Χωρίς δικαιοσύνη & αστυνομία δεν λειτουργεί ο νόμος

0
Δημήτρης Παπανικολάου
02/04/2015 • 08:39
Χωρίς δικαιοσύνη & αστυνομία δεν λειτουργεί ο νόμος
  • shares
Παρακολούθησα με ενδιαφερον την τοποθέτηση του Σταύρου Κοντονή στη Nova και την «Ώρα των Πρωταθλητών», όπως και αρκετός κόσμος με τον οποίο συνομίλησα. 

Δεν έχω αμφιβολία πως οι προθέσεις του υφυπουργού Αθλητισμού είναι αγαθές. Θέλει ο άνθρωπος να βάλει μια τάξη στο χώρο του ποδοσφαίρου και να συμβάλλει στην πάταξη της βίας.

Το ζήτημα όμως είναι ότι μόνο με ποινές επί ποινών κανένα πρόβλημα δεν λύνεται. Το να αποκτά με ένα νόμο τόσες υπερεξουςίες ένας υφυπουργός Αθλητισμού ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι είναι καλό.

Να μπορεί να απαγορεύει προσωρινά ή οριστικά τη διεξαγωγή αγώνων, να διακόπτει πρωταθλήματα και να απαγορεύει τη συμμετοχή ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις. 

Σε συνεννόηση και συνεργασία με τις αθλητικές ομοσπονδίες, ναι. Έτσι μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Με αποφάσεις μόνο του υφυπουργού Αθλητισμού όμως ξεφεύγουν. Και θυμίζουν άλλες εποχές. 

Παρ΄ όλα αυτά δεν άκουσα από τον υφυπουργό να λέει κάτι για τη δικαιοσύνη (όχι την αθλητική) και την αστυνομία. Δηλαδή για δύο από τους πυλώνες που πρέπει να συνεργαστούν άμεσα με το υφυπουργείο Αθλητισμού για να φτάσουμε κάποια στιγμή στο ποθητό αποτέλεσμα. 

Για παράδειγμα η υπόθεση Μπέου-Δαλούκα αναβλήθηκε χθες για μια ακόμα φορά. Η νέα εκδίκαση ορίστηκε για τον Οκτώβριο. Μιλάμε για μια υπόθεση που βγήκε στον αέρα το 2011. Κι ακόμα δεν έχει βρεθεί η άκρη!

Επίσης, θυμίζω ότι στον τελικό του κυπέλλου Χάντμπολ την περασμένη Κυριακή έγινε του χαμού με 2.000 οπαδούς, που ήταν σε ένα θεωρητικά απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον. Ζήτημα είναι να έγιναν 2-3 συλλήψεις. 

Κύριε Κοντονή είστε δικηγόρος και γνωρίζετε άριστα τι συμβαίνει με τα δικαστήρια. Γνωρίζεται επίσης αρκετά καλά ποιες είναι οι δυνατότητες της αστυνομίας και τι μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει.

Όσο αγαθές κι αν είναι οι προθέσεις σας κ. υφυπουργέ ΤΙΠΟΤΑ δεν μπορεί να γίνει σωστά αν η δικαιοσύνη κωλυσιεργεί κι αν η ΕΛ.ΑΣ. αφήνει τους φυσικούς αυτουργούς των επεισοδίων ανέγγιχτους. 

Ο Αθλητισμός και ο πρωταθλητισμός είναι σε διαρκή δράση. Οι αγώνες διαδέχονται ο ένας τον άλλον. Δεν μπορούν να περιμένουν στο άπειρο τις αποφάσεις που άπτονται σοβαρών θεμάτων, με άρωμα διαφθοράς, ούτε και να τιμωρούνται διαρκώς οι ομάδες για επεισόδια μιας μερίδας οπαδών που επειδή είναι ακόμα ασυληπτοι μεταφέρονται από γήπεδο σε γήπεδο και τα κάνουν μπάχαλο.

Εδώ χθες η χάρη μιας χούφτας αντιεξουσιαστών έφτασε μέχρι την είσοδο της Βουλής χωρίς την παραμικρή αντίσταση. Τι μπορούμε περιμένουμε λοιπόν, από μερικές χιλιάδες οπαδών που συνωστίζονται στις κερκίδες των γηπέδων;

Καλές οι προθέσεις σας, αλλά όσο η αστυνομία και η δικαιοσύνη είναι έξω από το κάδρο, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι θα βρουν της ανταπόκρισης που πρέπει. 

Γράψτε το σχόλιο σας...