Η ιδιαιτερότητα της χρονικής στιγμής

0
Κωστής Μπότσαρης
23/03/2014 • 12:24
Η ιδιαιτερότητα της χρονικής στιγμής
  • shares

Μια απόφαση - αποτέλεσμα της αντιμετώπισης που είχε ως τώρα σε πολλά μέτωπα κι όχι μόνον το αγωνιστικό. Μια αντίδραση ως προς τη δομή του ελληνικού ποδοσφαίρου και τον τρόπο που λειτουργεί τις τελευταίες δεκαετίες. Μια δυναμική που απορρέει από την παρουσία ενός ισχυρού μεγαλομετόχου κι ενισχύεται από τη στήριξη του φίλαθλου κόσμου της ομάδας, μέσα κι από τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν το βράδυ της Παρασκευής οι οργανωμένοι φίλαθλοι του «Δικεφάλου».

Είναι από τις φορές που τα λόγια συνοδεύουν τα έργα. Συγκεκριμένες προτάσεις, εγγράφως κατατεθειμένες στον αρμόδιο πολιτικό φορέα για τη βελτίωση του προϊόντος και την εξάλειψη της όποιας αμφιβολίας για την αξιοπιστία που το συνοδεύει. Σε μια εποχή με τόση ένταση κι αέναη, εναγώνια προσπάθεια του καθενός να εκτονώσει όλο αυτό που κουβαλάει μέσα του, να ξεσπάσει κοινώς, η όλη κατάσταση θυμίζει . ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Μικροεκρήξεις υπάρχουν καθημερινά, αλλά όλοι περιμένουν τη μεγαλύτερη όλων. Σαν ένα κοινό μυστικό, που όλοι το γνωρίζουν αλλά κανείς δεν το παραδέχεται. Πόλωση, ένταση, απαξίωση, βία. Λέξεις ακραίες σε μεμονωμένη ανάγνωση, τόσο συνηθισμένες όμως κι εύπεπτες γενικώς όταν είναι μπολιασμένες μαζί με άλλες με τρόπους γραφής που τις μεταλλάσουν σε τσιτάτα δικαίωσης κι υπερηφάνειας.

Το «κατηγορώ» εύκολα βγαίνει προς αυτόν που συντάσσει κάτι σχετικό, όμως σχεδόν ποτέ προς αυτόν που το αποδέχεται και το προσαρμόζει στα μέτρα του για να το εφαρμόσει κατά το δοκούν. Εντάσσεται στη βολική λογική της ευθύνης των άλλων, όλων όσων αρνούνται πεισματικά να μπουν στην επώδυνη διαδικασία της αυτοκριτικής. Κάτι που δεν περιορίζεται στα - σχετικά - περιορισμένα περιθώρια του επαγγελματικού αθλητισμού, μα χαρακτηρίζει μια ολόκληρη κοινωνία, έναν επί σειρά ετών βολικό τρόπο ζωής και κατανομής ευθυνών σε όλους τους άλλους πλην ημών. Φυσικά και σ' ένα τόσο ευρύ φάσμα υφίστανται περιπτώσεις δικαίωσης κι επιβεβαίωσης της κάθε μιας θεωρίας, ωστόσο η . εκδίκαση κι η καταδίκη είναι το εύκολο μέρος. Το πλέον δύσκολο είναι η αναζήτηση της αλήθειας.

Τρανό παράδειγμα η πολιτική στον τόπο μας. Ολοι μιλούν και λένε για την κατάσταση που έφτασε η χώρα και πως οι απόλυτοι υπεύθυνοι είναι οι πολιτικοί που κρατούσαν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους τόσα χρόνια. Πόσοι συνειδητά παραδέχονται τη συνυπαιτιότητα μέσω της εκλογικής διαδικασίας για την ύπαρξη αυτών των ανθρώπων στις θέσεις που ήταν τόσα χρόνια κι αρκετοί εξ αυτών παραμένουν εκεί; Πόσοι αφουγκράζονται το βαθμό ευθύνης και την έλλειψη συνείδησης σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες, από την απόκρυψη εισοδήματος στην εφορία, μέχρι την προσπέραση αυτοκινήτων στη σειρά ενός σηματοδότη, για να μην περιμένει κάποιος ένα φανάρι, προσπερνάει πέντε συνανθρώπους του, τους υποτιμά λογίζοντας εαυτόν πιο έξυπνο κι όλα καλά; Προσοχή! Αυτό δεν αθωώνει όλους αυτούς που εκμεταλλεύτηκαν την εμπιστοσύνη του κόσμου, αλλά δεν ήταν μόνοι τους, υπάρχει συνυπαιτιότητα. Και σ' αυτές τις περιπτώσεις το «κατηγορώ» βγαίνει εύκολα, η αντίδραση είναι που δυσκολεύει.

