Η ώρα της Ανάστασης για το «νόμιμο» και το «ηθικό»

0
Δημήτρης Παπανικολάου
25/04/2011 • 19:00
Η ώρα της Ανάστασης για το «νόμιμο» και το «ηθικό»
  • shares

Μετά την Ανάσταση και το Πάσχα, που πλέον μας άφησαν, το ίδιο καλείται να κάνει και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Να βρει τις αναγκαίες δυνάμεις για να σταθεί στα πόδια του.

Κι η εβδομάδα που ξεκίνησε θα είναι δύσκολη. Και για τον Πανιώνιο με τον Ηρακλή, που έρχονται αντιμέτωποι με την επιτροπή εφέσεων για την αδειοδότησή τους και για τις σχέσεις της Σούπερ Λίγκας με τις ομάδες-μέλη της, αλλά και με την ΕΠΟ.

Θυμίζω ότι υπάρχουν ομάδες όπως η Λάρισα και ο Αστέρας Τρίπολης που περιμένουν να μπει οριστικό «ΣΤΟΠ» σε Ηρακλή και Πανιώνιο, ώστε να παραμείνουν αυτοί στη μεγάλη κατηγορία. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει η Λίγκα να κερδίσει στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ την προσφυγή με την οποία ζητά να γίνει δεκτό το αίτημά της για «ανταλλαγή» μεταξύ των ομάδων της κατηγορίας, αν κάποια υποβιβαστεί επειδή δεν θα αδειοδοτηθεί.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα όποια ομάδα δεν καταφέρει να εξασφαλίσει άδεια συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα, θα πρέπει να αντικατασταθεί από την πρώτη επιλαχούσα ομάδα της Football League. Η Σούπερ Λίγκα ζητά να μην ισχύσει αυτό. Θέλει οι ομάδες που θα χάσουν την κατηγορία, λόγω έλλειψης αδειοδότησης, να καταλάβουν την τελευταία θέση της βαθμολογίας και αυτές που βρίσκονται εκεί να ανέβουν στη θέση των προηγούμενων για να τις αντικαταστήσουν.

Στην περίπτωση αυτή το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ θα έρθει αντιμέτωπο με το περίφημο δίλημμα περί «νομίμου» και «ηθικού». Το νόμιμο είναι οι τρεις ομάδες που έχασαν την κατηγορία να υποβιβαστούν και την θέση τους να πάρουν οι τρεις πρώτες ομάδες της Football League. Αν τώρα, προκύψει και θέμα αδειοδότησης, όπως έγινε με Πανιώνιο και Ηρακλή και οι ομάδες δεν δικαιωθούν στην έφεσή τους, τότε θα πρέπει να τις αντικαταστήσουν δύο άλλες ομάδες της Football League.

Ωστόσο και στην δεύτερη τη τάξη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου τα οικονομικά προβλήματα είναι πολλά. Τρανό παράδειγμα ο ΟΦΗ που κάνει ότι μπορεί για να βρει χρήματα προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του και να αδειοδοτηθεί. Κι ο ΟΦΗ είναι ένα φανερό παράδειμα. Διότι υπάρχουν κι άλλα «κρυφά».

Αυτό ακριβώς θέλουν να αποφύγουν στη Σούπερ Λίγκα. Να μην πληροί δηλαδή, τις προϋποθέσεις η 4η ή 5η ομάδα της Football League, να τις έχει η 6η, να μην τις έχει η 7η και να τις έχει η 8η. Το αποτέλεσμα θα ήταν «δίκαιο» για εκείνες τις ομάδες που είναι ταμειακώς εντάξει και «άδικο» για το νέο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας που θα διαθέτει 5 νέες ομάδες ασσύμετρης δυναμικότητας.

Είναι λοιπόν, φανερό ότι το «νόμιμο» είναι με τις ομάδες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και το «ηθικό» με την Σούπερ Λίγκα που θέλει να αποφύγει ένα πρωτάθλημα τριών και τεσσάρων ταχυτήτων. Και τα επιχειρήματα των εμπλεκομένων πλευρών θα μπουν στη ζυγαριά του Διαιτητικού Δικαστήριου που θα πάρει την τελική απόφαση. Μια απόφαση, που όποια κι αν είναι, έχω την εντύπωση ότι θα προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας...