Λονδίνο 2012, οι Ολυμπιακοί Αγώνες των αστικών εξεγέρσεων!

0
Δημήτρης Παπανικολάου
11/08/2011 • 10:00
Λονδίνο 2012, οι Ολυμπιακοί Αγώνες των αστικών εξεγέρσεων!
  • shares

Σήμερα, 7 χρόνια μετά τους αγώνες της Αθήνας και 350 ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, το Λονδίνο και άλλες μεγάλες πόλεις της Αγγλίας μετρούν ήδη τέσσερις νεκρούς και είναι παραδομένες στις φλόγες! Τα αίτια της εξέγερσης των κοινωνικών τάξεων στην Αγγλία είναι πολλά και διάφορα. Ωστόσο, το ξέσπασμα της σκληρής βίας που πλήττει τη βρετανική πρωτεύουσα και επεκτάθηκε και σε άλλες πόλεις, ήρθε σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία περίπου 200 Ολυμπιακές επιτροπές από όλο τον κόσμο επισκέπτονται το Λονδίνο για να πάρουν μέρος στα πρώτα test events.

Το χθεσινό φιλικό παιχνίδι Αγγλίας-Ολλανδίας στο Γουέμπλεϊ αναβλήθηκε, ενώ το ίδιο αποφασίστηκε και για τα ματς της πρεμιέρας του αγγλικού πρωταθλήματος που επρόκειτο να διεξαχθούν σε γήπεδα του Λονδίνου.

Στους δρόμους των πόλεων βρίσκονται περισσότεροι από 30.000 αστυνομικοί με πλήρη εξάρτηση και ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, που διέκοψε τις διακοπές του για να ασχοληθεί με τη κρίση, χαρακτήρισε τη βία που κυριαρχεί «αηδιαστική», και τους ταραξίες «εγκληματίες», αφήνοντας να εννοηθεί πως αν συνεχιστούν τα επεισόδια μπορεί να ζητήσει ακόμη και την επέμβαση του στρατού (!) για  να επαναφέρει την τάξη.

Πολλές χώρες έχουν εκδόσει ήδη ταξιδιωτική οδηγία για όσους σκοπεύουν να επισκεφθούν το Λονδίνο και οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων βρίσκονται σε πανικό προσπαθώντας απεγνωσμένα να πείσουν τον κόσμο ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα ασφαλείας αναφορικά με τη διεξαγωγή των αγώνων του 2012. Εκφράζουν μάλιστα τη βεβαιότητα ότι οι τοπικές αρχές θα καταφέρουν να προστατεύσουν τους διαγωνιζόμενους αθλητές και τους επισκέπτες της χώρας σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα.

Όμως τα λεγόμενα του Τόνι Τρέιβερς, καθηγητή στο London School of Economics, προκαλούν τροφή για σκέψη και προβληματισμό: «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων. Σχεδίαζαν να προστατεύσουν τη πόλη από συμβατικές πράξεις τρομοκρατίας, και από όλα όσα περίμεναν να αντιμετωπίσουν, αμφιβάλλω πολύ αν οι ταραχές στους δρόμους και οι αστικές εξεγέρσεις ήταν καν στο μυαλό τους».

Και την σκυτάλη πήρε η Βρετανίδα μαραθωνοδρόμος Πόλα Ράντκλιφ που δήλωσε: «Σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα, φιλοξενούμε τον κόσμο στο Λονδίνο. Όπως όμως φαίνεται σήμερα, ο κόσμος δεν θέλει να μας έρθει…».

Υπάρχει βέβαια και η τοποθέτηση του υπουργού των Ολυμπιακών Αγώνων κ. Ρόμπερτσον που είπε πως «δεσμευτήκαμε ότι θα διοργανώσουμε αξιόπιστους και ασφαλείς αγώνες και θα το κάνουμε, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν πως αυτή η αναταραχή είναι εγκληματικότητα χαμηλού επιπέδου, καθοδηγούμενη από μηνύματα μέσω κοινωνικών δικτύων και όχι κάποιο νέο είδος απειλής της κοινωνικής ασφάλειας».

Μπορεί και να είναι έτσι όπως τα λέει ο κύριος υπουργός, αλλά σήμερα, 11 Αυγούστου του 2011, δύσκολα τον πιστεύει κάποιος.

Γράψτε το σχόλιο σας...