Πήρε θέση για το match fixing απέστειλε ο ΠΑ.Σ.Α.Π

Ανοιχτή επιστολή απέστειλε ο ΠΑ.Σ.Α.Π μέσω της οποίας μιλάει για το Match Fixing και τις ολοκληρωμένες προτάσεις για την πρόληψη του φαινομένου.

Ανοιχτή επιστολή απέστειλε ο ΠΑ.Σ.Α.Π μέσω της οποίας μιλάει για το Match Fixing και τις ολοκληρωμένες προτάσεις για την πρόληψη του φαινομένου. 

Αναλυτικά:

«Η ένταξη του πρωταθλήματος της Volley League στο κουπόνι του “ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ” από την φετινή αγωνιστική περίοδο έγινε αποδεκτή από το ΔΣ του ΠΑ.Σ.Α.Π, ευελπιστώντας πως η κίνηση αυτή θα τονώσει το ενδιαφέρον των φιλάθλων, των ΜΜΕ, των χορηγών, θα βοηθήσει τα Σωματεία και κατ’ επέκταση τους αθλητές.

Παρ’ όλα αυτά, έχοντας ήδη ολοκληρωθεί ο α’ γύρος, εκτιμούμε ότι η ένταξη των αγώνων βόλεϊ στο στοίχημα επιβάλλει την εγρήγορση όλων των φορέων του αθλήματος, καθώς οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν και που έχουν απαξιώσει πρωταθλήματα άλλων αθλημάτων, είναι υπαρκτοί και απειλούν και το δικό μας.

Τους κινδύνους αυτούς οφείλουμε ΟΛΟΙ να τους αντιμετωπίσουμε προκειμένου να διαφυλάξουμε τόσο το προϊόν της Volley League και της Ελληνικής Πετοσφαίρισης όσο και το αντίστοιχο «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» της ΟΠΑΠ Α.Ε., όσο και των υπόλοιπων διαδικτυακών εταιρειών.

Κλείνοντας τα μάτια η απειλή δεν πρόκειται να διαγραφεί… Θα είναι εκεί και θα παραμονεύει. Είναι, όμως, στο χέρι μας να διαλέξουμε τι θα κάνουμε; Εμείς στον ΠΑ.Σ.Α.Π. προτείνουμε τη δράση και όχι την αδιαφορία.

Με γνώμονα λοιπόν την αγάπη μας για το άθλημα και στοχεύοντας στην προστασία του από φαινόμενα χειραγώγησης αποτελεσμάτων, ο ΠΑ.Σ.Α.Π. κατέθεσε σε ΕΟΠΕ και ΕΣΑΠ μια ολοκληρωμένη πρόταση πρόληψης του φαινομένου του match fixing (στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών), η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις πτυχές του προβλήματος (εθισμός, οικονομικά προβλήματα, παράνομες ενέργειες, καταπολέμηση, νομικό πλαίσιο, σύστημα αναφοράς κτλ) με την πεποίθηση, ότι θα υπάρξει άμεση θετική ανταπόκριση όλων των φορέων του αθλήματος.

θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση υλοποίηση ενός προγράμματος επιμόρφωσης όλων των εμπλεκομένων, αθλητών, προπονητών, διαιτητών, παραγόντων, προκειμένου να υψώσουμε ένα «τοίχος προστασίας» και να προλάβουμε πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν.

Ο Σύνδεσμός μας έχοντας διαγνώσει τις τάσεις και τους κινδύνους της εποχής από πολύ νωρίς, έχει ήδη συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιμόρφωσης αθλητών ενάντια στο match fixing “PROtect Integrity” (2013-14, www.protect-integrity.com), το οποίο θα συνεχιστεί (PROtect Integrity 2016) και στους επόμενους 18 μήνες, για πρώτη φορά σε συνεργασία με την INTERPOL η οποία μεταξύ άλλων, θα εκπαιδεύσει τους εκπροσώπους των Συνδέσμων Αθλητών της Ευρώπης..
Ενδεικτικά προτείνουμε τα εξής:

1) Από κοινού οργάνωση δράσης πρόληψης του match fixing,

2) Δημιουργία Επιτροπής αρμόδιας για την κατάρτιση πολιτικής για τη διαφάνεια στο βόλεϊ,

3) Τροποποίηση του ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ τόσο της ΕΣΑΠ, όσο και της ΕΟΠΕ και πρόβλεψη για θέματα χειραγώγησης αποτελεσμάτων.

