Τους τρόμαξε το «σκοτάδι» στην Ευρώπη!

O Δημήτρης Παπανικολάου γράφει στο προσωπικό του blog για την αναδιάρθρωση που αποφάσισε η Σούπερ Λιγκ.
0
Δημήτρης Παπανικολάου
30/03/2017 • 08:29
Aλλαγές στην Σούπερ Λιγκ.
  • shares
Πρώτα άκουσαν τα άσχημα νέα από το εξωτερικό για τις επερχόμενες αλλαγές στο Champions League από την σεζόν 2018-19 και μία μέρα μετά αποφάσισαν να κάνουν πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό πρωτάθλημα με μια απόφαση-σταθμό, ελπίζοντας να μην είναι αργά!

Ο λόγος για τη Super League και την αναδιάρθρωσή της που από τη σεζόν 2018-2019 θα βρει στη μεγάλη κατηγορία 14 αντί 16 ομάδες και οι οποίες θα παίζουν play off (για τις θέσεις 1-6) και play out (για τις θέσεις 7-14), αν δεν αλλάξει και πάλι κάτι δραματικά.

Αυτό που έπρεπε να έχει συμβεί από εφέτος (να υποβιβαστούν 4 και να ανέβουν 2 από τη Football League) σύμφωνα με την πρόταση της Nova, οι ομάδες το αποφάσισαν για την προσεχή περίοδο, ώστε να βρει απόλυτη εφαρμογή την μεθεπόμενη (2018-2019).

Την ίδια ακριβώς σεζόν η UEFA θα διοργανώνει ένα Champions League στο οποίο οι 16 από τις 32 θέσεις των ομίλων θα είναι «κλειδωμένες» από Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία (από 4 ομάδες η κάθε μία).

Οι χώρες που είναι στις θέσεις 5-6 (σήμερα είναι οι Γαλλία και Ρωσία) «κλειδώνουν» από δύο ομάδες.

Οι χώρες από τις θέσεις 7-10 (σήμερα είναι Πορτογαλία, Ουκρανία, Βέλγιο και Τουρκία) «κλειδώνουν» τη συμμετοχή των πρωταθλητών τους. Δηλαδή 16+8=24 ομάδες με κατοχυρωμένες θέσεις από τις 32.

Αν τώρα μία από τις 4 πρώτες χώρες κατακτήσει το Champions League, πράγμα ιδιαίτερα πιθανό, τότε και η 11η χώρα (σήμερα η Τσεχία) βγάζει στους ομίλους τον πρωταθλητή της.

Προνόμιο που διατηρεί και η 12η χώρα (σήμερα η Ελβετία) αν μία ομάδα από τις 4 πρώτες χώρες κατακτήσει το Europa League και παίξει την επόμενη σεζόν στο Champions League.

Στην ουσία δηλαδή, όλη την υπόλοιπη Ευρώπη θα… σκοτώνεται για να διεκδικήσει 6 θέσεις.

Είδαν λοιπόν, οι δικοί μας «μεγάλοι» και «μικροί» ότι το Champions League γίνεται πλέον άπιαστο όνειρο για την Ελλάδα της 14ης θέσης στην κατάταξη της UEFA και πως μοναδικός εφικτός στόχος μπορεί να παραμείνει το Europa League και αποφάσισαν να αλλάξουν για να μη… βουλιάξουν αύτανδροι!

Διότι ακόμα και για τη 2η τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση χρειάζονται προκριματικά και ομάδες πιο έτοιμες από ποτέ για να προκριθούν σε βάρος αντιπάλων, όπως για παράδειγμα η Χάποελ Μπερ Σεβά.

Φυσικά και η αναδιάρθρωση είναι ένα σημαντικό βήμα για ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Τα ντέρμπι θα είναι περισσότερα και με τα play out για τις θέσεις 7-14 δεν θα επιτρέψουν αδιαφορία από καμία ομάδα.

Αλλά ακόμα και τη στιγμή που το ελληνικό ποδόσφαιρο πάει να κάνει το επόμενο θετικό βήμα, η κουβέντα για την αναδιανομή των εσόδων ώστε να κλείσει η ψαλίδα «μεγάλων» και «μικρών», αναβλήθηκε για το επόμενο ΔΣ.

Άρα οι διαφωνίες εκεί παραμένουν, ενώ θα έπρεπε οι «μεγάλοι» να επιδιώκουν την ενίσχυση των «μικρών», ακριβώς για τους λόγους που προαναφέραμε σχετικά με την ανταγωνιστικότητα και την παρουσία τους στην Ευρώπη.

Οπότε ναι μεν «μπράβο» για το πρώτο βήμα, αλλά ας κρατήσουμε κι ένα πιο μικρό καλάθι…
Γράψτε το σχόλιο σας...