Όταν ο σεβασμός στον αντίπαλο έχει πάει... περίπατο!

0
Δημήτρης Παπανικολάου
17/03/2014 • 08:52
Όταν ο σεβασμός στον αντίπαλο έχει πάει... περίπατο!
  • shares

Ακούγοντας τον Κρίστι Βανγκέλι και τον Γιώργο Τζαβέλλα, αμέσως μετά τη λήξη του ντέρμπι Άρης-ΠΑΟΚ, που είναι το κλασικό τοπικό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι ο σεβασμός απουσιάζει παντελώς από τους δύο συμπολίτες, όπως άλλωστε συμβαίνει συχνά-πυκνά και μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο Λεκανοπέδιο.

Το να χαρακτηρίζεις όμως, «ομαδούλα» τον ΠΑΟΚ που «παίζει μόνο φιλικά όλη τη σεζόν κι έρχεται να πουλήσει οπαδιλίκι σε δύο ματς το χρόνο» ή να λες πως «χαιρόμαστε που ήρθαμε εδώ για τελευταία φορά», δείχνοντας ικανοποίηση για τον επικείμενο υποβιβασμό του. γείτονά σου, νομίζω ότι ξεφεύγει από κάθε είδους απόπειρα κριτικής.

ΠΑΟΚ και Άρης είναι μεγάλα μεγέθη για το ελληνικό ποδόσφαιρο και με σπουδαία ιστορία, την οποία οφείλουν να σέβονται και οι δύο (ο ένας για τον άλλον).

Ο σεβασμός όμως, φαίνεται να έχει πάει. περίπατο εδώ και αρκετό καιρό στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου και ουδείς δείχνει διατεθειμένος να αντιληφθεί ότι Ολυμπιακός δεν υφίσταται χωρίς Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ δεν υφίσταται χωρίς Άρη και αντίστροφα.

Ο Αμερικανός συγγραφέας, Γουίλσον Μίσνερ, έγραψε πως «πρέπει να είσαι καλός με τους ανθρώπους όταν ανεβαίνεις, γιατί θα τους ξανασυναντήσεις όταν κατεβαίνεις».

Ωστόσο, κανένας στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν δείχνει ότι είναι σε θέση να το αντιληφθεί. Γιατί σχεδόν πάντα, για όσα αδυνατούμε να κάνουμε εμείς, φταίνε οι άλλοι. «Εμείς» αποδεχόμαστε με ευκολία το ρόλο του θύματος γιατί μας δίνει το τέλειο άλλοθι.

Οπότε αφήνουμε στην άκρη τους όποιους «καλούς τρόπους» ίσως και να διαθέτουμε.

Γιατί ο συνάδελφος του Μίσνερ, επίσης Αμερικανός Μάρκ Τουέιν, το είπε ξεκάθαρα και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε: «Καλοί τρόποι είναι η συμφιλίωση της μεγάλης ιδέας που έχουμε για τον εαυτό μας με τη μικρή ιδέα που έχουμε για τους άλλους».

Γράψτε το σχόλιο σας...