Πώς ο Άγιος Νικόλαος έγινε Santa Claus

Στον Άγιο των Χριστουγέννων, που φέρνει τα δώρα στα παιδιά, έχουν αποδοθεί ανά τον κόσμο πολλά ονόματα. Σήμερα τον γνωρίζουμε ως «Άγιο Βασίλη», όμως η ιστορία του ξεκινάει από τον Άγιο Νικόλαο...  Ο Άγιος Νικόλαος ή Santa Claus  (σύντμηση του Santa Nicolaus), όπως ονομάζεται στην Αμερική, γεννήθηκε στην Λυκία το 270 μ.Χ.. Ήταν...

Στον Άγιο των Χριστουγέννων, που φέρνει τα δώρα στα παιδιά, έχουν αποδοθεί ανά τον κόσμο πολλά ονόματα. Σήμερα τον γνωρίζουμε ως «Άγιο Βασίλη», όμως η ιστορία του ξεκινάει από τον Άγιο Νικόλαο… 

Ο Άγιος Νικόλαος ή Santa Claus  (σύντμηση του Santa Nicolaus), όπως ονομάζεται στην Αμερική, γεννήθηκε στην Λυκία το 270 μ.Χ.. Ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας. Οι γονείς του πέθαναν λόγω επιδημίας όταν εκείνος ήταν ακόμα μικρός. Μετά από αυτή την τραγωδία, ο Νικόλαος κληρονόμησε μια μεγάλη περιουσία, την οποία σύμφωνα με την παράδοση διέθεσε για να ανακουφίζει φτωχούς, άπορα και ορφανά και για αυτό αναγνωρίστηκε ως προστάτης των παιδιών. Παράλληλα η παράδοση τον συνδέει και με θαύματα που σχετίζονται με ανθρώπους που κινδύνευσαν στη θάλασσα και για αυτό αναγνωρίστηκε επίσης και ως προστάτης των ναυτικών. 

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Αρχαία Ελλάδα ο Ποσειδών, ο Θεός του υγρού στοιχείου εορταζόταν στις 18 Δεκεμβρίου (όπως ο άγιος Νικόλαος στο παλαιό ημερολόγιο της εκκλησιαστικής παράδοσης). Είναι επομένως προφανές ότι η παράδοση των εορτών του Ποσειδώνα που σχετίζονται με τη θάλασσα και τους ναυτικούς έχει περάσει μέσα στους αιώνες και έχει αναδειχθεί ως χριστιανική εορτή προς τιμήν ενός αγίου της εκκλησίας ο οποίος είναι προστάτης των ναυτικών και συνέχεται με τη θάλασσα. Η τακτική να τοποθετείται σε μια ημερομηνία «παγανιστικής» εορτής μια χριστιανική εορτή αντίστοιχου θέματος ακολουθείται σχεδόν σε όλες τις χριστιανικές εορτές, και σχετίζεται με την επιδίωξη της Εκκλησίας για εξάπλωση και καθιέρωση του Χριστιανιμού ως επίσημη θρησκεία.

Ο Άγιος Νικόλαος αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο και τελικά τιμήθηκε με το αξίωμα του Ιερέα στα Πάταρα και στη συνέχεια με το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Μύρων. Για το κήρυγμά του συνελήφθη από τους τοπικούς άρχοντες, όταν όμως ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Κωνσταντίνος απελευθερώθηκε μαζί με όλους τους χριστιανούς και επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. 

Από που προέρχεται η παράδοση με τα δώρα;

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.