Ο Φερέιρα είναι προπονητής κι όχι πωλητής!

0
Δημήτρης Παπανικολάου
13/06/2011 • 01:28
Ο Φερέιρα είναι προπονητής κι όχι πωλητής!
  • shares

Μετά το ναυάγιο της υπόθεσης Βρύζα εξετάστηκαν διάφορες περιπτώσεις. Ακόμα και αυτή του Φερέϊρα έπεσε στο τραπέζι με τον Πορτογάλο να έχει διπλό ρόλο. Και του προπονητή και του τεχνικού διευθυντή. Με άλλα λόγια να είναι ένας μάνατζερ, όπως οι προπονητές στην Αγγλία.

Ωστόσο φαντάζει τεράστιο ρίσκο να δοθεί τέτοια εξουσία στον Φερέϊρα. Βεβαίως και ο προπονητής γνωρίζει καλά την αγορά της Πορτογαλίας και μπορεί να φέρει στην Παιανία κάποιους ποιοτικούς και φτηνούς παίκτες, αλλά αυτό είναι το 2ο κομμάτι της υλοποίησης του σχεδιασμού των πρασίνων.

Ποιο είναι το 1ο κομμάτι; Μα φυσικά οι πωλήσεις βασικών παικτών για να εισρεύσουν μετρητά στο ταμείο της ΠΑΕ. Κι αυτή την δουλειά δεν πρέπει να την κάνει ο Φερέϊρα. Προσοχή: Δεν υποστηρίζω ότι ο Πορτογάλος είναι ανίκανος να φέρει εις πέρας αυτό το ρόλο.

Όχι, κάθε άλλο. Ενδέχεται μάλιστα να μπορεί να την κάνει και καλύτερα από άλλους του είδους και να αποδειχθεί τέλειος πωλητής. Ωστόσο, επειδή ακριβώς παραμένει στο πόστο του προπονητή της ομάδας και είναι ο απολύτως υπεύθυνος για την διαχείριση του έμψυχου δυναμικού της τη νέα περίοδο, δεν είναι σωστό να εμφανιστεί και ως πωλητής.

Ένας προπονητής που έχει ως στόχο την δημιουργία ενός ανταγωνιστικού συγκροτήματος για να διεκδικήσει πράγματα, δεν πρέπει να βγάζει ο ίδιος στο σφυρί τα δυνατά περιουσιακά στοιχεία του Παναθηναϊκού. Δεν μπορεί δηλαδή, να πουλήσει ο Φερέϊρα τον Σισέ των 30 γκολ της σεζόν και να πάρει φορ που μετά βίας θα σκοράρει δέκα.

Και ο Σισέ είναι απλά ένα παράδειγμα. Το πιο τρανταχτό ίσως, αλλά αυτή η διαδικασία δεν αφορά μόνο στον Σισέ. Ένας προπονητής για να έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία των πωλήσεων, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από τους μετόχους. Ο Φερέϊρα και κάθε προπονητής μιας μεγάλης ομάδας οφείλει να ζητά τους καλύτερους παίκτες κι όχι να μεσολαβεί για την πώλησή τους.

Γιατί είναι άλλο να πουλάς παίκτες αξίας 15 εκατομμυρίων και να αγοράζεις παίκτες 15 εκατομμυρίων (όπως οι μάνατζερ στην Αγγλία) κι άλλο να πουλάς για 15 και να αγοράζεις για 5.

Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, θεωρώ ότι η διοικούσα επιτροπή του Παναθηναϊκού δεν πρέπει να βάλει στις πλάτες του Φερέϊρα το βάρος της πώλησης πρωτοκλασάτων παικτών, στους οποιούς ο Πορτογάλος θα στήριζε τα πλάνα του για ένα ανταγωνιστικό σύνολο.

Η δουλειά αυτή είναι για οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον Ζεσουάλντο Φερέιρα. Για να μπορεί αργότερα να σταθεί ο Πορτογάλος στα μάτια των φιλάθλων και των παραγόντων μιλώντας για την πραγματική δουλειά του στην Παιανία και στο γήπεδο κι όχι για την συνεισφορά του στο ταμείο της ΠΑΕ, που έτσι κι αλλιώς αφορά τους κατόχους των μετοχών κι όχι τον προπονητή.

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας...