Ενας ΠΑΟΚ πολλοί αντίπαλοι…

Ο Κωστής Μπότσαρης γράφει στο προσωπικό του blog για τη νίκη 1-0 του ΠΑΟΚ επί του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη και την εικόνα που παρουσίασε στο συγκεκριμένο ματς, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Την Κυριακή το απόγευμα ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στη Νέα Σμύρνη προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει τον Πανιώνιο, αποδεικνύοντας πως έχει αφήσει οριστικά πίσω του αυτά που είχαν προηγηθεί την Τετάρτη. Ενα γκολ του Ελ Καντουρί στο 68’ του έδωσε τη νίκη και μαζί την πολύ σημαντική «κληρονομιά» να πάει με – σχετική – ηρεμία στη διακοπή του πρωταθλήματος, από την οποία μπορεί ν’ αποκομίσει πολλά οφέλη και να συνεχίσει ενισχυμένος. Μόνον που τελικώς στη Νέα Σμύρνη αποδείχτηκε πως είχε πολύ περισσότερους αντιπάλους απέναντί του, πέραν της νεαρής και φιλόδοξης ομάδας του κ. Ανιγκό.  

Ο πρώτος «επιπλέον» αντίπαλος ήταν ο ίδιος του ο εαυτός. Η πολύ μεγάλη – και συνάμα αποδεδειγμένα βάσιμη – προσδοκία διάκρισης στο Champions League ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης με έντονο τρόπο προκαλώντας αντίστοιχη απογοήτευση και πικρία. Οσο κι αν άπαντες γνώριζαν πως δεν μπορούν να μείνουν σ’ αυτό κι όφειλαν να προχωρήσουν δεν είναι κάτι που τόσο εύκολα αποβάλλει το μυαλό, με αποτέλεσμα να συνεχίσει να επηρεάζει έστω και υποσυνείδητα. Επιπλέον, για τα δεδομένα του αντιπάλου του ο ΠΑΟΚ παρουσίασε ένα πολύ αργό κέντρο, με κακές συνεργασίες, λάθος αποστάσεις κι αδυναμία ν’ ακολουθήσει τους «κυανέρυθρους» ειδικά στη γρήγορη μετάβαση στο γήπεδο από περιοχή σε περιοχή. Την ίδια στιγμή, το ίδιο κέντρο είχε – ως επί το πλείστον – κακές εμπνεύσεις δημιουργικά στον άξονα, κόντρα σε μια πολυπρόσωπο και με πυκνότατη συνοχή άμυνα κι έναν Κόρμπο που ακολουθούσε παντού τον Πέλκα, με συνέπεια να τον βγάλει από τον άξονα στέλνοντάς τον στην αριστερή πτέρυγα, με τους Ελ Καντουρί και Σάκχοφ να καλύπτουν το κενό. Την ίδια στιγμή οι δυο ακραίοι του οπισθοφύλακες βρέθηκαν σε μια από τις χειρότερες μέρες τους, ιδιαίτερα ανασταλτικά.  

Η … δύσκολη ημέρα φάνηκε από το ξεκίνημα. Η πρώτη ευκαιρία του αγώνα ανήκε στους γηπεδούχους με διαγώνιο σουτ του Μασούρα στο 9’ και τον Πασχαλάκη ν’ απομακρύνει. Στο 13’ προβολή του Χατσερίντι στον Κεϊτά εντός περιοχής, φάση για την οποία ο Πανιώνιος διαμαρτυρήθηκε ζητώντας πέναλτι. Στο 15’ γύρισμα παράλληλο προς την τελική γραμμή του Μασούρα, πρόλαβε ο Πασχαλάκης προ του Ντουρμισάι. Στο 16’ και πάλι ο Μασούρας, σουτ από αριστερά στην εξωτερική πλευρά των διχτύων. Στο 18’, σειρά του ΠΑΟΚ να διαμαρτυρηθεί για μαρκάρισμα του Ντομίνγκες στην περιοχή του Πανιωνίου στον Ελ Καντουρί. Στο 24’ σουτ Σάκχοφ εκτός περιοχής, η μπάλα κόντραρε σε αμυντικό και μπλόκαρε ο Μανοϊλοβιτς. Στο 27’ ο Πέλκας εκτέλεσε το κόρνερ, ο Μαουρίσιο πήρε την κεφαλιά στέλνοντας την μπάλα στα πόδια του Μανοϊλοβιτς. Στο 29’ ο Βιεϊρίνια δοκίμασε σουτ εκτός περιοχής έδιωξε ο 23χρονος Σέρβος τερματοφύλακας. Στο 38’, ο Ελ Καντουρί από αριστερά, αλλάζει παιχνίδι με Μάτος, εκείνος σηκώνει την μπάλα, γυρίζει ο Ουάρντα, σουτ Σάκχοφ εντός περιοχής, διπλή κόντρα και κόρνερ. Στο 41’ ο Καμαρά από δεξιά θα βγάλει στον Ντουρμισάι που έκανε το σουτ και πάλι ο Πασχαλάκης σ’ ετοιμότητα, όπως κι ένα λεπτό μετά, όταν ο Μασούρας έπιασε δυνατό διαγώνιο σουτ στη δεξιά γωνία του. Και στις καθυστερήσεις, προσπάθεια του Ουάρντα, πίσω στον Μάτος, σέντρα για Πρίγιοβιτς στη φάση ο Πέλκας που τελείωσε τη φάση μ’ επιθετικό φάουλ.  

Η λάθος νοοτροπία, όπως επισημάνθηκε κι από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές μετά το τέλος του αγώνα, σύμφωνα με την οποία ήθελαν και πίστευαν πως μπορούσαν να «τελειώσουν» τον αγώνα νωρίς, τους προσέδωσε επιπρόσθετη πίεση στο πέρασμα του χρόνου διαπιστώνοντας πόσο λεπτές ήταν οι ισορροπίες. Στο 46’, γύρισμα δυνατό σα σουτ του Ουάρντα σταματά πάνω στον Σέρβο τερματοφύλακα, ενώ στα δυο μέτρα δίπλα του ήταν σαφώς σε πλεονεκτικότερη θέση ο αμαρκάριστος Πέλκας. Στο 50’, σε φάση που ξεκινάει από τον Ουάρντα με σέντρα πάνω στο χέρι του – εντός περιοχής – Κούρντι, η μπάλα φτάνει στον Ελ Καντουρί που τροφοδοτεί με κάθετη πάσα τον Πρίγιοβιτς αλλά ο Σέρβος επιθετικός υποδεικνύεται σε θέση οφ σάιντ προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες των ανθρώπων του «Δικεφάλου». Στο 67’ ο Ακπομ αντικαθιστά τον Πέλκα που αποχωρεί εκνευρισμένος κι ένα λεπτό μετά ο Σάκχοφ συνδυάζεται με τον Ελ Καντουρί, ο τελευταίος γυρίζει πανέμορφα ανάμεσα σε τρεις αντιπάλους και «σπάει» τον γόρδιο δεσμό του γκολ για την ομάδα του.  

Λίγα λεπτά μετά την επίτευξη του τέρματος, ο αγώνας διακόπτεται λόγω έντασης στις κερκίδες, λόγω φωτοβολίδας που εκτοξεύτηκε προς κερκίδα όπου βρίσκονταν φίλοι των γηπεδούχων, ευτυχώς δίχως να τραυματιστεί κάποιος. Μια ενέργεια πέραν πάσης λογικής, αφού πέραν όλων των – αυτονόητων – άλλων οι σχέσεις των φίλων των δυο ομάδων ήταν άριστες με εκατέρωθεν φιλοξενία και πολλές κινήσεις αλληλοστήριξης στο πέρασμα των ετών. Με ανάλογη συμπεριφορά και σ’ αυτήν την περίπτωση των οπαδών του «Δικεφάλου» που βρέθηκαν εκεί δίχως να συμβεί το παραμικρό μέχρι εκείνη τη στιγμή. Και με τον επίσημο ΠΑΟΚ ν’ απολογείται μετά το ματς γι’ αυτήν τη μεμονωμένη παραφωνία, που ευτυχώς δεν είχε μεν συνέπειες για κάποιον ανυποψίαστο άνθρωπο αλλά βάσει των όσων έγιναν ετεροχρονισμένα γνωστά και ο Πανιώνιος έχει ζητήσει συνέπειες για τον δράστη μέσα από τις κάμερες του γηπέδου που ελέγχει η Αστυνομία και ο κ. Σαββίδης έχει κινήσει διαδικασίες προκειμένου να βρεθεί ο υπαίτιος και να διαπιστωθούν τα κίνητρα αυτής της πράξης εξαιτίας της οποίας πολλοί μπήκαν αναίτια σε κίνδυνο, ο κόσμος των γηπεδούχων, η ομάδα του ακόμη κι ο ίδιος ο δράστης και για το τί θα μπορούσε να έχει πάθει εκείνη τη στιγμή και για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν από εδώ και πέρα. Για ποιό λόγο να κινδυνεύσει να χάσει κάποιος τη ζωή του και για ποιό λόγο να καταστρέψει τη δική του τη ζωή κάποιος άλλος; Γιατί να δοθεί η αφορμή σ’ όλους αυτούς που καραδοκούν και πασχίζουν να βρουν για να έχουν να λένε εντείνοντας τη στοχοποίηση; Κανείς δε δικαιούται να κουνάει το δάχτυλο σε κανέναν. Ας κοιτάξει ο κάθε ένας τον εαυτό του και μετά ας μιλήσει, με ειλικρίνεια όμως και συνείδηση. Ολο αυτό λοιπόν, δημιούργησε μια μεγάλη ένταση που παρέμεινε μέχρι το τέλος του ματς.  

Επιστρέφοντας στα του ματς, νέες διαμαρτυρίες των γηπεδούχων στο 78’, όταν ο Παπαγεωργίου βρήκε τον Ντουρμισάι εντός περιοχής με τον Κρέσπο να τον μαρκάρει και να διώχνει. Με το πρόβλημα της αμυντικής λειτουργίας στη δεξιά πλευρά να γίνεται ολοένα και πιο έντονο, με αρκετές εσωτερικές συζητήσεις την ώρα του αγώνα, στο 80’ ο Λημνιός παίρνει τη θέση του σκόρερ Ελ Καντουρί με ξεκάθαρο στόχο να δίνει βοήθειες στην πτέρυγα. Στο 82’, σ’ εκτέλεση φάουλ του Σπιριντόνοβιτς η μπάλα πέρασε λίγο πάνω από την οριζόντια δοκό. Στο 85’ ο Κάνιας θα «κλείσει» τις αλλαγές της ομάδας του μπαίνοντας στη θέση του Πρίγιοβιτς και στο 88’ μια ωραία συνεργασία Βιεϊρίνια – Ουάρντα καταλήγει σε γύρισμα στον Ακπομ, στρώσιμο μπάλας σε Σάκχοφ, καλό σουτ από τον Ουκρανό, αντίστοιχη απόκρουση Μιχαϊλοβιτς, στην επαναφορά ο Ακπομ θα σκοράρει αλλά το γκολ θ’ ακυρωθεί καθώς υποδείχτηκε σε θέση οφ σάιντ με τον πάγκο του ΠΑΟΚ να εκρήγνυται διαμαρτυρόμενος για τη συγκεκριμένη απόφαση. Η τελευταία αξιόλογη φάση της αναμέτρησης ανήκε στον Πανιώνιο με τον Μασούρα να προλαβαίνει τον Χατσερίντι στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων αλλά η κεφαλιά του πέρασε άουτ.  

Δε χρειάζεται ιδιαίτερη αντίληψη για τον καθέναν προκειμένου ν’ αντιληφθεί πως από αγωνιστική σε αγωνιστική η εν γένει κατάσταση χειροτερεύει. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, της οποίας η παρθενογένεση πριν από χρόνια ήταν η «αθώα» καζούρα και το αντίστοιχο πικάρισμα, ενώ ουσιαστικά επρόκειτο για μεταμφιεσμένο μίσος και κεκαλυμμένη προσπάθεια υποτίμησης του «απέναντι», φορτίζεται ολοένα και περισσότερο με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον. Κι όλα αυτά επειδή δεν υπάρχουν συνέπειες. Συνέπειες γι’ αυτούς που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αυστηρές συνέπειες γι’ αυτούς που σε σέβονται τους νόμους, αδιακρίτως, αρχής γενομένης από τα ίδια τα θεσμικά όργανα, φτάνοντας μέχρι και τον κόσμο. Από τον πολιτικό, τον παράγοντα μιας ομάδας, τον διαιτητή, τον επόπτη, τον παρατηρητή, τον αστυνομικό, τον ποδοσφαιριστή, τον δημοσιογράφο, τον φίλαθλο (;) …. Ο κάθε ανήθικος δε δικαιούται να διδάσκει ηθική κι η έλλειψη συνεπειών ενθαρρύνει και πριμοδοτεί την παραβατικότητα. Συνεπώς τα χειρότερα έρχονται … και κανένα υποκριτικό «δάκρυ» υπευθύνου – θεσμικού και μη – δε θα είναι αποδεκτό. 

Υπάρχει και το … ποδόσφαιρο. Ο ΠΑΟΚ μετά από όλα αυτά, είχε πολύ μεγάλη ανάγκη την αποφόρτιση, κυρίως την ψυχολογική. Η ομάδα ξεκουράστηκε δυο ημέρες κι από σήμερα επιστρέφει στην καθημερινότητά της. Με επτά διεθνείς απόντες, έχει τον χρόνο να δουλέψει περιμένοντας και προσδοκώντας την πλήρη ενσωμάτωση του Βέρνμπλουμ, αν και ο Τόσκας θ’ απουσίασει με την Εθνική Ρουμανίας. Ποδοσφαιριστές που είχαν επωμιστεί σημαντικό βάρος στις αγωνιστικές υποχρεώσεις που προηγήθηκαν θα μπορέσουν να επανέλθουν μέσα από ομαλή προσαρμογή, ενώ από σήμερα στις προπονήσεις θα μετέχει και το πλέον πρόσφατο μεταγραφικό απόκτημα του «Δικεφάλου», ο Νίκος Καρέλης. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια …


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.