Η λύση δε χρειάζεται ΜΒΑ

Ο Αποστόλης Λάμπος σε ένα κείμενο-επιστολή στην Πολιτεία γράφει την άποψή του για τη μοναδική λύση ώστε τα σπορ να "ανασάνουν" ξανά. Δεν χρειάζεται πτυχίο Δημόσιας Διοίκησης ή Διοίκησης Επιχειρήσεων.
0
Αποστόλης Λάμπος
18/05/2017 • 19:56
Σελήνη
  • shares
Ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ είναι προσαρμοσμένος στις απαιτήσεις των ΠΑΕ. Σε οποιαδήποτε περίπτωση επεισοδίων, μικρών ή μεγάλων, εκτεταμένων και μη, οι παράγοντες των ομάδων ξεφυλλίζουν τον ΚΑΠ για να δουν ποιες είναι οι ποινές που μπορεί να επιβληθούν στις ομάδες και ποια παράθυρα υπάρχουν ώστε το νομικό τμήμα να προσαρμόσει απολογίες, εφέσεις κλπ.

Όσο ο ΚΑΠ και η Πολιτεία δίνουν αυτή τη δυνατότητα στα επαγγελματικά σωματεία να καπηλεύονται συνειδήσεις και αξιοπρέπειες, τότε πραγματικά άδικα ασχολούμαστε με τα συγκεκριμένα μέσα ψυχαγωγίας (τέτοια είναι τα αθλήματα άλλωστε, είτε μιλάμε για ποδόσφαιρο, είτε για μπάσκετ, είτε για πόλο, είτε για βόλεϊ). 

Οι ομάδες επίσης εθελοτυφλούν όταν πρόκειται να «ανακαλύψουν» τους υπαίτιους των επεισοδίων, είτε πρόκειται για ένα κουτάκι μπύρας, είτε πρόκειται για μαχαιρώματα σε αερογέφυρες, είτε πρόκειται για λεκτική βία. Είναι πραγματικά ασύλληπτο για τον κοινό νου, το γιατί οι ομάδες δεν είναι οι πρώτοι «κυνηγοί» των υπαίτιων των επεισοδίων. Μιλάμε για τρομερό έννομο συμφέρον και τρομερά διαφυγόντα κέρδη που στοιχίζουν και δεν κάνουν τίποτα για να τα διεκδικήσουν! Ποια διοίκηση σοβαρής εταιρίας θα το δεχόταν αυτό από τους manager της. 

Θα ήταν πολύ πιο λογικό ο Παναθηναϊκός πέρα την όποια επικοινωνιακή στρατηγική σχεδίασε μετά την οριστική διακοπή του αγώνα με τον ΠΑΟΚ, να είχε ανακαλύψει τον «βλάκα του 2017» ο οποίος πέταξε το κουτάκι μπύρας. Αυτός ο άνθρωπος θα στερήσει από τον Παναθηναϊκό βαθμούς, έσοδα από ματς κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμα που πονάνε πολύ. Ας τον βρουν κι ας πληρώσει για όλα αυτός κι ας είναι κι ο θεός ο ίδιος.

Θα πρέπει επίσης η πράσινη ΠΑΕ, αν σέβεται την επένδυσή της, να καλέσει άμεσα την αστυνομία και την εταιρία security που πληρώνει αδρά σε κάθε εντός έδρας ματς διότι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, με αποτέλεσμα τα όσα επακόλουθα αναμένεται να αποτελέσουν ισχυρά πλήγματα στην πράσινη εταιρία. Να μάθει ακριβώς ποιοι είχαν βάρδια στη θύρα 10 και δεν κατάφεραν να αποτρέψουν από τον «βλάκα του 2017» να φέρει και να πετάξει το τσίγκινο κουτάκι (το οποίο δεν πωλείται εντός του γηπέδου).

Όλα τα υπόλοιπα έπονται επικοινωνιακά. Το δέντρο είναι εδώ. Οι ΠΑΕ θέλουν ή δε θέλουν να προστατέψουν τις επενδύσεις τους; Η ερώτηση μοιάζει ρητορική, αν αναλογιστεί κανείς το πόσα έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται στα ελληνικά γήπεδα όλης της επικράτειας και σε οποιοδήποτε σπορ. 

Θα πρέπει λοιπόν άπαντες να αναλογιστούμε τι θέλουμε από της ζωή μας, από τα επαγγέλματά μας και από το μέλλον μας κι αν μας έχει μείνει καθόλου αξιοπρέπεια. Διότι το παρελθόν είναι τόσο μαύρο που αποτελεί σκιά σε όλα τα όνειρα. Όμως σκιά αποτελεί και η όποια μεμψιμοιρία. Χρειάζεται δράση. Κι αν οι ΠΑΕ αδυνατούν να ελέγξουν τους οπαδούς που οι ίδιες δημιούργησαν, τότε δράση πρέπει να αναλάβει η Πολιτεία. Κι αυτή τη φορά ανεπιστρεπτί.

Δε χρειάζεται καν να έχει κανείς πτυχίο Δημόσιας Διοίκησης, ούτε καν Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜBA) για να γνωρίζει το ποια είναι η λύση και πώς να την εφαρμόσει. Αυτό που θέλουμε είναι να μην γίνονται επεισόδια στα γήπεδα. Άρα δε θέλουμε αυτούς που τα προκαλούν. Άρα πρέπει να τους απομονώσουμε ώστε να σωφρονιστούν και οι επίδοξοι ρίπτες ή μαχαιροβγάλτες. Ακούγεται απλό, αρκεί να το θέλει η Πολιτεία και οι ομάδες. Η λύση είναι όντως απλή και θα επιχειρήσω να την καταγράψω επιγραμματικά και σε απλά ελληνικά. 

- Οποιαδήποτε ρίψη αντικειμένου σε αγωνιστικό χώρο που μπορεί να προκαλέσει σωματική βλάβη δηλαδή χώρο εργασίας), ακόμα και αν δε βρει στόχο, θα πρέπει να επισύρει διακοπή (ή μη έναρξη) του αγώνα με απόφαση του διαιτητή και αφαίρεση τριών βαθμών στην υπαίτια ομάδα. Υπαίτια είναι η ομάδα ο φίλαθλος της οποίας πέταξε το αντικείμενο.

Χωρίς παράθυρα, χωρίς διεξόδους, χωρίς έξτρα άρθρα και με έξτρα αφαίρεση βαθμών αν προκύψει "βροχή" αντικειμένων που θα μπορούσαν να τραυματίσουν. Δεν είναι δυνατόν να μπορούν οι ΠΑΕ να την σκαπουλάρουν όταν μέσα στο «μαγαζί τους» παίζεται η ανθρώπινη ακεραιότητα. Θα υπάρχει σοβαρός έλεγχος των οπαδών τότε ναι ή όχι; Κι αν γίνει προβοκάτσια; Αυτό θα αποδειχθεί από τη στιγμή που θα πιάσεις αυτόν που προκάλεσε την διακοπή. Αν δεν τον πιάσει η ΠΑΕ δυστυχώς είναι πάλι (συν)υπεύθυνη. Δεν είναι δυνατόν να θέλεις στο «μαγαζί» σου κάποιον που μπορεί να κάνει κακό στην επένδυσή σου.

- Οποιαδήποτε μορφή επεισοδίων στον αγωνιστικό χώρο ή στις κερκίδες θα πρέπει να επισύρει ποινές από -9 βαθμούς στην υπαίτια ΠΑΕ, μέχρι και τον υποβιβασμό της στην παρακάτω κατηγορία.  Συμπληρωματικά θα πρέπει να εκδικάζονται πρόστιμα από 200.000 ευρώ και πάνω.

Οποιαδήποτε άλλη ποινή για επεισόδια «τύπου Βόλου», θα πρέπει να θεωρείται χάδι. Είναι αδιανόητο να συζητάμε για τελικό κυπέλλου σε γήπεδο όπου πριν από δύο ώρες υπήρξαν μαχαιρώματα. 

- Πολύ καλύτερος έλεγχος όλων των μελών των συνδέσμων των οργανωμένων οπαδών με αναλυτικά στοιχεία για κάθε έναν από αυτούς και εφόσον διαπιστώνονται παρατυπίες να επιβάλλονται κυρώσεις (μέχρι και λουκέτο) στους συνδέσμους που φέρουν στους κόλπους τους ταραχοποιά στοιχεία.

Θεωρώ ημίμετρο την μη μετακίνηση των φιλάθλων από τη στιγμή που δεν έχει πατήσει ποτέ φίλαθλος αντιπάλου ομάδας στο Καραϊσκάκη ή στη Λεωφόρο ή στο ΟΑΚΑ ή στην Τούμπα. Ουσιαστικά η απαγόρευση αφορά τις μετακινήσεις των φιλάθλων των μεγάλων ομάδων σε επαρχιακές έδρες των θεωρητικά μικρομεσαίων ομάδων. Ίσως έτσι καταφέρουμε κάποια στιγμή να δούμε τελικό κυπέλλου με φιλάθλους και των δύο ομάδων. Μέχρι τότε, ας δίνονται προσκλήσεις σε μαθητές χωρίς διακριτές εξέδρες για τους φιλάθλους των δύο αντιπάλων.

- Επιστροφή του ιδιωνύμου για άτομα που συλλαμβάνονται σε επεισόδια και άμεση προφυλάκιση. Ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή για όσους ασκούν βία ή πετούν αντικείμενα, αναγκαστική παρουσία στο τμήμα της περιοχής του οποτεδήποτε αγωνίζεται η ομάδα του σε οποιοδήποτε σπορ, αλλά και καταναγκαστική εργασία στον Δήμο της περιοχής του τις ώρες που αγωνίζεται η ομάδα του σε οποιοδήποτε σπορ.

Τότε και μόνο τότε οι ομάδες θα μπορέσουν να αποβάλλουν όλους εκείνους που έχουν στοιχίσει εκατομμύρια στα ταμεία τους και οι οποίοι στερούν από την πλειοψηφία των υγιών φιλάθλων να απολαύσουν το σπορ και την ομάδα που αγαπούν πραγματικά. Τότε και μόνο τότε το προϊόν θα προστατευθεί και θα αρχίσει να ανασάνει ξανά. Το λουκέτο και η μη διεξαγωγή κάποιων αγωνιστικών είναι επίσης ημίμετρα. Το κακό το χτυπάς στη ρίζα του. Όπως ο Παναιτωλικός.

ΥΓ: Χίλια μπράβο στον Παναιτωλικό που, αφού η αστυνομία έκανε τη δουλειά της και εντόπισε τον «βλάκα» που πέταξε αντικείμενο σε παίκτη της Βέροιας την 28η αγωνιστική, θα επιδιώξει δικαστικά να διεκδικήσει οποιαδήποτε διαφυγόντα κέρδη από τον άνθρωπο αυτόν σε τυχόν πρόστιμο που θα του επιβληθεί. Ο κύριος Κωστούλας δείχνει τον δρόμο.
Γράψτε το σχόλιο σας...
loading the player...
18/02/2019 • 10:19

Βραδιά με παγίδες για πολλά φαβορί!

Πολλά εμπόδια μπορεί να συναντήσουν μπροστά τους μεγάλο φαβορί των αποψινών αναμετρήσεων όπως η Ντόρτμουντ, η Ρόμα και η Αθλέτικ Μπιλμπάο. Στις λεπτομέρειες θα κριθεί το ντέρμπι του Αγγλικού κυπέλλου στο Λονδίνο.