Γενικά και ειδικά ...

0
Κωστής Μπότσαρης
05/01/2014 • 08:04
Γενικά και ειδικά ...
  • shares

Χρονικό διάστημα κατά το οποίο επτά ημέρες αφιερώθηκαν στην ξεκούραση, σωματική και ψυχική εξίσου σημαντικές, ενώ οι υπόλοιπες τους βρήκαν στο γήπεδο να προπονούνται. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών ο Νίνης ξεπέρασε το πρόβλημα της θλάσης και πλέον είναι θέμα ρυθμού το πότε θα επιστρέψει, με τον Βίτορ πλέον ν' απασχολεί το ιατρικό δελτίο, πιθανόν μέχρι τις αρχές του τελευταίου δεκαημέρου του τρέχοντος μήνα.
Ωστόσο, ανέκαθεν τέτοια εποχή και η μεταγραφική δράση της κάθε ομάδας βρίσκεται σε μια από τις πρώτες ζώνες ενδιαφέροντος για τον καθέναν. Μέχρι στιγμής ο «Δικέφαλος» μετράει μια αποχώρηση και μια - όπως όλα δείχνουν - προσθήκη. Ο Τόμας Νέτσιντ δεν έπεισε και δεν πείστηκε πως ένα καλύτερο μέλλον για τον ίδιο μπορεί να περνάει μέσα από την παρουσία του στην Τούμπα με συνέπεια την ολοκλήρωση του δανεισμού του από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την εκ νέου παραχώρησή του - αυτή τη φορά - στη Σλάβια Πράγας.

Η ενίσχυση μέσω της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου για τον ΠΑΟΚ ξεκίνησε από τη θέση του αμυντικού χαφ. Εκεί όπου αναμένεται να πάρει θέση ο Χέντβιγκες Μαντούρο, αν κι έχει αγωνιστεί και στο κέντρο της άμυνας και σε λιγότερες περιπτώσεις στο δεξί άκρο της ίδιας γραμμής. Πρόκειται για Ολλανδό ποδοσφαιριστή 29 ετών, με παραστάσεις από Αγιαξ, Βαλένθια, Σεβίλλη αλλά και από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, είκοσι δυο τον αριθμό. Παράλληλα είναι μια περίπτωση που δείχνει να εμπεριέχει ρίσκο καθώς ο ιατρικός του φάκελος εμπεριέχει και μια περιπέτεια με την καρδιά του που ωστόσο η μετέπειτα πορεία του όπως επίσης κι οι ενδελεχείς εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε δεν προκαλούν ανησυχία. Ισως το μεγαλύτερο ρίσκο έχει να κάνει με την έλλειψη αγωνιστικής δραστηριότητας.
Εντούτοις, όπως δήλωσε σε ολλανδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και ο κ. Στέφενς, αυτός ήταν η πρώτη επιλογή για τη συγκεκριμένη θέση, συνεπώς αυτή ήταν η επιθυμία του και προφανώς - τουλάχιστον - για τις πρώτες υποχρεώσεις του νέου έτους προσανατολίζεται να πορευτεί με το υπάρχον ρόστερ, μπολιάζοντας σταδιακά τις όποιες προσθήκες γίνουν. Ο 29χρονος Ολλανδός είναι μια περίπτωση ρίσκου, όπως τέτοιες ήταν προ τετραετίας επιλογές που είχαν γίνει με πρόσωπα αδιαμφισβήτητης αξίας και ισχυρής προσωπικότητας, αλλά με άλλα . «κουσούρια» προκειμένου η ομάδα - τότε - ν' αλλάξει επίπεδο. Και σε σημαντικό βαθμό τα κατάφερε. Για έναν ποδοσφαιριστή που στάθηκε επάξια στην ισπανική λίγκα με ετήσια αμοιβή ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, μάλλον αξίζει λίγη υπομονή προκειμένου να φανεί σε τί κατάσταση βρίσκεται και αν και κατά πόσο θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων.

Η έτερη υποψηφιότητα ήταν αυτή του Εγιονγκ Ενοχ, επίσης Ολλανδού, επίσης με αστερίσκο, αλλά η επίτευξη συμφωνίας με την πρώτη επιλογή ακύρωσε την όποια σχετική σκέψη με συνέπεια ο ποδοσφαιριστής του Αγιαξ, με σαφώς πιο ανασταλτικές καταβολές να καταλήξει στην τουρκική Αντάλιασπορ. Μεσοεπιθετικά, μια από τις τελικές επιλογές είναι ο Μάρτιν Μάρτεενς. Ο 29χρονος Βέλγος αρχηγός της ολλανδικής Αλκμάαρ, που δις αντιμετώπισε ο «Δικέφαλος» στη φάση των ομίλων του Europa League, δεν προτίθεται ν' ανανεώσει το συμβόλαιό του που λήγει τον προσεχή Ιούνιο και φέρεται να έχει ήδη συμφωνήσει με τον ΠΑΟΚ για να συνεχίσει την καριέρα του στην Τούμπα, ει το δυνατό ακόμη κι από τώρα.
Αν το «φλερτ» μετουσιωθεί σε «γάμο» τότε όλο το βάρος πέφτει στη θέση του επιθετικού. Μέσα από τα ονόματα που ακούστηκαν μεν επιβεβαιώθηκαν μέσα από τις εξελίξεις δε δίνεται ένα στίγμα για το επίπεδο αναζήτησης που κυμαίνονται οι άνθρωποι της ομάδας την παρούσα χρονική στιγμή. Δε χωρά αμφιβολία πως είναι ανώτερο από το αντίστοιχο καλοκαιρινό κι ας μην προσεγγίζει τα επιθυμητά επίπεδα του οπαδού, που θα ήθελε μια δαπανηρή κίνηση, ένα «όνομα» που θα προκαλούσε αίσθηση, επιβεβαιώνοντας και κατά καιρούς σχετικές τοποθετήσεις του μεγαλομετόχου. Διάθεση εν μέρει λογική, καθώς όταν ο πήχης τοποθετείται ψηλά από επίσημα χείλη τότε και οι προσδοκίες γίνονται ανάλογες κι οτιδήποτε λιγότερο προκαλεί απογοήτευση.

Αδικαιολόγητη όμως όταν φτάνει στα επίπεδα της απαξίωσης και της ισοπέδωσης όλων. Εξίσου αδικαιολόγητη ίσως και για όποιον τα ομολόγησε, αφού στη μέχρι τώρα σταδιοδρομία του έδειξε πως δεν αρέσκεται στις εντυπώσεις παρά στην ουσία, την οποία επαγγελματικά έχει υπογράψει με μικρά, σταθερά βήματα κι όχι με άλματα αβέβαιου αποτελέσματος. Ενδεχομένως να μπορούσαν στον συγκεκριμένο κανόνα να προκύψουν εξαιρέσεις. Και πάλι όμως, κάπου εδώ προφανώς ξεκινούν οι ισορροπίες κι οι αλληλεπιδράσεις των στελεχών της ομάδας. Οι ισορροπίες εντός του αγωνιστικού επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τον επικεφαλής της τεχνικής ηγεσίας κι η αρμονία είναι σημαντικό ζητούμενο για το τμήμα, που σμιλεύτηκε αγωνιστικά στο πρώτο μισό της κανονικής περιόδου και στο δεύτερο θα μπει με τον βασικό κορμό που έχει επιλεγεί με λίγες και πολύ προσεκτικές προσθήκες στην κάθε θέση.