Ξέρω . Τί σχέση έχουν όλα αυτά με το ποδόσφαιρο, τον ΠΑΟΚ, τις αντιδράσεις και όλα τα σχετικά θα σκεφτούν κάποιοι αρχικά, πριν συνεχίσουν σε χλευασμούς, αφορισμούς, υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς κι όλα όσα προτάσσονται ως ασπίδα εύκολης σκέψης για ν' αποφευχθεί η . ενδοσκόπηση κι η όποια προσωπική ευθύνη. Μα είναι απλή η απάντηση και χιλιοειπωμένη: το ποδόσφαιρο είναι η μικρογραφία της κοινωνίας με κάποια πολύ σημαντικότερα πλεονεκτήματα. Τις χαρές και τις λύπες ενός αγώνα, ενός τίτλου αλλά και της ανωνυμίας της μονάδας μέσα στον όχλο, που καθιστά την προσωπική ευθύνη σχεδόν . ανύπαρκτη. Ενός όχλου - στη συντριπτική του πλειοψηφία αθώα - πρόθυμου να παρασυρθεί, να εκτονωθεί στο όνομα μιας ιδέας, κάποιων ιδανικών που από πίσω τους υπάρχουν ισχυρότατα οικονομικά συμφέροντα.

Οσο όμως αυτά μοιάζουν να εξυπηρετούν την ιδέα, τα ιδανικά κι όλα τα συμπαρομαρτούντα μιας ομάδας, για τους υποστηρικτές της δε συντρέχει λόγος αντίδρασης, παρά μόνον όταν αυτά στραφούν ή υιοθετηθούν από κάποιους άλλους εις βάρος τους. Ολα τα παραπάνω δε φωτογραφίζουν μια ανακοίνωση, ένα φορέα, μια ομάδα, μια διοίκηση, ένα φίλαθλο κοινό καθώς είναι ένας από τους απειροελάχιστους κανόνες στις ζωές όλων που δεν επιδέχεται εξαιρέσεις.      

Για τον ΠΑΟΚ λοιπόν, η ιδιαίτερη χρονική στιγμή προέκυψε τώρα. Κόντρα κι απέναντι σε όλους, με άποψη, προτάσεις και διάθεση για ουσιαστική συζήτηση αντιπαρατίθεται με διοργανώτριες αρχές, με αντιπάλους ομάδες, με τους ανθρώπους του να δηλώνουν αποφασισμένοι να πάνε μέχρι τέλους αυτό που ξεκίνησαν. Για να φτάσουν σ' αυτό το σημείο συνέβησαν πολλά διαδοχικά γεγονότα σε διάφορα επίπεδα με πλέον πρόσφατα τα γεγονότα στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Ο τεχνικός του «Δικεφάλου», μιλώντας αποκλειστικά στο «novasports.gr» διευκρίνισε πως δεν έχει παράπονο από τον επίσημο Αρη, αλλά από τα θεσμικά όργανα που άφησαν - σε ορισμένες περιπτώσεις - την κατάσταση να ξεφύγει. Αυτό είναι και το γενικότερο πρόβλημα. Δεν έχει να κάνει με τους δράστες. Εχει να κάνει με τα δικαιοδοτικά θεσμικά πρόσωπα. Νόμοι και κανονισμοί υπάρχουν. Η εφαρμογή τους σε όλους ανεξαιρέτως είναι το μείζον θέμα.

Αγάλματα που απεικονίζουν τη Δικαιοσύνη υπάρχουν σε όλον τον κόσμο και σ' όλα έχουν τα μάτια τους δεμένα. Γι' αυτό την αποκαλούν «τυφλή», προκειμένου ν' απονέμεται ανεξαρτήτως προσώπων. Η αίσθηση της αδικίας είναι από τα πλέον ισχυρά συναισθήματα, ικανά να προκαλέσουν ολάκερη επανάσταση, όπως πλείστες όσες φορές έχει συμβεί κατά το παρελθόν. Ισως μάλιστα από εκεί να ξεκινούν όλα. Αυτό είναι το πρόβλημα, όχι η κάθε ομάδα αλλά οι βασικές δομές της ποδοσφαιρικής κοινωνίας κι η έλλειψη αντίδρασης από τους πρωταγωνιστές της στο πέρασμα των ετών. Γιατί . η σύζυγος του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια αλλά πρέπει και να φαίνεται ως τέτοια.

Μένει να φανεί κατά πόσο έτοιμοι είναι οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ σε όλα όσα ακολουθήσουν. Γιατί τα μέτωπα από τα οποία περιμένει εξελίξεις ο «Δικέφαλος» είναι πολλά. Θέμα αποπληρωμής των χρεών προς το Δημόσιο, προπονητικό κέντρο Θέρμης, νέο γήπεδο κι επί προσθέτως τα τρέχοντα αγωνιστικά. Εχοντας αποπέμψει την οικονομική αβεβαιότητα και πασχίζοντας να δημιουργήσουν μια αξιόλογη κι αξιόπιστη ομάδα θα είναι σε παράλληλη ενασχόληση με όλα τα παραπάνω. Μόνον που αυτήν την ιδιαίτερη χρονική στιγμή αποκτούν έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο, πέραν του φίλαθλου κοινού της ομάδας. Τον ίδιο τον Ιβάν Σαββίδη.

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, βρίσκεται πολύ κοντά σε μια αντίστοιχα σημαντική απόφαση. Κι αυτή έχει να κάνει με τη μόνιμη εγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκη. Καιρό τώρα εξετάζει όλες τις παραμέτρους για να μεταφερθεί προσωπικά κι επιχειρηματικά μακριά από τον τόπο που γεννήθηκε, μεγάλωσε κι ανδρώθηκε κυριολεκτικά κι επιχειρηματικά. Αυτός είναι ο λόγος της έντονης επαγγελματικής του δραστηριοποίησης στην Ελλάδα κι όχι μόνον το διαρκώς αυξανόμενο κέρδος, ως είθισται να είναι ο αυτοσκοπός κάθε επιχειρηματία. Κακά τα ψέματα . Οι σχέσεις του με τα ισχυρά πρόσωπα της Ρωσίας δεν είναι αυτές που ήταν. Ο προστατευτικός πολιτικός μανδύας που είχε κάποτε εκεί, δεν υφίσταται πλέον. Κι η εμπόλεμη κατάσταση στην οποία έχει εμπλακεί εσχάτως η συγκεκριμένη χώρα επιβάλλει συσσώρευση δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα. Συνεπώς, εισροή κεφαλαίων κι επαναπατρισμό όλων των ισχυρών της προσώπων που δραστηριοποιούνταν τα τελευταία χρόνια μακριά από αυτήν.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δεδομένη διάθεση του ομογενή επιχειρηματία ν' απεμπλακεί από τις επαγγελματικές δραστηριότητες που διατηρεί εκεί. Αν ληφθούν ως δεδομένες, εξηγούνται και τα ανοίγματα που έχει κάνει για την αγορά ή την εκμετάλλευση επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Δημιουργεί το επόμενο πεδίο επιχειρηματικής δράσης του, για τον ίδιο και την οικογένειά του, έχοντας ξεκινήσει από τον ΠΑΟΚ. Ενα πολύ ιδιαίτερο στοίχημα που θέλει να κερδίσει. Επειτα από ενάμιση χρόνο ενασχόλησης - όχι στον επιθυμητό βαθμό για τον ίδιο αλλά και για τους φίλους της ομάδας - γνωρίζει πολύ καλά τί συμβαίνει, εντός κι εκτός ομάδας. Εξ αρχής δε θέλησε να λειτουργήσει αφοριστικά, καθιστώντας τον εαυτό του εύκολο στόχο σε όσους καιροφυλακτούσαν να τον κατηγορήσουν ως αλαζόνα, ως ξενόφερτο, ως ισχυρογνώμων κ.α. Ακόμη και πρόσωπα που φέρονται να βρίσκονται πολύ κοντά του, πρόσωπα που φαίνονται να χαίρουν της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης του πολύ σύντομα θ' αποδειχτεί η πραγματική άποψη που έχει γι' αυτά.

Δεν την είχε εξ αρχής, αλλιώς δε θα τους επέλεγε ως συνοδοιπόρους. Την απέκτησε με την πάροδο των ημερών, μηνών, ετών μα πάνω απ' όλα εμπειριών. Αρέσκεται στο να δίνει ευκαιρίες, όταν όμως έρχεται η ώρα του απολογισμού μοιάζει αμείλικτος και το έχει αποδείξει. Αυτή είναι μια λογική εύπλαστη. Δηλαδή ξεκινάει από τα όρια της ομάδας και φτάνει σ' αυτά των ανταγωνιστών του. Αρχικά αμφισβητούνταν η οικονομική του ευμάρεια. Στη συνέχεια οι προθέσεις του. Προσφάτως η τιμιότητά του. Δεν είναι από αυτούς που δεν απαντά. Κι όπως έχει αποδείξει το κάνει με πράξεις, ορατές σε όλους και σε βαθμό τέτοιο που να μην επιδέχονται αμφισβήτησης. Εχει τις δυνατότητες, έχει τη διάθεση, αναμένεται το αποτέλεσμα. Σύντομα .

Σ' ότι έχει να κάνει με το αμιγώς αγωνιστικό κομμάτι, η ομάδα μοιάζει να ξεπερνά τη μακρά περίοδο ύφεσης που τη χαρακτήρισε και πλέον περιμένει το κάτι παραπάνω από περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που μέχρι τώρα ήταν στο περιθώριο. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί ο Μάρτενς, που λόγω τραυματισμού απουσίαζε από τις αρχές Φεβρουαρίου. Εχει δυο εβδομάδες που επέστρεψε ο Βίτορ. Αναμένονται ο Λίνο κι ο Λάζαρ. Ο Νάτχο πασχίζει για την καλύτερη προσαρμογή, με απαίτηση βοήθειας την αγωνιστική άνοδο καίριων συμπαικτών του. Ως μείγμα μοιάζει . εκρηκτικό κι αυτό που απομένει είναι η σωστή διαχείρισή του. Σε λίγες ώρες ο ΠΑΟΚ υποδέχεται στην Τούμπα τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Η ανάγκη της επιτυχίας είναι αυτή που ανεβάζει τον βαθμό δυσκολίας και στην προκειμένη περίπτωση, απέναντι σ' έναν αντίπαλο που στερείται ανάλογης πίεσης και άγχους. Κι αυτή είναι μόνον η αρχή σε μια σειρά διαδοχικών αγώνων ανά τρεις ημέρες καθώς ακολουθούν η εκτός έδρας δοκιμασία με τον Απόλλωνα στην Αθήνα την Πέμπτη, ο Κυριακάτικος αγώνας με την Καλλονή στην Τούμπα, ο πρώτος ημιτελικός Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στον Πειραιά, ο διαδοχικός εντός έδρας αγώνας πρωταθλήματος με τον Ατρόμητο, ο επίλογος της κανονικής περιόδου στη Λιβαδειά με την τοπική ομάδα κι ο δεύτερος  ημιτελικός στην Τούμπα στις 16 Απριλίου. Τα πλέι οφ ακολουθούν . Αυτά προς το παρόν, καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους .

Γράψτε το σχόλιο σας...
23/09/2019 • 09:19

Φιλοξενούμενοι με επιθετικές ορέξεις σε Σεβάστεια, Λοριάν και Λισαβόνα

Η Σπόρτινγκ Λισαβόνας θέλει απόψε κάτι καλό για να ανακάμψει όμως θα έχει απέναντί της έναν αντίπαλο με ικανότητα στο γκολ. Κάτι ανάλογο αντιμετωπίζουν, στο θεωρητικό προβάδισμά τους, η Μόλντε και η Λοριάν