Φασιστικά fight clubs: Oι πολεμικές τέχνες ως εργαλείο στρατολόγησης των νεοναζί

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μαζική άνοδος των πολεμικών τεχνών και στην Ελλάδα. Θεωρητικά και εν πρώτοις ακούγεται θετικό, στο βαθμό που η άθληση συμβάλει στη σωματική και ψυχική υγεία αλλά και του ότι οι χώροι γυμναστηρίων μπορούν να γίνουν χώροι κοινωνικοποίησης και ανάδειξης αξιών όπως ο αλληλοσεβασμός και η άμιλλα. Στην πράξη ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όπως μας εξηγεί...

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μαζική άνοδος των πολεμικών τεχνών και στην Ελλάδα. Θεωρητικά και εν πρώτοις ακούγεται θετικό, στο βαθμό που η άθληση συμβάλει στη σωματική και ψυχική υγεία αλλά και του ότι οι χώροι γυμναστηρίων μπορούν να γίνουν χώροι κοινωνικοποίησης και ανάδειξης αξιών όπως ο αλληλοσεβασμός και η άμιλλα. Στην πράξη ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όπως μας εξηγεί και ο Γιώργος Πιντέρης, δόκτωρ Ψυχολογίας και εκπαιδευτής καράτε. Η φιλοσοφία που συνοδεύει τις αρχαίες πολεμικές τέχνες, συχνά στις μέρες μας όχι απλώς απουσιάζει αλλά διαστρεβλώνεται και διδάσκεται μόνο ως μάθηση και τρόπος αυτοάμυνας στην καλύτερη ή άσκησης βίας στη χειρότερη, αναπαράγοντας ρατσιστικά στερεότυπα και αντιλήψεις μίσους.  Γι αυτό και υπάρχουν πλέον σχολές που έχουν ανεπίσημα μετατραπεί σε εκκολαπτήρια φασιστών, όπου νέοι στρατολογούνται σε ακροδεξιές οργανώσεις και νεοναζί τάγματα εφόδου.

Οι ακρoδεξιές ομάδες σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική χρησιμοποιούν πολεμικές τέχνες και ειδικότερα  τα πιο βάρβαρα αθλήματα πολεμικών τεχνών, που είναι οι μικτές πολεμικές τέχνες ή «mixed martial arts»  (ΜΜΑ) για να αυξήσουν τα μέλη τους, να διαδώσουν την ιδεολογία τους και να πολεμήσουν τους εχθρούς τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.

Διαβάστε επίσης: Αλ. Νικολαΐδης: «Ο κόσμος να κάνει το καθήκον του απέναντι στον φασισμό!»

Τα μέλη τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, διεισδύουν σε διαμαρτυρίες,  ασκούν βία καταπολεμώντας εκείνους που αντιτίθενται στην υπερεθνικιστική ιδεολογία τους, κρύβουν την ταυτότητά τους χρησιμοποιώντας κράνη και προστατευτικά γυαλιά και στη συνέχεια, δοξάζουν τη βία σε βίντεο προπαγάνδας που δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γιατί οι ομάδες αυτές ακροδεξιών δημιουργούν κλαμπ πάλης και προωθούν το MMA; Η απάντηση έγκειται στην ακραία  βίαιη φύση του αθλήματος. Μάλιστα, αθλητές με συνδέσμους προς την άκρα δεξιά έχουν εμπλακεί σε μερικές από τις πιο αναγνωρίσιμες συναντήσεις του αθλήματος του κόσμου, όπως το Ultimate Fighting Championship (UFC) και το Strikeforce.για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Guardian ο αθλητής UFC, Donald Cerrone, όπως και ο Joe Brammer χρηματοδοτήθηκαν από τη Hoelzer Reich, μια βρετανική εταιρία ρούχων με σήμα τον αγκυλωτό σταυρό, γνωστή για την διάδοση εξτρεμιστικών συμβόλων. Η μάρκα απαγορεύτηκε από το UFC το 2009.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.