Λεπτομέρεια ή ουσία;

0
Κωστής Μπότσαρης
08/01/2011 • 01:00
Λεπτομέρεια ή ουσία;
  • shares

Πολλά μικρά - μικρά κομμάτια συνθέτουν μια γενικότερη συνολική εικόνα. Συνεπώς, αν κάποια από αυτά δεν είναι σωστά ή δεν είναι καλώς καμωμένα θα είναι δύσκολο ν' αφομοιωθούν από το γενικότερο περιβάλλον και ν' αφανιστούν. Αντιθέτως, ελλοχεύει ο κίνδυνος να «μολύνουν» κι άλλα προκαλώντας τη με μαθηματική ακρίβεια δημιουργία μιας προβληματικής κατάστασης, ανίκανης να καλυφθεί ή να παρουσιαστεί ως φυσιολογική.

Ο ΠΑΟΚ έφτασε σ' ένα κομβικό χρονικό σημείο, συνεχίζοντας επάξια τη συμμετοχή του και στις τρεις διοργανώσεις που ξεκίνησε τη σεζόν αλλά αποδεδειγμένα χρειάζεται πολλά περισσότερα απ' όσα έχει δείξει ως τώρα για να μπορέσει ν' ανταπεξέλθει με αξιώσεις σ' αυτές. Ο Ιανουάριος είναι αρκετά δύσκολος μήνα με αγώνες κρίσιμους (σ.σ. ειδικά στο Κύπελλο), ενώ ο Φλεβάρης προμηνύεται ακόμη πιο καθοριστικός.

Συγκυριακά διανύουμε το μήνα που παρέχει την τελευταία ευκαιρία στις ομάδες να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις γύρω από το έμψυχο δυναμικό τους. Μέχρι στιγμής το θέμα των ενδιαφερόμενων επενδυτών έχει λειτουργήσει ανασταλτικά και σα να μην έφτανε αυτό, αβίαστα κυκλοφόρησαν εννιά ονόματα ποδοσφαιριστών που εν ολίγοις μπορεί το αύριο να μην τους βρει στο «Δικέφαλο». Ο αριθμός είναι παράλογα μεγάλος αλλά το χειρότερο είναι πως τη συγκεκριμένη διάθεση, οι πλέον ενδιαφερόμενοι δηλαδή οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές, στη συντριπτική πλειοψηφία τους αν όχι όλοι, το πληροφορήθηκαν από δημοσιεύματα, ασχέτως ποια από αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Λάβετε υπ' όψιν και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, δίχως ΠΟΤΕ και ΚΑΝΕΙΣ να έχει χάσει τα χρήματά του από τον ΠΑΟΚ, άσχετα με το αν η προσφορά του υπήρξε δυσανάλογη σε σχέση με τις αποδοχές του, για να καταλάβετε πως μια ατμόσφαιρα δυναμιτίζεται και φοβίζει ακόμη κι από ώρα σε ώρα.

Εν αρχή απαιτείται οριστική βούληση. Είτε κάποιος μπορεί να βοηθήσει είτε δεν μπορεί. Στο δεύτερο ενδεχόμενο δεν υπάρχουν πολλά να συζητήσει κανείς παρά μόνον τον τρόπο, για να μην πάμε σε επιπλέον ανάλυση του τύπου «γιατί αποκτήθηκαν;» επειδή δεν είναι της ώρας. Αν πάλι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία ο τρόπος προσέγγισης (πρέπει να) είναι διαφορετικός. Ωστόσο, σε καμία από τις δυο περιπτώσεις δεν εγκαταλείπει κάποιος το καλό κλίμα που διέπει κι έχει φέρει την ομάδα μέχρι εδώ και δε λησμονεί τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια αντίδρασης.

Η οικονομική δυστοκία είναι ένα γεγονός. Το μέγεθός της θα εξηγήσει και θ' αναλύσει η διοίκηση, δίνοντας τις όποιες απαντήσεις στις απορίες που εκφράζει ο κόσμος. Οι αδυναμίες της ομάδας είναι συγκεκριμένες και γνωστές, μα πάνω απ' όλα ορατές στους καθ' ύλιν αρμόδιους. Με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα, εκπορευόμενη από τις γνώσεις – εμπειρίες τους, προβλήματα που φαντάζουν δυσεπίλυτα τελειώνουν μέσα σε λίγα λεπτά.

Σημαντικό ρόλο στη σημερινή κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί αυτή με απουσίες, τραυματισμούς, αποφάσεις και αποθεραπείες ποδοσφαιριστών έχει διαδραματίσει και το ιατρικό επιτελείο. Το έμψυχο υλικό είναι η πιο σημαντική επένδυση της ομάδας και χρίζει της καλύτερης φροντίδας. Αν η διοίκηση έχει ελέγξει πως διαθέτει και παρέχει την καλύτερη δυνατή τότε τα υπόλοιπα λόγια είναι περιττά, αλλιώς θα 'πρεπε να έχει ήδη προβληματιστεί με όλα όσα έχουν προηγηθεί και πιο πρόσφατο περιστατικό αυτό του Βιτόλο.

Μπορεί πάλι, οι ευθύνες να βαραίνουν άλλον-ους, όμως όποιον, μα όποιον κι αν βαραίνουν να του αποδοθούν. Δεν μπορεί... κάποιος φταίει, είναι το γενικότερο πρόβλημα μιας ολόκληρης χώρας, ενός ολόκληρου λαού. Φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού, ίσως είμαστε στο κενό και πέφτουμε αλλά κανείς δεν έχει υποστεί συνέπειες. Το ποδόσφαιρο είναι μια μικρογραφία της εκάστοτε κοινωνίας κι ένας ακόμη κανόνας που επιβεβαιώνει αυτή τη θεωρία αφορά την πειθαρχία.

Είναι γνωστό πως η συνύπαρξη πολλών κι έντονων προσωπικοτήτων σε μια κοινή κατάσταση δεν είναι δα κι ότι πιο εύκολο. Η ανάγκη δημιουργίας κανόνων είναι το ίδιο σημαντική με την τήρησή τους σε κάθε ενδεχόμενο, ευχάριστο ή δυσάρεστο. Γιατί δεν πρέπει να σας ξεγελάει η ηλικία. Η προσωπικότητα, ο χαρακτήρας, οι παραστάσεις του καθενός, η ωριμότητα, η ποιότητα κι άλλες πολλές μικρές για κάποιους, μεγάλες για ορισμένους άλλους είναι οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, την ουσία, θετικά ή αρνητικά.

Καλή χρονιά με υγεία, χαρά κι εργασία σε ΟΛΟΝ τον κόσμο, έννοιες ισότιμες εδώ που φτάσαμε.

 

Γράψτε το σχόλιο σας...
21/08/2019 • 07:36

Με έμφαση στη λεπτομέρεια τα ματς σε Φάληρο, Ζάγκρεμπ, Λιντς και Κόλντινγκ

Δύσκολο το έργο του Ολυμπιακού με αντίπαλο την Κράσνονταρ,πιο παραγωγικό περιμένουμε το ματς στο Ζάγκρεμπ και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τον Ερυθρό Αστέρα. Γουέστ Μπρομ και η Λιντς έχουν προβάδισμα κόντρα σε αντιπάλους ικανούς στο σκοράρισμα