Γκέκας: «Έχουμε έξτρα κίνητρο στο Euro»

Πεπεισμένος πως η Εθνική Ελλάδος θα πραγματοποιήσει μια καλή πορεία στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, εμφανίστηκε ο Φάνης Γκέκας.

Πεπεισμένος πως η Εθνική Ελλάδος θα πραγματοποιήσει μια καλή πορεία στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, εμφανίστηκε ο Φάνης Γκέκας. Ο Έλληνας επιθετικός τόνισε πως οι διεθνείς θέλουν να δώσουν χαρά στους Έλληνες, ενώ υπογράμμισε πως δεν πρέπει να γίνονται συγκρίσεις μεταξύ του Ότο Ρεχάγκελ και Φερνάντο Σάντος. Ο Γκέκας μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA. Αναλυτικά δήλωσε:

Συμμετείχες στα τελικά του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Νότια Αφρική. Τι αποκόμισες, σε προσωπικό επίπεδο, από αυτές τις εμπειρίες και ποια πιστεύεις ότι πρέπει να είναι η προετοιμασία μιας ομάδας πριν από τόσο σημαντικά τουρνουά;
Πρέπει να είσαι πολύ συγκεντρωμένος όταν συμμετέχεις σε τόσο σημαντικά τουρνουά. Χρειάζεται να καταβάλεις τεράστια προσπάθεια. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας οι ποδοσφαιριστές οφείλουν να είναι 100% συγκεντρωμένοι, διότι πρέπει να 100% έτοιμοι για να παίξουν σε αυτά τα ματς.

Δύο χρονιά μετά τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ποια πιστεύεις ότι είναι η πρόοδος της Εθνικής Ελλάδας;
Χάρη στο προπονητικό πρόγραμμα του κ. Σάντος, η ομάδα παρέμεινε αήττητη για πάρα πολύ καιρό.

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα είναι μια ομάδα που δύσκολα φεύγει από το γήπεδο ηττημένη κι αυτό γιατί διαθέτει μια πολύ δυνατή άμυνα. Με δεδομένη, λοιπόν, την πολύ καλή άμυνα της ομάδας, τι σκέφτεσαι ως επιθετικός, που αν του δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία, είναι σε θέση να κάνει τη διαφορά και να φέρει ένα θετικό αποτέλεσμα στην ομάδα;
Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ότι η ομάδα σου διαθέτει μια πολύ δυνατή άμυνα και πως η αντίπαλη ομάδα δεν μπορεί εύκολα να σκοράρει. Τότε οφείλεις να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό, να εκμεταλλευτείς την όποια ευκαιρία σού δοθεί και να πετύχεις το γκολ που θα οδηγήσει στη νίκη.

Η εποχή του Οτο Ρεχάγκελ ήταν πολύ σημαντική για την Εθνικής Ελλάδας. Τώρα με τον κ. Σάντος στην τεχνική ηγεσία τι έχει αλλάξει σε σχέση με την προετοιμασία και την τακτική της ομάδας;
Η εποχή του Οτο Ρεχάγκελ έχει πλέον τελειώσει. Ο κ. Σάντος έφερε τη δική του οπτική, ως προς την τακτική και όπως φαίνεται η ομάδα δεν επηρεάστηκε αρνητικά από αυτήν την αλλαγή. Αντιθέτως, καταφέραμε να ακολουθήσουμε τον καινούργιο ρυθμό και αυτό οφείλεται στο ότι ήμασταν πολύ καλά προετοιμασμένοι και προσαρμοστήκαμε άμεσα.

Μπορείς να τους συγκρίνεις, ως προς το προπονητικό τους στυλ;
Είναι εντελώς διαφορετικοί. Δεν το κρίνω σκόπιμο να κάνουμε συγκρίσεις. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή στον αγωνιστικό χώρο.

Ποια είναι η σχέση του κ. Σάντος με τους παίκτες, εκτός αγωνιστικού χώρου;
Η σχέση μας είναι αυτή μιας οικογένειας. Νοιώθω πως, εκτός αγωνιστικού χώρου, είναι σαν πατέρας μας. Κι εμείς οι παίκτες το χρειαζόμαστε αυτό. Το να γνωρίζουμε πως αυτός ο άνθρωπος είναι όπως ακριβώς θέλουμε να είναι.

