Oι Βρυξέλλες ετοιμάζουν… μετακόμιση στη Ζυρίχη!

Ο Δημήτρης Παπανικολάου γράφει στο προσωπικό του blog για τις εξελίξεις που σηματοδοτεί στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο η παραίτηση του Μπλάτερ.
0
Δημήτρης Παπανικολάου
04/06/2015 • 08:09
Oι Βρυξέλλες ετοιμάζουν… μετακόμιση στη Ζυρίχη!
  • shares
Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο βρίσκεται μετά από πολλά χρόνια σε ένα ακόμα μεγάλο σταυροδρόμι. Τις εξελίξεις τις δρομολόγησε η παραίτηση του Γιόζεφ Μπλάτερ από την προεδρεία της ΦΙΦΑ και τις τρέχει και η… όρεξη της Κομισιόν να εμπλακεί περαιτέρω με το λαοφιλέστερο των αθλημάτων.

Η πρώτη φορά που η ΕΕ έπιασε στον ύπνο τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ ήταν το Δεκέμβριο του 1995 με την υπόθεση του Ζαν Μαρκ Μπόσμαν, με την οποία άνοιξαν τα σύνορα για τους ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη. ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ έκαναν περίπου μια πενταετία για να… συνέλθουν!

Τώρα αν αυτή η απόφαση έκανε καλό ή κακό στο ποδόσφαιρο μπορεί να το αντιληφθεί ο καθένας. Τα Χριστούγεννα του 1999 για παράδειγμα, η Τσέλσι έγινε η πρώτη ομάδα στην Αγγλία που αγωνίστηκε με 11 μη Άγγλους ποδοσφαιριστές. Και ακολούθησαν και πολλές άλλες ομάδες, εντός και εκτός Μ. Βρετανίας.

Οι Εθνικές ομάδες έχασαν για αρκετά χρόνια την ταυτότητά τους και ιδιαίτερα η Αγγλία το πληρώνει ακόμα και σήμερα με μέτριες εμφανίσεις στις μεγάλες διοργανώσεις.

Μόλις χθες η ΕΕ ζήτησε να υπάρξει μια αλλαγή «εκ θεμελίων» στους κόλπους της ΦΙΦΑ εκτιμώντας ότι η παραίτηση Μπλάτερ «αντιπροσωπεύει απλώς έναν σταθμό σε μια μακρά διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να εγκαθιδρυθεί στη ΦΙΦΑ ένα σταθερό σύστημα καλής διακυβέρνησης», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τον Αθλητισμό Τιμπόρ Ναβράτσιτς.

Και συνέχισε: «Σεβόμαστε το δικαίωμα των αθλητικών ομοσπονδιών να αυτοδιοικούνται, αλλά έπειτα από τόσες αποτυχημένες ευκαιρίες και την πλήρη απώλεια της εμπιστοσύνης προς τη ΦΙΦΑ, πιστεύω ότι οφείλουμε να υποστηρίξουμε μια θεμελιώδη αλλαγή και να ενεργήσουμε για να εφαρμοσθούν σταθερές λύσεις. Το οφείλουμε στα εκατομμύρια των φιλάθλων στην Ευρώπη και αλλού, οι οποίοι αγαπούν το σπορ».

Μέχρι τώρα οι Βρυξέλλες ήταν ουσιαστικά εκτός ποδοσφαίρου. Το αν η επικείμενη εμπλοκή τους θα αποφέρει αποτελέσματα υπέρ του αθλήματος είναι κάτι που θα το δούμε στο μέλλον.

Ο Πλατινί ως πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, μπορεί να εμφανίζεται πιο διαλλακτικός με την ΕΕ, αλλά γνωρίζει και ο ίδιος ότι αν επιτρέψει στις Βρυξέλλες να μπουν στο ποδόσφαιρο, τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ πια ίδια.

Άλλωστε αυτό που έπρεπε να έχει ρυθμίσει εδώ και δύο δεκαετίες η ΕΕ, αλλά ακόμα το αποφεύγει, αφορά πρώτα και κύρια το ποδόσφαιρο, αφού πρόκειται για τον ενιαίο κανονισμό σχετικά τον στοιχηματισμό σε όλα τα κράτη-μέλη, που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Μέχρι σήμερα η Κομισιόν απλά παρακολουθεί, εκδίδει οδηγίες και αποφεύγει να πάρει θέση για τα τυχερά παιχνίδια μέσω διαδικτύου.

Ο τζίρος είναι… τρελός, τα δισεκατομμύρια πάνε κι έρχονται, αλλά το παιχνίδι γίνεται ολοένα και πιο αναξιόπιστο. Με τα νούμερα να ζαλίζουν δεν θα μπορούσε να συμβαίνει άλλωστε και κάτι διαφορετικό.

Η πρόσφατη έκθεση της Federbet είναι αποκαλυπτική. Στην ουσία παρουσιάζει το διάτρητο σύστημα ανά την Ευρώπη, με τα κράτη-μέλη από την ανατολή ως τη δύση κι από το βορρά ως το νότο, να αδυνατούν να ελέγξουν το στήσιμο των ποδοσφαιρικών αγώνων σε όλες τις κατηγορίες.

Κατά συνέπεια η διάθεση των Βρυξελλών να βάλουν… χέρι στη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι θα λύσει και το πρόβλημα, όπως δεν έχει λύσει άλλα και άλλα στα οποία εμπλέκονται εταιρίες που τζιράρουν δισεκατομμύρια σε βάρος των συμφερόντων των ευρωπαίων πολιτών.

Γράψτε το σχόλιο σας...