Ο κλασάτος Ζαν Αλεν Μπουμσόνγκ

0
Δημήτρης Παπανικολάου
20/06/2013 • 08:15
Ο κλασάτος Ζαν Αλεν Μπουμσόνγκ
  • shares

Ο Ζαν Αλεν Μπουμσόνγκ, ένας κύριος με το «Κ» κεφαλαίο, συμφώνησε να λύσει το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό και να αναχωρήσει για άλλες πολιτείες.
Για τον Παναθηναϊκό αυτή η εξέλιξη ήταν σα να έφυγε ένα βάρος από την πλάτη της ΠΑΕ. Οικονομικό βάρος. Γιατί κατά τα λοιπά ο Μπουμσόνγκ ήταν ένα διαμάντι.
Αγωνιστικά δεν βοήθησε πέρυσι, αλλά έτσι όπως πήγαν τα πράγματα για ολόκληρη την ομάδα τι θα μπορούσε αλήθεια να κάνει ο (μιας εντελώς διαφορετικής κουλτούρας) πρώην διεθνής Γάλλος κεντρικός αμυντικός;
Για ποδοσφαιριστές όπως ο Μπουμσόνγκ η συμμετοχή τους στο ελληνικό πρωτάθλημα αποτέλεσε ένα είδος «πολιτισμικού σοκ».
Αποθέωση κατά την άφιξή του στην ομάδα, καλό ξεκίνημα, επιτυχίες, καθυστερήσεις στις πληρωμές, διακανονισμοί για τα προβλεπόμενα από το συμβόλαιό του και στο τέλος αποδοκιμασίες!
Ένας άνθρωπος γεννημένος στο Καμερούν, που βρέθηκε στη Γαλλία στα 15 του και σπούδασε μαθηματικός στο πανεπιστήμιο της Χάβρης, ευτύχησε να κάνει χρήματα από το ποδόσφαιρο και μαζί με άλλους ομοεθνείς του να δημιουργήσει τον οργανισμό ADNA για να βοηθήσει τα παιδιά της Αφρικής.
Από τη Χάβρη, στην Οσέρ, μετά στους Ρέιντζερς της Γλασκώβης, τη Νιούκασλτ, την Γιουβέντους, τη Λιόν και τον Παναθηναϊκό.
Από τον ποδοσφαιρικό και όχι μόνο πολιτισμό, στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο το τίμησε με την παρουσία του. Στα τρία χρόνια που έπαιξε στον Παναθηναϊκό κατέκτησε δύο φορές τον τίτλο του fair play στη Σούπερ Λίγκα, γεγονός που φανερώνει την κουλτούρα του.
Συμπαίκτες και αντίπαλοι έλεγαν τα καλύτερα για τον Μπουμσόνγκ, που ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές δεν είχε πρόβλημα να βγει μπροστά και να πει την άποψή του. Όχι για να δικαιολογηθεί ή να εξηγήσει τα ανεξήγητα, αλλά γιατί δεν είχε μάθει να κρύβεται όπως κατά σύστημα κάνουν κάποιο άλλοι!
Ακόμα και χθες που είπε «αντίο» χάνοντας χρήματα από το συμβόλαιό του δήλωσε στο Νίκο Τζουάννη ότι ένιωσε περήφανος που φόρεσε την πράσινη φανέλα και σε καμιά περίπτωση θυμωμένος. ʼλλη κλάση!    

Γράψτε το σχόλιο σας...