Στάση αναμονής

0
Κωστής Μπότσαρης
07/09/2011 • 04:00
Στάση αναμονής
  • shares

Στα λόγια πολλοί είναι καλοί. Στις πράξεις προκύπτουν τα δύσκολα. Για να κλείσουμε γοργά με το θέμα των επενδυτών υπάρχουν συγκεκριμένες οικονομικές κινήσεις που ήδη έχουν γίνει, με πλέον πρόσφατη αυτή του κ. Σαχπατζίδη για την απόκτηση του Τζουλιάνο Σπαντάτσιο. Ο νομικός εκπρόσωπος του τελευταίου, που ανέλαβε και την εκπροσώπηση του κ. Φλωρίδη στην υπόθεση της συγκέντρωσης και κατάθεσης των δικαιολογητικών του στην ΕΕΑ, τοποθετήθηκε δημόσια και όρισε ως χρονικό ορίζοντα το πέρας αυτής της εβδομάδας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ιδωμεν ...


Οι φήμες περί σχέσεων μεταξύ των δυο επενδυτών ή για τον καθέναν από αυτούς με την ΠΑΕ ή για τους ανθρώπους εντός της ΠΑΕ αλλάζουν σε ρυθμό ... ημέρας κι όταν δεν υπάρχει κάποιος να τοποθετηθεί επίσημα επ' αυτών δε συντρέχει και λόγος να τις λαμβάνει κανείς στα σοβαρά. Ούτως ή άλλως το παρελθόν έχει (απο-)δείξει πως μεγάλες αντοχές για να υφίστανται τέτοιες καταστάσεις δεν υπάρχουν από καμία πλευρά. Κι επιπλέον με την προσοχή του κόσμου απόλυτα στραμμένη πάνω τους, ο καθένας τους «ζυγίζει» πάρα πολύ όχι απλά την κάθε του κίνηση αλλά και την κάθε του κουβέντα.

Επιμένω, οι πράξεις μετράνε. Ο ΠΑΟΚ, με όλα τα προβλήματα που τον απασχολούν και δεν είναι λίγα, ούτε ασήμαντα, παραμένει αήττητος από το ξεκίνημα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Αναπόφευκτα, ο καθείς μπορεί να υποθέσει πως αν λυθούν κάποια από αυτά – κι αναφέρομαι στα αγωνιστικά – η ομάδα μόνο καλύτερα μπορεί να πάει. Δεν είναι δα και τυχαίο πως άνθρωποι εκτός Θεσσαλονίκης μνημονεύουν τον «Δικέφαλο» μιλώντας με κολακευτικά γι' αυτόν σχόλια.

Κι αυτό γιατί ο Λάζλο Μπόλονι και οι ποδοσφαιριστές του επιδεικνύουν αγωνιστική συνέπεια, συνεπικουρούμενη κι από τύχη. Ωστόσο, από τη μια μπαίνει αυτή κι από την άλλη τα προβλήματα με τη μορφή απουσιών και των ελλείψεων στο ρόστερ. Το αν καλύπτονται με τον Σπαντάτσιο, πιθανόν τον Λεονάρντο ή όποιον άλλον πιθανόν αποκτηθεί θα το δείξει το μέλλον. Η πρώτη προτεραιότητα σε όλα τα επίπεδα είναι η αποκατάσταση της ηρεμίας. Πως μπορεί να επέλθει αυτή; ΜΟΝΟ με τη διαφάνεια και την αλήθεια. Ο κόσμος είναι ως τώρα ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της ομάδας κι οι εξηγήσεις προς αυτόν είναι κάτι περισσότερο από αυτονόητο.

Αυτοί πίστεψαν σε συγκεκριμένα πρόσωπα και στο όραμα που τους δόθηκε. Ομως από την αρχή αυτού του υπέροχου όσο και ποικιλότροπων συναισθημάτων κι αντίστοιχων μεταπτώσεων ταξιδιού δόθηκαν αφορμές για τη δημιουργία ανησυχιών. Ανησυχίες που όσο δε δίνονται απαντήσεις διογκώνονται, λογικά και μη. Δε γνωρίζουν ποιον ν' ακούσουν. Ποιόν να εμπιστευτούν. Που να στραφούν για να λάβουν μια λογική εξήγηση. Ακούν πολλούς να λένε διάφορα κι αν αρχικά αμφέβαλλαν στην πορεία συνάντησαν γεγονότα και καταστάσεις που τους ώθησαν προς την κατεύθυνση της αμφιβολίας και της αμφισβήτησης. ʼδικα;

Ποιος τους μίλησε για να τους πείσει για το αντίθετο; Ποιος τους παρουσίασε αδιάσειστα στοιχεία τα οποία να καταρρίπτουν κάθε ισχυρισμό που φαντάζει συκοφαντικός; Προσέξτε, δεν αναφέρομαι σε ... νούμερα και αριθμούς ή στοιχεία που εύκολα διαβάζονται αλλά πολύ πιο δύσκολα αναλύονται κι εξηγούνται. Καλώς ή κακώς οι άνθρωποι που έδωσαν το όραμα στον κόσμο είναι οι κ.κ. Ζαγοράκης – Βρύζας. Είναι οι ίδιοι που όρισαν την πορεία της ομάδας σ' αυτό το ταξίδι που λέγαμε νωρίτερα. Αυτοί είναι που πρέπει να κάνουν νέο, ειλικρινές κι απόλυτα ρεαλιστικό άνοιγμα στον κόσμο εξηγώντας τα πάντα. Αγωνιστικά και οικονομικά. Θα έλεγα και σε προσωπικό επίπεδο σε ότι αφορά την παρουσία τους στον ΠΑΟΚ και μόνον αλλά ίσως παρεξηγηθώ.

Γενικά, να μιλήσουν δίχως ν' αφήσουν περιθώρια για τη δημιουργία νέων σκιών. Δε μιλώ για μια σπασμωδική αντίδραση. Αναφέρομαι σε μια έναρξη νέας μα πάνω απ' όλα γνήσιας, αμφίδρομης επικοινωνίας με τους φιλάθλους. Μιας ουσιαστικής επαφής που θα έχει συνέπεια και συνέχεια. Ακόμη και λάθη να έγιναν, οι όποιοι υπεύθυνοι ας τα παραδεχτούν. Ο κόσμος εκτιμά την αλήθεια και συγχωρεί. Μισεί όμως το ψέμα και τιμωρεί. Κυρίως με την απαξίωση. Οι καιροί είναι δύσκολοι. Κι ο καθένας ξεσπάει περίεργα. Δεν είναι όλοι ικανοί να ελέγχουν και να διοχετεύουν το μένος τους προς τη σωστή κατεύθυνση. Ας μην τους δίνει αυτήν την ικανοποίηση ο ΠΑΟΚ, αυτό το άλλοθι αν θέλετε. Παραμένει άγνωστο αν η παράθεση των οικονομικών πεπραγμένων ολόκληρης της θητείας της συγκεκριμένης διοίκησης θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη. Το αργότερο θα γίνει μέχρι τη Δευτέρα διαβεβαίωναν χτες άνθρωποι της ομάδας. Να το πράξουν οι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν τα οικονομικά όλα αυτά τα χρόνια, με τους Ζαγοράκη – Βρύζα δίπλα τους. Αυτούς ξέρουν, αυτούς εμπιστεύονται, όπως το σχετικό διαφημιστικό σποτάκι.

Κι όποια αμφιβολία προκύψει, όποια ασάφεια να εξηγηθεί εκείνη τη στιγμή. Να δοθεί ένα τέλος στην αμφισβήτηση. Απαντες περιμένουν την ολοκλήρωση του ελέγχου της Επιτροπής Διαφάνειας του Ερασιτέχνη και πριν αυτό προκύψει έχουν ξεκινήσει να εγείρονται ερωτήματα ως προς τη διάρκεια του ελέγχου. Κι αυτό είναι ένα – ακόμη – σημαντικό σημάδι για το κλίμα που υπάρχει. Όχι, το κλίμα δεν απεικονίζει πάντα και απόλυτα την πραγματικότητα. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί ν' αμφισβητήσει πως πάντα την επηρεάζει. Και αυτήν αλλά και τους ανθρώπους που τη συνθέτουν. Ειδικά σε μικρές κοινωνίες όπως είναι η δική μας. Κι αυτό είναι πολύ ψυχοφθόρο, πολύ κουραστικό, για όλους ή καλύτερα για όλους εκτός από αυτούς που το έχουν κάνει επάγγελμα κι επωφελούνται από αυτό.

Είναι καιρός πρώτα για αυτοκριτική και μετά για εποικοδομητική κριτική προς άλλους. Το βασικό ερώτημα είναι πάρα πολύ απλό. Ποιος και γιατί επωφελείται από μια τέτοια κατάσταση; Όταν κρίνετε κάποιον ή εν γένει μια κατάσταση, αναρωτηθείτε «ποιος κερδίζει και ποιος χάνει αν συμβεί αυτό ή ποιος κερδίζει και ποιος χάνει αν δε συμβεί αυτό». Οι απαντήσεις είναι πολύ εύκολες και θα σας βοηθήσουν να φτάσετε σε πολύ πιο ασφαλή συμπεράσματα. Και μην εξαιρείτε κανέναν, ούτε τον ίδιο σας τον εαυτό αν - τουλάχιστον - σας ενδιαφέρει να είστε δίκαιοι.

Γράψτε το σχόλιο σας...
18/03/2019 • 11:41

Όραμα ανόδου στο Μάνσφιλντ (video)

Η Μάνσφιλντ υποδέχεται την πρωτοπόρο Λίνκολν σε ένα ντέρμπι κορυφής όπου ο νικητής θα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την άνοδο. Οι δύο ομάδες έχουν το κίνητρο και τη διάθεση να παίξουν ανοιχτό ποδόσφαιρο