Να γίνει σωστό «ντηλ» κι όχι ρουσφέτι!

0
Δημήτρης Παπανικολάου
06/06/2013 • 08:23
Να γίνει σωστό «ντηλ» κι όχι ρουσφέτι!
  • shares

Όπως βέβαιο είναι ότι ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ δεν εννοεί ότι θα οδηγήσει την ομάδα στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, βαδίζοντας στα χνάρια της ΑΕΚ.

Απλά γνωρίζει ότι και μέσω του κόσμου της ομάδας, αλλά και μέσω των επενδύσεων που κάνει στην Ελλάδα, έχει αυξημένες πιθανότητες να τύχει μιας πιο ευνοϊκής μεταχείρισης από το ελληνικό δημόσιο, σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατο νόμο (από την επιβολή των μνημονίων και μετά) μία εταιρεία που καταβάλει εφάπαξ το πρωτογενές χρέος της στο δημόσιο τυγχάνει έκπτωσης 50% στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που της έχουν κατά καιρούς επιβληθεί.

Ο Ιβάν Σαββίδης κάθε φορά που συναντά τον πρωθυπουργό ή κάποιο μέλος της κυβέρνησης θέτει κατ΄ επανάληψη το ίδιο θέμα: «Να σας πληρώσω άμεσα τα 11 εκατ. ευρώ του πρωτογενούς χρέους και να διαγραφούν όλα τα υπόλοιπα».

Ως «ντηλ» φαντάζει εξαιρετικό σε μια εποχή που το κράτος αναζητά με το... τουφέκι χρήματα από τους οφειλέτες του, αλλά δεν μπορεί να τα εισπράξει ούτε με σφαίρες!

Από την άλλη και ο Αντώνης Σαμαράς και ο ΥΠΟΙΚ Γιάννης Στουρνάρας γνωρίζουν ότι αν κάνουν τέτοιο «ντηλ» με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, θα έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

Θα πρέπει δηλαδή, να αποδεχθούν χιλιάδες αντίστοιχες ρυθμίσεις, που ναι μεν θα βάλουν χρήματα στα ταμεία, αλλά όχι τα προϋπολογισμένα, έστω και με το 50% των προστίμων και των προασαυξήσεων.

Στην πραγματικότητα θα πρόκειται για μια πλήρη ανατροπή του προϋπολογισμού, στον οποίο εμφανίζονται λογιστικά αυτές οι οφειλές των εταιρειών προς το κράτος.

Φυσικά και δεν είναι προτιμότερο να κλείνουν οι εταιρείες και να χάνει ο κόσμος τη δουλειά του και πολύ περισσότερο (στην περίπτωση του ΠΑΟΚ) να χαθούν και εκατοντάδες χιλιάδες ψήφοι, αν υλοποιηθεί η «απειλή» της επιστολής Βρύζα για έναν ΠΑΟΚ που θα αγωνίζεται στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα!

Για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η πίεση που ασκεί ο ΠΑΟΚ είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Μονά-ζυγά χαμένη μοιάζει να είναι η κυβέρνηση. Αν πει «ναι» στον Ιβάν Σαββίδη, θα πέσει να τη... φάει όλος ο κόσμος που θα εκλάβει την κίνηση ως ρουσφέτι, ενώ αν πει «όχι», μπορεί και να βρεθεί προ απροσδόκητων εκπλήξεων.

Για μένα ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να σηκώνει το θέμα τόσο ψηλά! Ο θόρυβος έγινε μία, δύο, τρεις. Δεν μπορεί να συνεχίζεται όταν για το αυτονόητο της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, λόγω περιόδου τουρισμού, η τρόικα απαντά μονίμως «όχι».

Η μπάλα πρέπει να μείνει... χαμηλά για ένα διάστημα και η συμφωνία με το δημόσιο να κλείσει στην κατοβολή του 20% ή 30% των προσαυξήσεων. Και μετά και ο ΠΑΟΚ θα είναι καβάλα στο... άλογο (απαλλαγμένος από χρέη) και το κράτος θα έχει κάνει μια καλή συμφωνία (πράγμα σπάνιο τα τελευταία χρόνια).

Γράψτε το σχόλιο σας...