Τίποτα πιο ηλίθιο από την κούφια δόξα!

0
Δημήτρης Παπανικολάου
15/07/2013 • 08:32
Τίποτα πιο ηλίθιο από την κούφια δόξα!
  • shares

Αν τώρα στη δόξα που προσφέρουν στους αθλητές του στίβου (και όχι μόνο) τις τελευταίες δεκαετίες οι επιτυχίες τους, προστεθούν και τα (πολλά) χρήματα των μεγάλων διοργανώσεων, τότε εύκολα καταλήγει κανείς στο απόφθεγμα του Μαίνανδρου που είπε: "Τίποτα πιο άθλιο από την κούφια δόξα".
 
Σε διάστημα λίγων μόλις ωρών οι φίλοι του κλασικού αθλητισμού πληροφορήθηκαν ότι ο Αμερικανός Τάισον Γκέι και ο Τζαμαϊκανός Ασάφα Πάουελ πιάστηκαν ντοπαρισμένοι. Ο Γκέι το ανακοίνωσε ο ίδιος, λίγο πριν το επισημοποιήσει η USADA , ενώ τον Πάουελ τον πρόλαβαν οι επίσημες ανακοινώσεις.
 
Πρόκειται φυσικά για δύο από τους κορυφαίους σπριντερ όλων των εποχών, οι οποίοι χάνουν το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Στίβου της Μόσχας.
 
Ένα μήνα νωρίτερα ήταν η Τζαμαϊκάνή Βερόνικα Κάμπελ Μπράουν που είχε βρεθεί θετική, ενώ οι φήμες θέλουν τουλάχιστουν άλλους 4 Τζαμαϊκανούς αθλητές ή αθλήτριες να είναι ντοπέ και σύντομα θα υπάρξουν και γι αυτούς επίσημες ανακοινώσεις.
 
Φυσικά και κανένας φίλαθλος δεν πέφτει πλέον από τα σύννεφα. Όλοι είναι υποψιασμένοι για το τι συμβαίνει με τους... υπεραθλητές σε ολόκληρο τον πλανήτη.
 
Όλοι έχουν τις υποψίες και τις υπόνοιές τους, αλλά είτε εθελοτυφλούν επειδή νιώθουν για λίγα χρόνια υπερήφανοι (βλέπε εμάς τους Έλληνες με Κεντέρη, Θάνου), είτε γιατί θέλουν να ζουν στη... φούσκα τους και να παρακολουθούν αγώνες υψηλού επιπέδου στις τηλεοράσεις τους, γνωρίζοντας κατά βάθος ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι φύσει αδύναντον να πραγματοποιεί τέτοιες επιδόσεις.
 
Αλλά και η ίδια η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, μαζί με τις επιμέρους διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες, αφήνουν το ντόπινγκ να προηγείται του αντι-ντόπινγκ και να βρίσκεται πάντα μερικά βήματα μπροστά γιατί έτσι τους συμφέρει!
 
Συζητούν μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα ανερυθρίαστα, υποστηρίζοντας ότι "δίνουν τη μάχη τους, αλλά...".
 
Στην πραγματικότητα αφήνουν τα πράγματα να εξελίσσονται και κάθε φορά που θίγονται τα συμφέροντα κάποιων εταιρειών (είτε φαρμακευτικών, είτε αθλητικών) "σκάνε" κάποια μαζεμένα κρούσματα για να φανεί δήθεν ότι κάτι τρέχει στα γύφτικα!
 
Για τους αθλητές και τις αθλήτριες που κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών για να διακριθούν ισχύει η ρήση του Βολταίρου: "Όσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος, τόσο μεγαλύτερη είναι η δόξα".
 
Ενώ για τους παράγοντες, που δήθεν κόπτονται για τη μάστιγα του αθλητισμού, ταιριάζει το  απόφθεγμα του Γάλλου συγγραφέα Ονορέ ντε Μπαλζάκ που ανέφερε: "Η πονηριά μπορεί να αποκτήσει περιουσία, αλλά δεν μπορεί να κερδίσει φίλους". 

Γράψτε το σχόλιο σας...