Οπως όλα δείχνουν, έχοντας απαλλαγεί από το ερώτημα για το αν αυτές θα είναι επιλογές του κ. Στέφενς - άλλωστε όπως και ο ίδιος τόνισε δημόσια: «Θα φανεί τον Ιανουάριο» - το ζητούμενο είναι η γρήγορη προσαρμογή κι η απόδοσή τους. Και καλώς ή κακώς και σ' αυτήν την περίπτωση απαιτείται χρόνος, ενώ την ίδια στιγμή οι υπάρχουσες αγωνιστικές επιλογές θα πρέπει να παίρνουν το καλύτερο δυνατό από κάθε αγώνα. Πρωτάθλημα που ξεκινά εκ νέου σήμερα, ακολουθεί το Κύπελλο και πάει λέγοντας. Από τη μια λοιπόν, είναι λογικό ο φίλαθλος που «διψά» για μια διάκριση, έναν τίτλο να ζητά στα όρια της απαίτησης από τον επιφανή επιχειρηματία και ισχυρό άνδρα της ομάδας την υπέρβαση, από την άλλη όμως κάποιοι θα δικαιολογούσαν την όποια επιφυλακτικότητα όταν προκύπτουν απτά παραδείγματα κωλυσιεργίας σε θέματα όπως είναι τα χρέη προς το Δημόσιο και το πλέον πρόσφατο που έχει να κάνει με το νέο προπονητικό κέντρο που θέλει να δημιουργήσει ο κ. Σαββίδης προς ιδίον όφελος αλλά και με άκρως ευνοϊκές συνέπειες και για την ομάδα.
Η χώρα βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο με πολλές αναπροσαρμογές κι ανάλογες διαφοροποιήσεις σε βασικές λειτουργίες της, όμως κάποια πράγματα δυστυχώς δείχνουν να μην αλλάζουν ποτέ. Δυο βασικά εξ αυτών είναι η ευελιξία των θεσμικών φορέων κι η αξιοπιστία τους σ' επίπεδο ανταπόκρισης με τη ζημία να μοιράζονται εξίσου και οι δυο εμπλεκόμενες πλευρές. Η ανταποδοτικότητα είναι βεβαιωμένο ενδιαφέρον για τον εκάστοτε επιχειρηματία κι όταν δεν προκύπτει η επιφυλακτικότητα έχει τον πρώτο λόγο. Κι εδώ ο χρόνος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αλλος έχει υπομονή, άλλος όχι, κάθε άποψη σεβαστή αλλά όχι . νόμος εις βάρος των άλλων (σ.σ. απόψεων). Τίποτα υπέρμετρο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, είτε θετικό είτε αρνητικό.

Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που δημιουργείται σχεδόν εξ αρχής οργανωτικά εδώ κι ένα χρόνο, αγωνιστικά εδώ και πέντε μήνες. Λάθη έγιναν, γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται. Γίνονται όμως και θετικά, βήματα προόδου. Αν είναι τα ίδια σφάλματα τότε το θέμα χρήζει συζήτησης και περαιτέρω ανάλυσης, διαφορετικά η όλη διαδικασία μοιάζει φυσιολογική. Με φθορές και κρίσεις σε πρόσωπα και καταστάσεις αλλά εμφανίζεται ως υγιής. Μια λειτουργία ενός τόσο μεγάλου αθλητικού οργανισμού, δίχως προβλήματα σε ζητήματα που κατά τα παρελθόντα έτη έθεταν εν αμφιβόλω το μέλλον του, περιμένοντας πλέον το αγωνιστικό αποτέλεσμα να επιβεβαιώσει το ορθόν του όλου εγχειρήματος. Φυσικά και το πρώτο σκέλος της προηγούμενης πρότασης δε συνιστά λόγο ικανοποίησης κι εφησυχασμού από τη στιγμή που εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Αλλά ίσως αρκεί για λίγη καλή πίστη της όλης προσπάθειας.

Κατά την ταπεινή άποψη του υπογράφοντα, στόχος δεν είναι ένας τίτλος, ούτε το κατόπι του πρωτοπόρου στο πρωτάθλημα. Στόχος είναι μια ομαλή λειτουργία που θ' αντανακλάται σε κάθε δράση του αγωνιστικού τμήματος είτε αυτή έχει να κάνει μ' έναν αγώνα όπου το αποτέλεσμα θα πρέπει να συνδυάζεται και με την εμφάνιση είτε έχει να κάνει με μια μεταγραφή ή ακόμη και τη διαχείριση του υπάρχοντος έμψυχου δυναμικού, ήτοι αποδέσμευση. Η προ μηνών αρχή μπορεί να μην ήταν η καλύτερη δυνατή, δείχνει όμως να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει πολύ καλύτερη.
Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία, εργασία, χαρά, (αυτο)σεβασμό, ισορροπία και δύναμη για να μπορέσει να διατηρηθεί ακέραια ή πιο ενισχυμένη η ελπίδα για ένα καλύτερο «αύριο», όχι σ' επίπεδο ποδοσφαιρικής  προτίμησης αλλά σ' επίπεδο ζωής. Καλή συνέχεια .    
Γράψτε το σχόλιο σας...
22/10/2019 • 09:11

Δρόμος στρωμένος με "αγκάθια" για Μπάγερν, Σίτι και Τότεναμ!

Εμπόδια με διάφορες όψεις έχουν να αντιμετωπίσουν απόψε τα φαβορί σε Φάληρο, Μάντσεστερ και Λονδίνο. Με την αξιοπιστία τους είναι σε θέση να πάρουν αυτό που θέλουν η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Γουέστ Μπρομ και η Κουϊνς Παρκ Ρέϊντζερς