Δίχως άλλοθι...

0
Κωστής Μπότσαρης
20/05/2014 • 08:14
Δίχως άλλοθι...
  • shares

Δεν υπάρχουν πολλά να πει κανείς γι' αυτόν τον αγώνα, που θα μπορούσε να είχε οποιαδήποτε κατάληξη καθώς κι οι δυο ομάδες έχασαν ευκαιρίες να σκοράρουν στην άδεια Τούμπα. Νωρίτερα, ηγεσία και φίλαθλοι συναντήθηκαν στην περιοχή της Καμάρας διαμαρτυρόμενοι για την αντιμετώπιση που τυγχάνει από την Πολιτεία η ΠΑΕ με τις αρνήσεις, τις τιμωρίες, την αδιαφορία κ.α. σε καίρια θέματα που την απασχολούν. Ηταν μια απτή απόδειξη συσπείρωσης αν κι ο αριθμός θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος, όμως με τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος ποιος έχει δικαίωμα να τον μεμφθεί; Κανείς...

Η δεύτερη θέση στα πλέι οφ σημαίνει πως ο «Δικέφαλος» κατοχύρωσε το ... «καλό» εισιτήριο του Europa League, που απαιτεί ετοιμότητα στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου εν όψει του διπλού αγώνα των πλέι οφ, διαδικασία μέσα από την οποία όποιος επικρατήσει θα συνεχίσει στους ομίλους της διοργάνωσης. Αυτό δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια. Κι αυτό γιατί, την επομένη του ουσιαστικού τέλους της σεζόν ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ εκκίνησε την επόμενη.

Ο Ιβάν Σαββίδης δεν άφησε να περάσει - άλλος - ανεκμετάλλευτος χρόνος και δείχνοντας πυγμή κι αποφασιστικότητα προχώρησε στην επιλογή του προπονητή ο οποίος ανέλαβε τη δημιουργία της νέας ομάδας με χρονικό ορίζοντα την προσεχή διετία, όση κι η διάρκεια της συνεργασίας με τον Αγγελο Αναστασιάδη, στην τρίτη του θητεία στην ομάδα για την οποία δεν έκρυψε ποτέ τα αισθήματά του. Στάση του η οποία λειτούργησε αποτρεπτικά σε συγκεκριμένα προπονητικά βήματα στην καριέρα του. Είναι μια επιλογή που προδίδει την αλλαγή ρότας του ομογενή επιχειρηματία. Απέφυγε την πεπατημένη των δυο προηγούμενων σεζόν, καταψηφίζοντας λύσεις φερέλπιδων προπονητών ή εγνωσμένης αξίας, ακόμη και σε πρωταθλήματα εκτός συνόρων.

Προχώρησε σε μια συνειδητή επιλογή ενός ανθρώπου που γνώρισε καλά το τελευταίο χρονικό διάστημα, συζήτησε διάφορα θέματα όλον αυτόν τον καιρό βοηθώντας τον να τον κατανοήσει καλύτερα, να πειστεί και για τον τρόπο σκέψης του αλλά και για την ταύτιση απόψεων μαζί του, για να φτάσει στην περασμένη Κυριακή, όπου τρεις ώρες κουβέντας μαζί του, πάνω σε βασικά σημεία αλλά και σημαίνουσες λεπτομέρειες, στάθηκαν αρκετές για να πειστεί ν' αναθέσει το δύσκολο αυτό έργο σ' έναν άνθρωπο που γνωρίζει πολύ καλά τις λεπτές, εσωτερικές ισορροπίες αυτού του συλλόγου. Το πώς λειτουργεί, το τί τον βλάπτει, το ποια είναι τα πλεονεκτήματα κι αντίστοιχα ποια τα μειονεκτήματα που τη χαρακτηρίζουν ως αθλητική οντότητα, από τί κινδυνεύει και που θα πρέπει να εστιάσει προκειμένου να δικαιώσει και να δικαιωθεί.

Είναι μια ισχυρή προσωπικότητα, ίσως στην πλέον ώριμη στιγμή της. Κι ως τέτοια έχει φανατικούς οπαδούς κι αντίστοιχους αντιφρονούντες. Καμία από τις δυο κατηγορίες δεν αμφισβητεί τις γνήσιες διαθέσεις του. Την άσβεστη «δίψα» του να συνδυάσει εκ νέου την παρουσία του στην ομάδα με μια σημαντική επιτυχία. Εχοντας φορέσει ως ποδοσφαιριστής τη φανέλα με τον «Δικέφαλο» στο στήθος για μια οκταετία, ανέλαβε για πρώτη φορά ως προπονητής τη διετία 1997-99 με σημείο αναφοράς την πρόκριση επί της Αρσεναλ, ενώ στη δεύτερη παρουσία του 2002-04 πανηγύρισε τον πλέον πρόσφατο τίτλο στη σύγχρονη ιστορία της ομάδας με την κατάκτηση του Κυπέλλου. Είναι ο πλέον πολυνίκης τεχνικός του ΠΑΟΚ. Ανθρωπος ευθύς, τίμιος και με αρχές απαράβατες που ορίζει ως πρώτη προτεραιότητα το σύνολο και σε δεύτερη μοίρα αφήνει το «εγώ» του καθενός.

Βγάζει και απαιτεί πάθος, πίστη στον κοινό στόχο και ποδόσφαιρο που θ' αντικατοπτρίζει το DNA της εκάστοτε ομάδας του, πάντα επιθετικής χροιάς. Από το 2004 και μετά εργάστηκε στην Εθνική Κύπρου μέχρι το 2011, για να συνεχίσει σε Γιάννινα και Πλατανιά, κρατώντας τις δυο ομάδες στην κατηγορία. Τρέφει μεγάλη πίστη στα Θεία κι η επίκλησή τους ή η αναφορά τους συνιστά μέρος της διαφορετικότητάς του σε σχέση με τους συναδέρφους του. Πολλοί λένε, πως για όλα όσα έχει δείξει τις φορές που βρέθηκε στον πάγκο αυτής της ομάδας και όχι μόνο, δικαιούταν μια ευκαιρία έχοντας πίσω του μια σοβαρή κι αξιόπιστη διοίκηση, αφού αυτές με τις οποίες συνεργάστηκε μόνον ως τέτοιες δεν μπορούν να λογιστούν.

Μέσα από τις επαφές που είχε με τον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ απέκτησε σαφή εικόνα με το καλείται να δημιουργήσει. Απομένουν οι λεπτομέρειες, μια από τις οποίες είναι εξαιρετικά σημαντική αφού θα καθορίζει τα πρόσωπα με τα οποία θα συνδιαλέγεται για ότι τον απασχολεί σε σχέση με την ομάδα, είτε αυτό έχει να κάνει με τη διαχείριση του υπάρχοντος υλικού είτε με την ενίσχυσή του, ήτοι τις μεταγραφές. Κατά συνέπεια κι ο ίδιος πήγε σε μια απόλυτα συνειδητή επιλογή, όπως κι ο μεγαλομέτοχος. Και γι' αυτόν το λόγο δεν υπάρχουν άλλοθι για κανέναν από τους δυο. Αναμφίβολα περισσότερο απ' όλους ο ίδιος συναισθάνεται αυτήν την ευθύνη αλλά είναι από τους ανθρώπους που έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους και κάτι που δεν αμφισβητεί κανείς, ούτε οι ... αντιφρονούντες, είναι η εξαιρετική του δυνατότητα ν' αλλάζει τις ισορροπίες ενός αγώνα με μια διορθωτική κίνηση, σε όποιο λεπτό κι αν χρειαστεί να την κάνει, είτε στην αρχή, είτε κατά τη διάρκεια, είτε στο τέλος.

Είναι πάρα πολύ θετικό πως δε χάθηκε χρόνος κι οι εξελίξεις άρχισαν να τρέχουν την επόμενη της ολοκλήρωσης της τρέχουσας σεζόν. Δώδεκα παίκτες ολοκλήρωσαν τη συνεργασία τους με τον ΠΑΟΚ, κάποιων έληξαν τα συμβόλαια κάποιων άλλων οι δανεισμοί τους. Μόνον οι Λίνο και Βούκιτς μοιάζουν απόλυτα επιθυμητοί τη δεδομένη, χρονική στιγμή. Οι Νάτχο και Στοχ αποτελούν στόχους αλλά οι περιπτώσεις τους κάθε άλλο παρά ως εύκολες μοιάζουν, την ίδια στιγμή που αποχαιρέτισαν οι Λάζαρ, Ολίσε, Νίνης, Χούσεν, Ινσαουράλδε με αστερίσκο μόνον στον Αργεντινό κι αυτό εξαιτίας της πέραν των ορίων - σε δυο περιπτώσεις - συμπεριφοράς του. Ο Τζιόλης επιστρέφει, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως θα συμβεί το ίδιο με τον - επίσης - δανεικό στην Καϊσέρισπορ Ιτάνζ. Αν ο Καμερουνέζος πορτιέρο επιστρέψει τότε ο Γκσπούρνινγκ θ' αποτελέσει παρελθόν, όπως ανάλογη θα είναι η διάθεση του «Δικεφάλου» για τον Χακόμπο, παρότι συνδέεται με άλλα δυο χρόνια συμβολαίου.

Ο 61χρονος τεχνικός θ' αποφανθεί για όλες τις περιπτώσεις κι αυτή του Κατσουράνη δεν αποτελεί εξαίρεση. Μαντούρο και Μάρτενς έχουν συμβόλαια, αλλά αν βρεθεί ομάδα που ενδιαφέρεται επιστρέφοντας τα χρήματα ή μέρος αυτών που δόθηκαν για την απόκτησή τους είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξουν εμπόδια ως προς την αποχώρησή τους. Τα χαμηλά επίπεδα απόδοσης που κινήθηκαν στις περιπτώσεις κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν οι Σπυρόπουλος, Κατσικάς, Γεωργιάδης καθιστά αμφίβολη την παρουσία τους στο ρόστερ της επόμενης σεζόν. Απομένει η ... αναβάθμιση βάσει αναπροσαρμογής συμβολαίου του Στέφανου Αθανασιάδη, ενώ αποχωρεί όλη η μέχρι πρότινος τεχνική ηγεσία, προπονητής, βοηθός, γυμναστής, προπονητής τερματοφυλάκων.

Τόσο στην περίπτωση του Γιώργου Γεωργιάδη όσο και σ' αυτήν των ανθρώπων που αποτέλεσαν προϊόν προαγωγής από την Κ20 για να καλύψουν κενά και απαιτήσεις υπάρχει διάθεση από την ΠΑΕ να τους δοθεί η ευκαιρία να προσφέρουν από άλλο πόστο, όμως κάτι τέτοιο εναπόκειται και στη δική τους διάθεση. Οπως γίνεται κατανοητό στην κατηγορία αυτή δεν ανήκει ο Τσίμα Ονιέικι αλλά κι ο Γιώτης Σταματόπουλος. Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για επιστροφή του Πάμπλο Γκαρσία, στον πρώτο ρόλο της νέας του καριέρας, μετά την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής. Σύντομα θα φανεί το αν κι από ποια θέση θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Γενικώς, συντελούνται αλλαγές και διαφοροποιήσεις σε όλα τα επίπεδα.

Την άλλη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί κι η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΠΑΕ, μέσω της οποίας ο μεγαλομέτοχος έχει προϊδεάσει πως θα επέλθουν και θα οριστικοποιηθούν οι διαφοροποιήσεις σε διοικητικό επίπεδο. Στον ίδιο χρονικό ορίζοντα τοποθετούνται κι οι δεσμεύσεις των πολιτικών για την υλοποίηση των προφορικών δεσμεύσεων που παρείχαν περί τροπολογιών. Πλέον ο χρόνος κυλά πιο γρήγορα κι όλοι περιμένουν να δουν τις εξελίξεις. Μέχρι τότε, καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους...

Γράψτε το σχόλιο σας...
26/03/2019 • 08:08

Ο ανταγωνισμός μπορεί να φέρει ανατροπές σε Βοσνία, Νορβηγία και Σκωτία

Το προβάδισμα της έδρας σε Βοσνίας και Νορβηγία δεν σημαίνει πως θα φέρει τόσο εύκολα το αποτέλεσμα για τους γηπεδούχους. Καλές ιδέες παραγωγικότητας παίρνουμε απόψε από τα δύο ματς της Σκωτσέζικης Τσάμπιονσιπ