Συνήθεια που κόβεται πιο δύσκολα κι απ΄ το... τσιγάρο!

0
Δημήτρης Παπανικολάου
26/09/2013 • 08:28
Συνήθεια που κόβεται πιο δύσκολα κι απ΄ το... τσιγάρο!
  • shares
Το γεγονός ότι οι ίδιες ομάδες όταν παίζουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη λειτουργούν με διαφορετικούς προσανατολισμούς σε θέματα κανονισμών και ασφάλειας, επίσης το ξέρουμε.

Θα επιχειρούσε ποτέ κάποιος «γνωστός-άγνωστος» να ρίξει (για πράδειγμα) μολότοφ στο OB Van της όποιας Nova, αν ο Παναθηναϊκός έπαιζε στη Λεωφόρο ευρωπαϊκό αγώνα; Ούτε για αστείο!

Ακόμα κι αν επρόκειτο για. κουκουλοφόρο που εισέρχεται στην ουρά μιας πορείας (άσχετο δηλαδή με την όποια διαδήλωση ή αγώνα) η ίδια η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα είχε πάρει τα μέτρα της για να αποτρέψει το όποιο ατυχές περιστατικό.

Γιατί απλά η ΟΥΕΦΑ σε αντίστοιχες περιπτώσεις, θεωρεί ότι οι ομάδες είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΕΣ να ξέρουν τι συμβαίνει στο. σπίτι τους, δηλαδή στο γήπεδό τους και να το προστατεύουν!

Στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι «κολλητοί» μας στις θύρες να επιτρέπουν και σε 5-10 φίλους και γνωστούς (ο καθένας τους) να περνούν στο γήπεδο για να δουν το ματς στο τζάμπα, κουβαλώντας μαζί τους ακόμα και... όλμους!
Αλλά και οι ίδιες οι ΠΑΕ βλέπουμε ότι ανακοινώνουν ένα «Χ» αριθμό εισιτηρίων στους αγώνες τους, ενώ δια γυμνού οφθαλμού προκύπτει ότι ο αριθμός είναι «Ψ» ή Χ χ 2. «Χ» πάντως, δεν είναι σε καμία περίπτωση.

Κάπως έτσι, λοιπόν, με τη συνήθεια να είναι πανίσχυρη στο πετσί μας και να κόβεται πιο δύσκολα κι από το. τσιγάρο, ο ΠΑΟΚ έφτασε να χρεωθεί από την ΟΥΕΦΑ με μία επιπλέον αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών στο Europa League. Και η ζημιά για το 2013 θα αγγίξει τα 2 εκατ. ευρώ συνολικά σε 4 αγώνες χωρίς θεατές.

Γιατί; Για 40 επιπλέον άτομα στο ματς με τη Σάλκε. Τα οποία όμως, ήταν στην πλειοψηφία τους οπαδοί που ενίσχυαν την ομάδα και όχι βετεράνοι ποδοσφαιριστές ή VIP (όπως απαιτεί η ΟΥΕΦΑ) για να δικαιολογηθεί η παρουσία τους στο χώρο.

Κι επειδή σε ένα άδειο γήπεδο το μέτρημα είναι εύκολη υπόθεση, ο παρατηρητής της ΟΥΕΦΑ δεν βαρέθηκε να μετρήσει έναν-έναν τους παριστάμενους και να τους βγάλει υπεράριθμους.

Το πώς μπήκαν μέσα, πώς εξασφάλισαν προσκλήσεις χορηγών ή εισιτήρια από τους Γερμανούς φιλάθλους είναι ένα ζήτημα που λίγο ενδιαφέρει την ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Διότι για την ΟΥΕΦΑ υπέυθυνος για ότι συμβαίνει στο γήπεδο - σπίτι του είναι ο κάθε ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν (και κάθε άλλη ομάδα στη θέση του) όταν είναι τιμωρημένος πρέπει να εκτίει την ποινή του και να μην εφευρίσκει τρόπους να την ξεπεράσει ή να την παραβιάσει. Έστω και στο ελάχιστο.

Υπερβολή θα μου πείτε. Συμφωνώ απόλυτα. Υπερβολή. Για φανταστείτε όμως πόσο διαφορετικό θα ήταν ίσως το ελληνικό ποδόσφαιρο, αν τα πειθαρχικά του όργανα λειτουργούσαν με την ίδια υπερβολή όπως αυτά της ΟΥΕΦΑ!
Γράψτε το σχόλιο σας...