Κατάρρευση αξιών και ανθρώπων!

0
Δημήτρης Παπανικολάου
24/06/2013 • 08:08
Κατάρρευση αξιών και ανθρώπων!
  • shares

Μια χώρα (η πολυπληθέστερη στη Λατινική Αμερική, με 193.000.000 κατοίκους) που είναι η 5η σε έκταση και πληθυσμό στον κόσμο και βρίσκεται στις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Αυτή η χώρα λοιπόν, άφησε στην άκρη το ποδόσφαιρο που παίζεται αυτή την εποχή στα γήπεδά της (το Κονφεντερέισον) και βγήκε στους δρόμους με αφορμή την αύξηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην τιμή των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες.

Φυσικά και επρόκειτο μόνο για την αφορμή. Τα αίτια είναι βαθύτερα και έχουν να κάνουν με την φτώχια, την ανεργία και τις ασθένειες που μαστίζουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού της.

Οι Βραζιλιάνοι πανηγύρισαν για την ανάθεση του Μουντιάλ στη χώρα τους το 2014 και ξαναπανηγύρισαν  για την ανάθεση και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.

Όπως ακριβώς πανηγυρίσαμε κι εμείς στην Ελλάδα to 1997 όταν ο αείμνηστος Χουάν Αντόνιο Σάμαρακ αναφώνησε στη Λωζάνη το περίφημο «... η πόλη που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είναι η Αθήνα!!!».

Βλέπετε η ανάπτυξη στη Βραζιλία ήταν (και θεωρητικά είναι) προ των πυλών. Δύο διοργανώσεις παγκόσμιας εμβέλειας σε διάστημα δύο ετών. Κατασκευές, οδικά έργα, στάδια, θέσεις εργασίας και αφίξεις εκατομμυρίων τουριστών.

Η ανάπτυξη σε όλο της το μεγαλείο. Πράγματι. Αν πρόκειται για μια σωστά δομημένη κοινωνία που θέλει να αδράξει τις ευκαιρίες της κι όχι για να δει την διαφθορά της να αυξάνεται και τους νταβατζήδες της να πλουτίζουν ακόμα περισσότερο στην υγειά των κορόιδων!
Κι όμως, οι... τρελοί με το ποδόσφαιρο Βραζιλιάνοι διαδηλώνουν και σκοτώνονται στους δρόμους με την αστυνομία για το δικαίωμά τους στη μόρφωση και στην υγεία. Προφανώς γιατί αντιλαμβάνονται ότι κι αυτή τη φορά η ευημερία θα αφορά συγκεκριμένα συμφέροντα που λυμαίνονται τον πλούτο της χώρας.

Όταν οι Βραζιλιάνοι με πρώτο τον Ριβάλντο φωνάζουν «αφήστε το Μουντιάλ και φτιάξε την παιδεία και την υγεία», τότε αυτός ο πλανήτης έχει χάσει πλήρως τον προσανατολισμό του.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Βραζιλία είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που η Ευρώπη είδε να συμβαίνει στην Ελλάδα όταν η κυβέρνηση έρριξε μαύρο στην εικόνα της δημόσιας τηλεόρασης.

Τότε όλοι άρχισαν να αναρωτιούνται τι διάολο συμβαίνει στην παρτίδα της Δημοκρατίας! Και τα ξένα τηλεοπτικά κανάλια άρχισαν να μεταδίδουν ειδήσεις μεταγλωτισμένες στα ελληνικά για συμπαράσταση...

Και σήμερα (Δευτέρα) το γερμανικό περιοδικό Spiegel βγαίνει με πρωτοσέλιδο στα τούρκικα, κάνοντας ένα μεγάλο αφιέρωμα στους εξεγερμένους της πλατείας Ταξίμ.

Ένα από τα λίγα καλά του άθλιου κατασκευάσματος της παγκοσμιοποίησης είναι ότι οι ειδήσεις ταξιδεύουν πλέον με ταχύτητες φωτός! Ότι γίνεται, όπου κι αν γίνεται, γνωστοποιείται σε διάστημα μερικών λεπτών ανά τον πλανήτη.

Κι ο πλανήτης, δυστυχώς για τους κατοίκους του, θα βρεθεί σύντομα εκτός τροχιάς, αν οι πολιτικές δεν βάλουν στο κάδρο τον άνθρωπο που σήμερα έχουν βαλθεί να τον κάνουν απάνθρωπο!

Γράψτε το σχόλιο σας...