλει να δει το αύριο. «Μην ανησυχείς», μου λέει. «Αυτά είναι παιχνίδια που κάνουν οι πολιτικοί. Στο τέλος θα μείνετε στο ευρώ», μου χαμογελάει και συνεχίζει τη δουλειά του.
       
Πράγματι, το πρόβλημά μας είναι η επόμενη ημέρα. Πώς θα ξημερώσει η Δευτέρα 13 Ιουλίου του σωτήριου έτους 2015. Άραγε, έχει ο Θεός λίγο χρόνο για να ασχοληθεί με την πατρίδα; Πάντως, εδώ στο κέντρο της Ευρώπης, όλοι ασχολούνται μαζί μας. Στο Μόναχο όπου προσγειωθήκαμε για να ταξιδέψουμε οδικώς στο Ζέεφελντ, οι εφημερίδες είχαν πρώτο θέμα το ελληνικό δράμα. Τα ραδιόφωνα έκαναν διαρκώς αναφορές στη χώρα μας. Στην αυστριακή τηλεόραση, πρώτο θέμα ήταν η Ελλάδα. Παντού.

Ταξιδεύοντας στην εποχή του capital controls, η πατρίδα μας «πληγώνει». Και μας υποχρεώνει να βιώνουμε μία σκληρή πραγματικότητα: του δραματικού περιορισμού κάθε δραστηριότητας εκτός των συνόρων μας. Διότι δεν μας εμπιστεύεται πια κανείς. Θα σας πούμε ένα απλό παράδειγμα: πλην μίας, όλες οι εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων στο αεροδρόμιο του Μονάχου ζητούν υπέρογκα ποσά ως εγγύηση, καθώς οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που έχουν εκδοθεί από ελληνική τράπεζα, είναι άχρηστες. Για ένα μικρό αυτοκίνητο τεσσάρων θέσεων, η εγγύηση που θα ζητηθεί μπορεί να ξεπεράσει τα 2.500 ευρώ!

Στα δε ξενοδοχεία του Ζέεφελντ, όσοι συνάδελφοι ρεπόρτερ του Ολυμπιακού δεν πρόλαβαν να προπληρώσουν την παραμονή τους πριν κλείσουν οι τράπεζες, όφειλαν κατά την άφιξή τους να προκαταβάλλουν με μετρητά όλο το κόστος. Ας ελπίσουμε πως τα επόμενα 24ωρα θα φθάσουν από την πατρίδα, ευχάριστες ειδήσεις εδώ στο Ζέεφελντ. Αν και οι αυστριακοί δημοσιογράφοι φροντίζουν να μας ενημερώνουν διαρκώς για όλες τις εξελίξεις.
Γράψτε το σχόλιο σας...

Ολυμπιακός - Ατρόμητος

Κυριακή 31 Μαρτίου, 19:30

Live