Μην πυροβολείτε τον Λεάλι

Ο Αποστόλης Λάμπος με μια ποδοσφαιρική ανάλυση προσπαθεί να σώσει τον Λεάλι από την ανθρωποφαγία.
0
Αποστόλης Λάμπος
10/03/2017 • 18:47
Λεάλι
  • shares
Σε εθνικό μας σπορ τείνει να εξελιχθεί η «ανθρωποφαγία» αν δεν είναι ήδη τέτοιο. Ψάχνουμε συνεχώς τον υπεύθυνο για οτιδήποτε μας «χαλάει». Ρίχνουμε ευθύνες ελαφρά τη καρδία στο πιο εύκολο «θύμα». Εμείς φυσικά δε φταίμε ποτέ. Πάντα οι άλλοι.

Το ποδόσφαιρο όμως είναι μια αποτύπωση της κοινωνίας. Σε αυτό διακρίνονται χαρακτήρες και αναδεικνύονται προσωπικότητες. Θα ήμουν τουλάχιστον αφελής να μην ισχυριστώ πως το λάθος του Λεάλι στοίχησε στον Ολυμπιακό. 

Θα προσπαθήσω όμως να διατυπώσω και μια διαφορετική οπτική του πράγματος μήπως και πείσω έστω και έναν άνθρωπο να μην είναι ισοπεδωτικός απέναντι σε κάθε Λεάλι που συναντάμε στον ομαδικό αθλητισμό.

Ο Λεάλι δεν είναι Ρομπέρτο


Ο Λεάλι δεν είναι Νόιερ, δεν είναι Μπουφόν, δεν είναι καν Ρομπέρτο και ενδεχομένως δε θα φτάσει ποτέ σε τέτοιο επίπεδο. Αυτό είναι ένα δεδομένο που γνωρίζουν άπαντες στον οργανισμό του Ολυμπιακού, όπως φυσικά και οι συμπαίκτες του. Όπως φυσικά και ο Μποτία.

Και στέκομαι στον τελευταίο διότι είναι εκείνος που γυρίζει τη μπάλα στον Λεάλι πριν το λάθος του Ιταλού. Στο ποδόσφαιρο ουκ ολίγες φορές, ακόμα κι ο Νόιερ, ακόμα κι ο Μπουφόν ή και ο Ρομπέρτο έχουν κάνει παρόμοια λάθη σε διώξιμο της μπάλας. Μια βόλτα στο Youtube θα σας πείσει για του λόγου το αληθές.

Τέτοια λάθη δεν είναι δα και τόσο σπάνια και συμβαίνουν και στα καλύτερα γάντια. Η διαφορά είναι ότι ο Λεάλι δεν έχει κερδίσει ακόμα το δικαίωμα στο «συγχωροχάρτι» και σε μια περίοδο κρίσης η επίρριψη ευθυνών είναι η πιο εύκολη οδός για ανακούφιση των πραγματικά υπέυθυνων.

Ποσοστό του λάθους και στον Μποτία

Αναλύοντας τη φάση με ποδοσφαιρικούς όρους, ο Μποτία έχει τη μπάλα δεξιά κοντά στη γραμμή χωρίς να μαρκάρεται από κανέναν. Η λογική και η στρατηγική επιτάσσει προώθηση της μπάλας στο δεξί μπακ που έχει ανέβει, στο δεξί εξτρέμ αν έχει κάνει κίνηση ή στα φορ ώστε να δημιουργηθεί συνθήκη επικίνδυνης επίθεσης. 

Αντί αυτών, ο Μποτία προτιμά να γυρίσει τη μπάλα στον Λεάλι, μη έχοντας στο μυαλό του την προοπτική ενός λάθους και χωρίς να υπάρχουν αμυντικοί να καλύψουν αυτό το ενδεχόμενο πλην του Ρέτσου που πάλεψε τη φάση. Ειδικά όταν έχεις απέναντι σου τόσο επικίνδυνους επιθετικούς δεν ρισκάρεις το ενδεχόμενο ενός τέτοιου λάθους. 

Στην τελική απλά στέλνεις τη μπάλα στο αντίπαλο μισό ή αν πιέζεσαι την στέλνεις πλάγιο. Ποτέ στον τερματοφύλακα αν δεν είσαι 1000% σίγουρος ότι δεν πρόκειται να κινδυνέψει η ομάδα σου από ένα ενδεχόμενο λάθος.

«Η μπάλα μπροστά»

Αν λοιπόν προπονητής ήταν ο Βαλβέρδε, είναι πολύ πιθανό να έκανε αλλαγή τον Μποτία για το γύρισμα της μπάλας στον τερματοφύλακά του. Ο Ισπανός απαιτούσε το «η μπάλα πάει μόνο μπροστά» κι αυτή είναι μια στρατηγική που ακολουθείται από πολλούς προπονητές, ιδιαίτερα όταν στη θέση «1» δεν έχουν έναν κίπερ της απόλυτης εμπιστοσύνης τους.

Την επόμενη φορά πάντως τόσο ο Μποτία όσο και οι συμπαίκτες του θα το σκεφτούν διπλά να γυρίσουν τη μπάλα στον τερματοφύλακά τους εφόσον υπάρχουν κι άλλες λύσεις. Φυσικά με την προϋπόθεση πως θα γίνει αυτοκριτική και πως επαγγελματίες αυτού του επιπέδου μαθαίνουν από τα λάθη τους.

Γράψτε το σχόλιο σας...

Ολυμπιακός - Ατρόμητος

Κυριακή 31 Μαρτίου, 19:30

Live
26/03/2019 • 08:08

Ο ανταγωνισμός μπορεί να φέρει ανατροπές σε Βοσνία, Νορβηγία και Σκωτία

Το προβάδισμα της έδρας σε Βοσνίας και Νορβηγία δεν σημαίνει πως θα φέρει τόσο εύκολα το αποτέλεσμα για τους γηπεδούχους. Καλές ιδέες παραγωγικότητας παίρνουμε απόψε από τα δύο ματς της Σκωτσέζικης Τσάμπιονσιπ