4) Προώθηση του Κώδικα Δεοντολογίας (Code of Conduct) της EUAthletes για θέματα στοιχηματισμού για όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες στο χώρο της πετοσφαίρισης (αθλητές, προπονητές, παράγοντες ομάδων, διαιτητές, διαμεσολαβητές κτλ)
Παράλληλα ο Σύνδεσμός μας προτείνει και μία σειρά ακόμη ενημερωτικών δράσεων:

1. Δημιουργία, εκτύπωση και διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ σχετικά με την πρόληψη του match fixing και τους κινδύνους του εθισμού στον τζόγο. (Το φυλλάδιο είναι ήδη έτοιμο)

2. Δημιουργία ειδικής ενότητας στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΑΠ(www.pasap.eu), της ΕΟΠΕ και της ΕΣΑΠ

3. Διενέργεια Ετήσιας Επιμορφωτικής Ημερίδας σε συνεργασία με την European Lotteries, Interpol ή την ΕΛ.ΑΣ., το ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ και άλλους Φορείς (VolleyLeague, ΕΟΠΕ, Διαιτητές, Προπονητές κτλ)

4. Διεξαγωγή Έρευνας μεταξύ των αθλητών-αθλητριών, προπονητών, διαιτητών και παραγόντων για τις «στοιχηματικές» συνήθειες αυτών και των οικείων τους

5. Διεξαγωγή σεμιναρίων στους προπονητές σχετικά με τον εθισμό στο τζόγο (χαρακτηριστικά, ενδείξεις, αντιμετώπιση κτλ)

6. Συνεχή εκπαίδευση-ενημέρωση των αθλητών

7. Συνεντεύξεις Τύπου – Δελτία Τύπου

8. Χρήση των Social Media για την μετάδοση «μηνυμάτων» – (ήδη γίνεται από τον ΠΑ.Σ.Α.Π. το #ProtectIntegrity)

Η πετοσφαίριση είναι το άθλημά μας και οφείλουμε ΟΛΟΙ να το υπερασπιστούμε. Οι αθλητές θα είναι πάντα μπροστάρηδες και πρωτοπόροι στην διαφύλαξη της φερεγγυότητας ενός πρωταθλήματος.

Κρίνουμε, όμως, ότι η τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει, η σχέση εμπιστοσύνης με τους αθλητές αλλά και η βούληση μας για την καταπολέμηση τέτοιων «φαινομένων» αποτελεί βασική παράμετρο, ώστε ο Σύνδεσμός μας να αποτελέσει τον βασικό Φορέα υλοποίησης ενός τέτοιου προγράμματος.

Μην ξεχνάτε ότι η Ε.Ε. αναγνωρίζοντας το ουσιαστικό ρόλο των Συνδέσμων των Αθλητών στην αντιμετώπιση του φαινομένου του match fixing, τους έχει χρηματοδοτήσει (EUAthletes, FIFPro) για την οργάνωση παρομοίων προγραμμάτων πρόληψης/επιμόρφωσης.

Καλούμε λοιπόν ΟΛΟΥΣ τους φορείς του ελληνικού βόλεϊ, τον ΟΠΑΠ και οποιοδηπότε άλλον επιθυμεί να βοηθήσει, να «αγκαλιάσουν» την πρωτοβουλία αυτή, η οποία εκτιμούμε ότι θα αποφέρει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα τόσο για το Βόλεϊ όσο και για το «στοιχηματικό» προϊόν.

Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση χρειάζεστε». 
 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.