Με τους εξτρέμ τι γίνεται;

Ο Μανώλης Βογιατζάκης είδε το φιλικό της ΑΕΚ με τον Απόλλωνα και γράφει στο blog του για τα προβλήματα στην επιθετική ανάπτυξη του παιχνιδιού της Ένωσης.
0
Μανώλης Βογιατζάκης
28/08/2016 • 08:10
Στιγμιότυπο από το ΑΕΚ - Απόλλων.
  • shares
Αργή, κουραστική και προβλέψιμη. Η ανάπτυξη του παιχνιδιού της ΑΕΚ στο φιλικό με τον Απόλλωνα αποτέλεσε ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα (όχι όμως και το μοναδικό) που θα πρέπει να απασχολήσει τον Τιμούρ Κετσπάγια ενόψει της συνέχειας. Ομάδες σαν τον σύλλογο της Ριζούπολης άλλωστε θα βρεθούν και στο πρωτάθλημα απέναντι στην Ένωση. Ομάδες "διαβασμένες", που κλείνουν καλά τους χώρους και δεν θα επιτρέπουν στους "κιτρινόμαυρους" να δημιουργήσουν εύκολα φάσεις. Ο Γεωργιανός ψάχνει λύση στο παραπάνω πρόβλημα με ανάπτυξη από τα άκρα. Το δούλεψε πολύ στην προετοιμασία και συνεχίζει να το δουλεύει καθημερινά στα Σπάτα. Χωρίς όμως "κανονικούς" εξτρέμ, δύσκολα θα έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τι είδαμε στο φιλικό με τον Απόλλωνα; Αρχικά την ΑΕΚ με σύστημα 4-2-3-1 και τους Μπακασέτα - Πλατέλλα στα δύο άκρα της τριάδας, με τον Μάνταλο στον άξονα πίσω από τον Αλμέιδα. Είναι γνωστό όμως ότι ο Μπακασέτας δεν είναι εξτρέμ. "Αναγκαστικά" επιλέγεται στη συγκεκριμένη θέση, γι' αυτό και την περισσότερη ώρα βρίσκόταν στον άξονα δίπλα στον Μάνταλο. Αποτέλεσμα; Στην δεξιά πτέρυγα αν δεν "ανέβαινε" ο Μπακάκης να μην υπάρχει κανένας παίκτης, ενώ αντίθετα έξω από την περιοχή "κουτουλούσαν" ο Μάνταλος με τον Μπακασέτα και τον Γαλανόπουλο που επίσης είχε ανεβάσματα στον άξονα. Σ' αυτούς προσθέστε και τον Αλμέιδα, ο οποίος έβγαινε συνεχώς εκτός περιοχής για να πάρει μπάλα.

Η ΑΕΚ δεν μπορούσε να δημιουργήσει και αναπόφευκτα δύσκολα κατάφερνε να απειλήσει την εστία του Χιώτη. Θα περίμενε κανείς στο β' ημίχρονο με την είσοδο του Πατίτο να γίνουν περισσότερες ενέργειες τουλάχιστον από την αριστερή πλευρά, αλλά ο Αργεντινός έμεινε ελάχιστα στη θέση του. Σχεδόν αμέσως πήγε στο πλάι του Μάνταλου, ο οποίος είχε επίσης κοντά του και τον Μπακασέτα. Ο Κετσπάγια "είδε και αποειδε", αλλάζοντας το σύστημα σε 3-5-2 με τους Ντίντακ και Μπακάκη να αναλαμβάνουν να καλύψουν τις δύο πτέρυγες. 

Για ένα ακόμα ματς φάνηκε ότι η ΑΕΚ δεν έχει "κλασικούς" εξτρέμ. Ουσιαστικά μετά την αποχώρηση του Μπαρμπόσα μόνο ο Πλατέλλας μπορεί να ανταποκριθεί σ' αυτό τον ρόλο, αφού οι Μπακασέτας, Μάνταλος, Βάργκας και Πατίτο περισσότερο κινούνται στον άξονα παρά στα άκρα. Ο τελευταίος με την ποιότητα, την ταχύτητα και την ευχέρεια που έχει στο ένας εναντίον ενός, ενδεχομένως να μπορεί να δώσει σημαντική βοήθεια, αλλά (ως τώρα τουλάχιστον) δεν έχει δείξει στοιχεία εξτρέμ. Αναμφίβολα η μετεγγραφή του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου θα αποτελέσει μια σημαντική επιλογή στα χέρια του Κετσπάγια και θα δώσει λύσεις στα άκρα, παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας διεθνής είχε δηλώσει πριν λίγα χρόνια ότι η θέση του είναι κεντρικός χαφ. Ως εξτρέμ όμως έκανε τα καλύτερα παιχνίδια του και σε συλλόγους, αλλά και στην Εθνική ομάδα.
Γράψτε το σχόλιο σας...

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, 20:30

Live