Ο κ. Σάντος βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό. Έχει προπονήσει διάφορες ελληνικές ομάδες και οι παίκτες τον γνωρίζουν. Αυτό το γεγονός έπαιξε κάποιο ρόλο στο χτίσιμο μιας τόσο δυνατής σχέσης ανάμεσα στον ίδιο και τους παίκτες;
Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό για ένα προπονητή να γνωρίζει ήδη την ελληνική νοοτροπία και τις ελληνικές ομάδες. Το συγκεκριμένο γεγονός συνέβαλε θετικά τόσο στο να μπει ο κ. Σάντος εύκολα στο ρυθμό της ομάδας, όσο και στο να συνηθίσουν οι παίκτες την τακτική του κ. Σάντος.

Αρκετοί Έλληνες παίκτες αγωνίζονται ή έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν σε ομάδες του εξωτερικού κι εσύ είσαι ένας από αυτούς. Τι ρόλο παίζει αυτό στην απόδοση ενός ποδοσφαιριστή σε τόσο σημαντικά τουρνουά;
Όταν ένας παίκτης αγωνίζεται σε μια ομάδα του εξωτερικού αποκομίζει πολύτιμες εμπειρίες, καθώς τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα είναι εντελώς διαφορετικά από το ελληνικό και οι απαιτήσεις είναι αυξημένες.

Από τότε που άρχισες να αγωνίζεσαι στην Σάμσουνσπορ δείχνεις διαφορετικός. Πες μας κάποια πράγματα γι’ αυτή σου την εμπειρία.
Είναι μια σπουδαία εμπειρία για μένα. Δεν περίμενα οι φίλαθλοι να με υποδεχτούν έτσι. Με εξέπληξε αρκετά. Όπως έχω ήδη δηλώσει στις τοπικές εφημερίδες, αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου.

Οι αγώνες της Ελλάδας στο EURO 2012 θα διεξαχθούν στη Βαρσοβία και στο Βρότσλαβ. Έχεις ξαναπαίξει με την Εθνική Ελλάδας στην Πολωνία, τον Αύγουστο του 2009. Έχεις άλλες εμπειρίες από του Πολωνούς φιλάθλους; Έχεις καμιά ιδέα για το τι θα αντιμετωπίσεις;
Φυσικά, το πρώτο ματς είναι για τους Πολωνούς ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς είναι και οι διοργανωτές του τουρνουά. Πιστεύω όμως πως οι συνεχόμενες συμμετοχές μας σε τελικές φάσεις τέτοιον διοργανώσεων αποτελεί πλεονέκτημα για τη δική μας εμφάνιση. Σε ομαδικό επίπεδο νομίζω πως το πιο καθοριστικό στοιχείο θα είναι η ετοιμότητά μας. Αν σεβαστούμε τον αντίπαλο και, πάνω απ’ όλα, δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε.

Πόσο σε έχει εμπνεύσει η επιτυχία του EURO 2004; Φυσικά, έχουν περάσει 8 χρόνια από τότε, αλλά τόσο εσύ σε προσωπικό επίπεδο, όσο και η ομάδα στο σύνολό της, παίρνετε ακόμα κίνητρο από εκείνη η επιτυχία;
Σίγουρα ναι. Μας δίνει κουράγιο και δύναμη να κατακτούμε όλο και περισσότερα, τόσο στο συγκεκριμένο τουρνουά, όσο και σε αυτά που θα ακολουθήσουν.

Όμως, μήπως αυτή η επιτυχία δημιουργεί περισσότερες απαιτήσεις στους Έλληνες οπαδούς; Αισθάνεστε πίεση;
Καθόλου. Αντιθέτως, μας δίνει το απαραίτητο κίνητρο και μας κάνει να θέλουμε να διακριθούμε για ακόμα μια φορά.

