Ευτυχώς που υπάρχει κι η Επιτροπή Δεοντολογίας!

O Δημήτρης Παπανικολάουυ γράφει στο προσωπικό του blog για τον ρόλο της Επιτροπής Δεοντολογίας που μέχρι τώρα μοιάζει διακοσμητικός.
0
Δημήτρης Παπανικολάου
08/03/2018 • 08:19
Ευτυχώς που υπάρχει κι η Επιτροπή Δεοντολογίας!
  • shares
Η διάκριση των εξουσιών είναι το «Α» και το «Ω» για την ορθή λειτουργία ενός κράτους δικαίου. Μας το δίδαξαν ο Αριστοτέλης με τα Πολιτικά (Α΄ Βιβλίο) και ό Όμηρος στην Ιλιάδα.

Και φυσικά ο Γάλλος φιλόσοφος Μοντεσκιέ την εποχή του Διαφωτισμού.

Η Νομοθετική εξουσία, η Εκτελεστική και η Δικαστική, αλλά και η 4η εξουσία που είναι ο Τύπος και τα ΜΜΕ πρέπει να είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους. Αν αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία, όπως ξεκάθαρα συμβαίνει εδώ και πολλές δεκαετίες στον πλανήτη, το κράτος δικαίου πηγαίνει περίπατο!

Σε σχέση με όσα συμβαίνουν στο υπό διεθνή επιτήρηση ελληνικό ποδόσφαιρο η ΕΠΟ φρόντισε χθες με μια ανακοίνωσή της να μας θυμίσει ότι η νέα της διοίκηση «εξελέγη με δημοκρατικές διαδικασίες και πως έχει μοναδικό στόχο τον θεσμικό εκσυγχρονισμό και τη διαφάνεια».

Μας θύμισε επίσης ότι το «νέο καταστατικό και οι κανονισμοί της ΕΠΟ τηρούνται και εφαρμόζονται απόλυτα και τα δικαιοδοτικά όργανα επιτελούν το θεσμικά κατοχυρωμένο  έργο τους, όπως οφείλουν, χωρίς λαϊκισμούς και‎ σύντομα θα το αντιληφθούν όλοι».

Όλα πρίμα λοιπόν. Ή μήπως όχι; Μήπως δεν παραμένει η Ομοσπονδία υπό την επιτήρηση της FIFA;

Μήπως δεν άλλαξαν πρόσφατα τα μέλη της ΚΕΔ και στο πλευρό του Περέιρα βρέθηκε κι άλλος διαιτητοπατέρας από το εξωτερικό;

Μήπως θυμάται κανένας στην ΕΠΟ σε ποιες περιπτώσεις έχει δείξει αντανακλαστικά κι έχει λειτουργήσει η περίφημη 5μελής Επιτροπή Δεοντολογίας, για την οποία τόσο ντόρο είχαν κάνει FIFA και UEFA;

Ασχολήθηκε στο ελάχιστο με τις δεκάδες δηλώσεις παραγόντων για την διαιτησία; Και δεν εννοώ των παραγόντων του Πλατανιά!

Ασχολήθηκε στο ελάχιστο με τις δηλώσεις παραγόντων σε βάρος μελών των Πειθαρχικών Επιτροπών (που είναι και συνάδελφοί τους);

Ασχολήθηκε ο Αθλητικός Εισαγγελέας με τις περιπτώσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς από παράγοντες και αθλητές που διέλαθαν της προσοχής των διαιτητών, αλλά έγιναν viral μέσω της τηλεοπτικής εικόνας;

Ασχολήθηκαν στο ελάχιστο και η ΕΔ, αλλά και ο Αθλητικός Εισαγγελέας με τον Αναπληρωτή του με τις θλιβερές (στην καλύτερη περίπτωση) αναρτήσεις των υπευθύνων επικοινωνίας των ομάδων στα social media;

Διότι αν δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμα στην ΕΠΟ και στις υπηρεσίες της, πλέον η επικοινωνία των ΠΑΕ γίνεται μέσω των social media κι έχει απείρως μεγαλύτερη επίδραση στο κοινό των ομάδων από ότι οι τίτλοι των αθλητικών εφημερίδων που κρέμονται καθημερινά στα περίπτερα!

Φυσικά και το ξέρουν (απαντώ εγώ), αλλά δεν δείχνουν διάθεση να αντιμετωπίσουν ένα φαινόμενο που έχει ξεφύγει!

Μπορεί λοιπόν, η ΓΣ της ΕΠΟ να «νομοθέτησε» την Επιτροπή Δεοντολογίας για να ελέγχει κάθε είδους ανάρμοστη συμπεριφορά, που βλάπτει την ακεραιότητα του αθλήματος και τον σεβασμό για το παιχνίδι, αλλά μέχρι σήμερα ο ρόλος της φαντάζει μάλλον διακοσμητικός.

Δεν χρειάζεται να καταγράψει κάποιος την μακρά λίστα με τις αθλιότητες που έχουν συμβεί στο χώρο από το ξεκίνημα της σεζόν. Άλλωστε κι ο τελευταίος ενδιαφερόμενος θυμάται τουλάχιστον μία – δύο περιπτώσεις που του έκαναν εντύπωση.

Αλλά η Επιτροπή Δεοντολογίας αρνείται πεισματικά να ευθυγραμμιστεί με την δεοντολογία που η FIFA και UEFA επιτάσσουν για το ποδόσφαιρο.

Υποπτεύομαι όμως, ότι μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας που μας διαβεβαιώνει για «το θεσμικά κατοχυρωμένο έργο των δικαιοδοτικών οργάνων» ένα σωρό φάκελοι θα βρεθούν σύντομα από τα συρτάρια πάνω στα γραφεία! 
Γράψτε το σχόλιο σας...