Επιβάλλεται να πολεμήσουν μέχρι τέλους!

Ο Ευγένιος Δαδαλιάρας γράφει στο προσωπικό του blog για την προσπάθεια που οφείλουν να καταβάλουν ο ΠΑΟΚ και ο Άρης για πρόκριση στην επόμενη φάση του Basketball Champions League.
0
Ευγένιος Δαδαλιάρας
14/12/2017 • 04:37
Τσάμπιονς Λιγκ
  • shares
Το Basketball Champions League περισσότερο πληγώνει, παρά φέρνει χαρά στους φίλους του ΠΑΟΚ και του Άρη, για δεύτερη σεζόν στη σειρά. Οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης μπορεί κάποτε να κοίταζαν αφ’ υψηλού τους τωρινούς αντιπάλους τους, όμως, στην πράξη αποδεικνύεται ότι το αντίθετο ισχύει –ειδικά για μερικούς από αυτούς, οι οποίοι μοιάζουν να είναι σε επίπεδο Ευρωλίγκας. 

Η αποτύπωση των πεπραγμένων των δύο εκπροσώπων της άλλοτε πρωτεύουσας του ελληνικού μπάσκετ στους βαθμολογικούς πίνακες των ομίλων τους μόνο απογοήτευση προκαλεί στους φίλους τους. Ο Άρης βρίσκεται στην 5η θέση του 4ου ομίλου, με ρεκόρ 4 νικών και 4 ηττών, ενώ ο ΠΑΟΚ φιγουράρει τελευταίος στον 2ο όμιλο με ρεκόρ 2 νικών και 6 ηττών. Θλίψη…

Ταυτόχρονα, όμως, είναι κι ένα καλό μάθημα. Οι συμπολίτες έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αντιληφθούν ότι το μπάσκετ έχει προχωρήσει… μίλια κι αυτοί δεν κερδίζουν τίποτε με το να στέκονται στις δάφνες του μακρινού παρελθόντος. Για το κοινό τους, δε, είναι ακόμη μεγαλύτερη ευκαιρία να αντιληφθεί ότι πρέπει κι αυτό να συμβάλλει με όποιον τρόπο μπορεί (η μαζική παρουσία του στο γήπεδο είναι μια καλή αρχή…), αν θέλει να ζήσει ξανά κάποια στιγμή στο μέλλον μεγάλες στιγμές.

Θα πει κανείς, αν οι δύο ομάδες έπαιζαν στην Ευρωλίγκα, θα είχαν διαφορετικό κίνητρο. Θα έδιναν μεγαλύτερη σημασία στο ρόστερ τους, τα έσοδά τους θα ήταν διαφορετικά, θα συμπεριφερόταν αλλιώς και το κοινό τους. Στο… δευτεροκλασάτο BCL δεν δίνουν την ίδια σημασία. 

Λάθος σκεπτικό! Μέγα λάθος! Το επίπεδο του BCL δείχνει ότι έχει αλλάξει το επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο ΠΑΟΚ και ο Άρης έχουν μείνει πίσω. Κι ας έχουν όλα τα φόντα να είναι πρωταγωνιστές. Οι «ασπρόμαυροι» έχουν ένα σούπερ γήπεδο και μια σχετικά καλή οργάνωση, ενώ αποδεδειγμένα μπορούν να μαζέψουν κόσμο στα must win παιχνίδια. Οι «κίτρινοι» έχουν μια από τις πιο παραδοσιακές έδρες στην Ευρώπη, το Αλεξάνδρειο, έχουν το know how ως αθλητικός οργανισμός στο χώρο του μπάσκετ και μαζεύουν πιο εύκολα τον κόσμο τους ίσως από οποιαδήποτε ομάδα στην Ελλάδα. Κι όμως, και οι δύο κάπου το χάνουν και δεν μπορούν να κάνουν βήματα μπροστά.

Χρειάζονται περισσότερα χρήματα, μπορεί να πει κάποιος. Να μπούνε μεγιστάνες και να ρίξουν τα χρήματά τους. Πού να βρεθούν, όμως; Επειδή ακριβώς δεν είναι εύκολο να βρεθούν τέτοιοι, κάποιες ομάδες στο BCL, που έχουν ανέβει επίπεδο και μπορούν εύκολα να περάσουν στο επίπεδο της Ευρωλίγκας, χωρίς να έχουν μεγιστάνες να ρίχνουν τα λεφτά τους, μπορούν να αποτελέσουν καλά παραδείγματα. Ειδικά στον όμιλο του ΠΑΟΚ, ομάδες όπως η Λούντβισμπουργκ ή η Τενερίφη μπορούν να δείξουν το δρόμο.
Στο κάτω κάτω της γραφής, αν ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να περάσει εμπόδια όπως οι δύο προαναφερόμενοι σύλλογοι ή αυτό της Σαλόν και της Νεπτούνας και ο Άρης από τη δική του πλευρά δεν μπορεί να αφήσει πίσω του τη Ναντέρ και τη Νίμπουργκ, πώς μπορούν να ονειρεύονται ότι θα βρεθούν και πάλι στο υψηλότατο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ; Και το κοινό τους πώς μπορεί να ελπίζει σε κάτι τέτοιο, όταν η απτή πραγματικότητα του BCL φανερώνει τις χτυπητές αδυναμίες των δύο ομάδων και την απόσταση που πρέπει να καλύψουν;

Σε πρώτη φάση, λοιπόν, και μέχρι το τέλος των αγώνων στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων, τόσο ο ΠΑΟΚ, όσο και ο Άρης οφείλουν να διεκδικήσουν όσες πιθανότητες έχουν για είσοδο στην πρώτη τετράδα και πρόκριση. Το χρωστάνε στους ίδιους τους εαυτούς τους, αν θέλουν να προχωρήσουν ένα βήμα εμπρός έστω και σε ένα δευτεροκλασάτο –σε σχέση με την απαστράπτουσα Ευρωλίγκα- θεσμό, ο οποίος, όμως, δίνει εξαιρετικά μαθήματα σε συλλόγους που θέλουν να προκόψουν. 

Για τον Άρη τα πράγματα δείχνουν πιο εύκολα, καθότι είναι πιο κοντά στο στόχο των επτά νικών, που θεωρητικά απαιτούνται για να προχωρήσει μια ομάδα στην επόμενη φάση. Για τον ΠΑΟΚ, αντικειμενικά η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη, καθώς το κουβάρι μάζεψε και οι δύο νίκες που έχει πετύχει μέχρι τώρα είναι πολύ λίγες. Κι όμως, ακόμη και για τον «Δικέφαλο» υπάρχουν ελπίδες, αρκεί να τις κυνηγήσει. Το σίγουρο είναι ότι εφόσον καταβληθεί αυτή η προσπάθεια τόσο από τη μία, όσο και από την άλλη ομάδα, χαμένες δεν θα βγούνε. Κάθε άλλο, μάλιστα! Το BCL μπορεί να γίνει το μέτρο για το μέλλον τους… 
Γράψτε το σχόλιο σας...

Brose Bamberg - ΑΕΚ

Τετάρτη 27 Μαρτίου, 21:00

Live
loading the player...
20/03/2019 • 07:26