Πιστεύεις πως οι ποδοσφαιριστές και οι διάσημοι άνθρωποι εν γένει, βαρύνονται από τη ευθύνη να κάνουν τους Έλληνες χαρούμενους, λόγω της σοβαρής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα σας; Πιστεύεις πως ένα καλό αποτέλεσμα σε αυτό το τουρνουά θα είναι βοηθητικό σε γενικότερο επίπεδο;
Πιστεύω πως ο αθλητισμός είναι το μόνο που έχει απομείνει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Ελπίζουμε, με τη συμμετοχή μας σε αυτό το τουρνουά, να καταφέρουμε να δώσουμε χαρά στους Έλληνες και να τους γεμίσουμε με αισιοδοξία για το μέλλον.

Πού ήσουν κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης του EURO 2004; Από πού παρακολουθούσες τα ματς; Ποιες είναι οι κυρίαρχες αναμνήσεις σου από αυτό το τουρνουά;
Εκείνη την περίοδο, όπως κάθε ποδοσφαιριστής, ήμουν διακοπές. Εννοείται πως παρακολούθησα όλους τους αγώνες. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλους, όχι μόνο για τους παίκτες. Έζησα όλες τις στιγμές σα να ήμουν κι εγώ στον αγωνιστικό χώρο.

Θυμάσαι περισσότερο κάποιο ματς ή κάποια συγκεκριμένη στιγμή;
Μετά τους αγώνες των ομίλων, πιστεύω πως όλα τα ματς ήταν εξίσου σημαντικά. Νομίζω πως όλοι οι άνθρωποι που τα παρακολούθησαν αισθάνονταν σα να ήταν και οι ίδιοι στη Πορτογαλία.

Τότε, η Εθνική Ελλάδας επικράτησε στην πρεμιέρα της διοργανώτριας χώρας, της Πορτογαλίας. Και τώρα σε αυτό το τουρνουά η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει και πάλι τους διοργανωτές στην πρεμιέρα. Τι πιστεύεις γι’ αυτό;
Πρόκειται για μια θετική σύμπτωση. Όμως, όπως έχω ξαναπεί, εμείς πρέπει πρώτα απ’ όλα να πιστέψουμε στη νίκη και να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

Οι αγώνες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Πολωνία, από το 2004 μέχρι σήμερα, ήταν στο σύνολό τους αρκετά κλειστοί. Η Ελλάδα δεν κατάφερε να κερδίσει, αλλά ούτε να σκοράρει. Πόσο δύσκολο πιστεύεις πως θα είναι το ματς του Ιουνίου;
Η Πολωνία διαθέτει μια πολύ καλή ομάδα. Το γεγονός πως παίζει εντός έδρας και είναι η διοργανώτρια χώρα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα για εμάς. Απ’ την άλλη, όπως προείπα, όλα θα εξαρτηθούν από την ετοιμότητα της ομάδας μας.

Τι περιμένεις από τους αγώνες με τις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου, τη Ρωσία και την Τσεχία;
Η Τσεχία, όπως και η Πολωνία, διαθέτει μια πολύ δυνατή ομάδα. Όμως, δεν είναι η ομάδα που ήταν κάποτε. Πρόκειται για μια καινούργια ομάδα, που προσπαθεί να βρει το ρυθμό της. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί βοηθητικό για εμάς, καθώς τα τελευταία χρόνια συμμετείχαμε σε όλες τις τελικές φάσεις και έχουμε περισσότερες εμπειρίες από αυτούς. Όσο για την Ρωσία, είναι μια ομάδα που γνωρίζουμε καλά. Πρόκειται για μια πολύ καλή ομάδα, που αποτελείται από σπουδαίους παίκτες. Ελπίζω να είμαστε οι δυο χώρες που θα προκριθούμε.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως η συγκεκριμένη κλήρωση δεν είναι δύσκολη για την Ελλάδα, καθώς ο όμιλός σας δεν περιλαμβάνει τις πιο δυνατές ομάδες. Ποιος είναι ο στόχος σας για αυτήν την τελική φάση του EURO;
Πρώτα απ’ όλα, θα θεωρούσα επιτυχία την πρόκριση της Ελλάδας στην επόμενη φάση. Πέρα απ’ αυτό, πιστεύω πως κάθε ματς είναι ξεχωριστό και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Ο πρωταρχικός στόχος τόσο των ποδοσφαιριστών όσο και του προπονητή είναι η πρόκριση.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.