Το ποδόσφαιρο είναι απλό! Μάλλον…

Πολλοί λένε ότι το ποδόσφαιρο είναι επιστήμη πια. Άλλοι πάλι το χαρακτηρίζουν απλό. Εμείς πάλι έχουμε την άποψη ότι απαιτεί καθαρή και ισορροπημένη σκέψη. Στοιχεία «εκ των ων ουκ άνευ» άλλωστε από την απλότητα της καθημερινότητας μέχρι το επιστημονικό πεδίο.
0
Γιώργος Λιώρης
09/04/2018 • 13:56
O Σαμπρί Λαμουσί
  • shares
Πολλοί λένε ότι το ποδόσφαιρο είναι επιστήμη πια. Άλλοι πάλι το χαρακτηρίζουν απλό. Εμείς πάλι έχουμε την άποψη ότι απαιτεί καθαρή και ισορροπημένη σκέψη. Στοιχεία «εκ των ων ουκ άνευ» άλλωστε από την απλότητα της καθημερινότητας μέχρι το επιστημονικό πεδίο. 

Το ποδόσφαιρο είναι απλό! Μάλλον… 

Γι’ αυτό – μάλλον - είναι δύσκολο… επειδή απαιτεί καθαρή και ισορροπημένη σκέψη για κάθε συγκεκριμένη λύση που επιδιώκει.

Όταν αυτό συμβαίνει απαρέγκλιτα, τότε το αποτέλεσμα είναι θριαμβευτικό. Κάποιες φορές είναι αλήθεια ότι απαιτείται χρόνος και υπομονή, αλλά και αυτά τα εξασφαλίζει, για να τους επιτρέψει να δράσουν, η καθαρή και ισορροπημένη συλλογιστική. 

Κάποιες φορές πάλι το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, χωρίς να παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά και τότε χαρακτηρίζεται υποχρεωτική η καθαρή και ισορροπημένη σκέψη για να μη «χαθεί η μπάλα». 

Οι περιπτώσεις της Σεντ Ετιέν και της Ρεν είναι χαρακτηριστικές. Όταν αμφότερες «είχαν χάσει την μπάλα» από τους αντιπάλους τους εντός των γραμμών και την έβρισκαν συνήθως στα δίχτυα τους, πήραν αποφάσεις καθαρές και ισορροπημένες. Λίγους μήνες μετά και οι δύο χτυπούν την πόρτα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου της προσεχούς σεζόν. 

Από τα μέσα Νοεμβρίου η Ρεν και από τον Ιανουάριο η Σεντ Ετιέν κατάφεραν να μετατρέψουν μια κελαινεφή κατάσταση σε ευρωπαϊκή προοπτική. 

Στη Σεντ Ετιέν τον Ιανουάριο αποκτήθηκαν πέντε ποδοσφαιριστές παρέχοντας στο Ζαν Λουί Γκασέ εφόδια για να εφαρμόσει επί χόρτου την ποδοσφαιρική του φιλοσοφία. Μπορεί να μην αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη τακτική η αθρόα ένταξη νέων παικτών στα μέσα της περιόδου, αποτελεί όμως μια καθαρή σκέψη περί αδυναμίας του υλικού και αστοχίας των επιλογών που το διαμόρφωσαν. Είναι και μια ένδειξη ανάληψης της ευθύνης που τροφοδοτεί την πρόθεση άμεσης διόρθωσης. 

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι «στεφανουά» παρέμεναν αήττητοι στη Ligue1 επί 10 διαδοχικά ματς!

Στη Βρετάνη, ο περασμένος Νοέμβριος ήταν εξόχως καθοριστικός για την αλλαγή πλεύσης, η οποία αποδείχθηκε αποτέλεσμα της αλλαγής νοοτροπίας. Μια νοοτροπία καθαρή που βασίστηκε στο πνεύμα συλλογικότητας και πειθαρχίας που εξέφρασαν ο νέος πρόεδρος Ολιβιέ Λετάνγκ και ο νέος προπονητής Σαμπρί Λαμουσί. 

Πέντε μήνες μετά η Ρεν είναι στην πέμπτη θέση, τρέχει αήττητο οκτώ αγώνων κι ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Ευρώπη μετά το 2011 κι όλοι στην ομάδα αποδίδουν τη μεταμόρφωση στην καταπληκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί στα αποδυτήρια, την οποία σφυρηλάτησε η ισορροπημένη συλλογιστική που βάζει το «εμείς» πάνω από το «εγώ»!
Γράψτε το σχόλιο σας...
24/07/2019 • 07:03

"Πληρώνουν" καλά τα γκολ των αουτσάϊντερ σε Βελιγράδι, Βουδαπέστη και Σκωτία

Ο Ερυθρός Αστέρας και η Φερενσβάρος είναι τα φαβορί για την νίκη στις έδρες τους με τα γκολ των φιλοξενούμενων να "αξίζουν" πολλά σε στοιχηματικό επίπεδο. Πολύ πιο ανταγωνιστικό παιχνίδι περιμένουμε στη Λευκορωσία ενώ στο Λιγκ καπ Σκωτίας και πάλι οι καλές τιμές έρχονται από τα αουτσάίντερ