Τα «εργαλεία» ενός απαιτητικού συστήματος

0
Αποστόλης Λάμπος
27/07/2013 • 08:16
Τα «εργαλεία» ενός απαιτητικού συστήματος
  • shares

Ο Γιώργος Παράσχος θέλει από τον Ναπολεόνι και τον Παπαδόπουλο να είναι πρώτοι αμυντικοί της ομάδας. Να πιέζουν ψηλά και να μην αφήνουν τον αντίπαλο να αναπτυχθεί από την άμυνα με κατέβασμα μπάλας από τα σέντερ μπακ. Αυτό το pressing απέδωσε καρπούς με την ομάδα να πετυχαίνει δύο γκολ προϊόντα της πίεσης ψηλά.

Με αυτόν τον τρόπο τα οφέλη της ομάδας είναι πολλά. Πρώτον ανεβαίνει η πίεση όλης της ομάδας ψηλά δυσκολεύοντας τον αντίπαλο πολύ στην κυκλοφορία της μπάλας .Η πίεση και από τους δύο επιθετικούς επιτρέπει στον προπονητή να παίξει με δύο χαφ στον άξονα και όχι με τρεις, γεγονός που προσδίδει μεγαλύτερη επιθετικότητα στο 4-4-2.

Σε αυτό το σύστημα κομβική σημασία αποκτά ο ρόλος των δύο ακραίων χαφ οι οποίοι πρέπει να έχουν μεγάλα πνευμόνια, ώστε και να δημιουργούν ρήγματα, αλλά και να κλείνουν στον άξονα για να παίξουν κάθετα.

Το 4-4-2  που θέλει να παίξει ο Γιώργος Παράσχος είναι ένα πολύ απαιτητικό σύστημα που μπορεί να αποφέρει μεγάλα κέρδη. Πρέπει ωστόσο να βρει και τα καλύτερα «εργαλεία» για να το υποστηρίξουν, καθώς μπορεί να έχει και αντίθετα αποτελέσματα. Όπως και να’ χει ο έμπειρος τεχνικός υπολογίζει και το 4-2-3-1 με το οποίο ξεκίνησε το ματς με τη Γουίγκαν, ώστε οι παίκτες του να μπορούν να προσαρμοστούν σε μια ενδεχόμενη αλλαγή συστήματος κατά τη διάρκεια μιας αναμέτρησης.

Ακόμα είναι πολύ νωρίς για την εξαγωγή των όποιων συμπερασμάτων, ωστόσο δε θα είναι ψέμα αν πούμε ότι ο Ατρόμητος έδειξε αρκετά θετικά στοιχεία τόσο με το 4-2-3-1 όσο και με το 4-4-2. Ματς για ακόμα πιο ασφαλή συμπεράσματα θα είναι αυτό της Δευτέρας κόντρα στην Γουέστ Μπρομ.

Γράψτε το σχόλιο σας...
18/10/2019 • 07:06

Ντέρμπι με ιδιαιτερότητες σε Νίκαια, Φρανκφούρτη και Καντίθ

Σπουδαία ματς γίνονται απόψε σε Νίκαια, Φρανκφούρτη και Καντίθ όπου ο ρόλος του φαβορί λόγω των συνθηκών θεωρείται υποκειμενικός! Δεδομένο το προβάδισμα της Κλαμπ Μπριζ και της Νταντάλκ σε ματς όπου έχει αξία το γκολ των γηπεδούχων..