Ζητούμενο η βελτίωση στην επίθεση

Ο Μάνος Μανουσέλης γράφει στο προσωπικό του blog για την επικείμενη αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τη Νταρουσάφακα, για το Top 16 της Euroleague και το πόσο σημαντική είναι η νίκη για τους «πράσινους».

Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε –στην φετινή σεζόν – μια νίκη, για ν’ αφήσει πίσω του τα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα τόσο στην Ευρωλίγκα, όσο και στην Ελλάδα. Ετσι το παιχνίδι απέναντι στην Νταρουσάφακα, απόψε στο ΟΑΚΑ, μοιάζει με τελικό, καθώς οι πράσινοι θέλουν όχι μόνο τη νίκη, αλλά και μια πειστική εμφάνιση που θα τους βοηθήσει να κερδίσουν πίσω την χαμένη τους αυτοπεποίθηση, αλλά και την στήριξη του κόσμου της ομάδας.

 

Οι δύο συνεχόμενες ήττες στην Ευρωλίγκα από την Λοκομοτίβ Κουμπάν εκτός έδρας και τον Ερυθρό Αστέρα στο ΟΑΚΑ είναι από μόνες τους ασυνήθιστη κατάσταση για μια ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό. Η τρίτη ήττα από τον Ολυμπιακό στο ελληνικό πρωτάθλημα χτύπησε για τα καλά το καμπανάκι στο στρατόπεδο του κόουτς Τζόρτζεβιτς, που καλείται να βρει άμεσα τρόπους που θα βοηθήσουν τους παίκτες του σε αυτό το κρίσιμο σημείο της σεζόν ν’ ανακάμψουν.

 

Η Νταρουσάφακα δεν έχει κάνει νίκη στο ΤΟΠ 16 και ο Παναθηναϊκός με ρεκόρ μόλις 1-3 είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει άλλη επιλογή εκτός από τους δύο βαθμούς, για να συνεχίσει να ελπίζει στην πρόκριση. Η δεύτερη φάση της Ευρωλίγκα είναι μαραθώνιος και απομένουν ακόμη 10 αγώνες, άρα υπάρχει περιθώριο για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, αλλά η ανάκαμψη πρέπει να αρχίσει από απόψε.

 

Το κακό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι το ήδη ελλιπές ρόστερ του έχει χτυπηθεί από τραυματισμούς βασικών παικτών. Ο Καλάθης αγωνίζεται τραυματίας στα τελευταία ματς και ο Διαμαντίδης που έκανε συγκλονιστικό δεύτερο ημίχρονο στο ΣΕΦ αποσύρθηκε υποβασταζόμενος πέντε λεπτά πριν την λήξη του ντέρμπι επειδή πάτησε πόδι αντιπάλου. Με τα δύο πενταδάτα του γκαρντ να απέχουν πολύ από το να είναι 100% άτοιμα, ο Τζόρτζεβιτς υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να στραφεί προς τις επόμενες λύσεις του, αλλά δεν έχει τέτοια πολυτέλεια. Ο Φελντέϊν και ο Παπάς – που επίσης προέρχεται από τραυματισμό – θα πάρουν περισσότερα λεπτά, ενδεχομένως να βοηθήσει και ο Μποχωρίδης που σιγά- σιγά επανακάμπτει, αλλά το βάρος θα πέσει και πάλι στους Νικ και Δημήτρη, οι οποίοι καλούνται να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα έχουν και να δώσουν στην ομάδα ότι χρειάζεται.

 

Η αποστολή του τριφυλλιού δεν είναι εύκολη όχι μόνο διότι εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα η νίκη είναι μονόδρομος, αλλά και για δύο ακόμη λόγους: Η Νταρουσάφακα παίζει το τελευταίο της χαρτί για να μείνει σε τροχιά πρόκρισης και το ρόστερ που διαχειρίζεται ο κόουτς Οκτάι Μαχμούτι δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα το ματς με την Φενέρ έληξε με σκορ 106 – 100 δείχνει ότι ο αποψινός αντίπαλος των πρασίνων κάθε άλλο παρά αποτελεί αμελητέα ποσότητα.

 

Ο Τζέϊμον Γκόρντον ηγείται ενός γκρουπ παικτών με τον Γουίλμπεκιν, τον Αρσλάν, τον Ερντέν, τον Χαραγκότι, τον Πλέντριτζ που είναι ικανοί να νικήσουν οπουδήποτε και οποιονδήποτε. Ο Ερντέν μπορεί να έχει την ταμπέλα του …κακομαθημένου και του αδιάφορου, αλλά φέτος στην Νταρουσάφακα κάνει κάτι παραπάνω από αξιοπρεπή χρονιά και μπορεί να δει στα μάτια τον Ραντούλιτσα και τον Κούζμιτς, ενώ ο πολύ σοβαρός Χαραγκότι ματσάρει καλά με τον Γκιστ.  Προσθέστε στην εξίσωση τον Σλότερ και τον Μπιέλιτσα που είναι επίσης ψηλοί επιπέδου Ευρωλίγκα και γίνεται φανερό το πόσο δύσκολη είναι η αποστολή του Παναθηναϊκού απόψε. 

 

Το μεγαλύτερο αγωνιστικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι η επιθετική του παραγωγή. Μετά από τέσσερις αγώνες βρίσκεται στην τελευταία θέση στην σχετική λίστα του ΤΟΠ 16, καθώς σκοράρει μόλις 68.3 πόντους ανά αγώνα με τα ποσοστά του στο τρίποντο να είναι κάτω από 30% (έχει 29.2%). Η εικόνα πρέπει να αλλάξει με την ομάδα να δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις για σουτ στους παίκτες που έχουν την ικανότητα να δουν το καλάθι από μακριά.  Η απειλή του Ραντούλιτσα μέσα από την ρακέτα είναι σταθερό σημείο αναφοράς, αλλά προφανώς δεν αρκεί…

 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

 

ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ

73.5

ΠΟΝΤΟΙ

72.1

33.5

ΣΥΝ. ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

34.5

9.1

ΕΠ. ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

10.6

24.4

ΑΜ.ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

23.9

19.6

ΑΣΙΣΤ

16.1

7.5

ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ

6.4

2.4

ΜΠΛΟΚ

2.9

13.9

ΛΑΘΗ

13.7

21.6/8ος

ΦΑΟΥΛ ΥΠΕΡ

20.9/12η

21.2/12ος

ΦΑΟΥΛ ΚΑΤΑ

19.9/14η

21.1/5ος

ΒΟΛΕΣ ΣΥΝΟΛΟ

17.4/17η

14.7/5ος

ΒΟΛΕΣ ΕΥΣΤΟΧΕΣ

11.8/17η

52.9 %

ΔΙΠΟΝΤΑ

49.0 %

34.1 %

ΤΡΙΠΟΝΤΑ

33.8 %

69.9 %

ΒΟΛΕΣ

68.0 %

83.6

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

77.1

 

Σε ατομικό επίπεδο, η Νταρουσάφακα έχει το χαρακτηριστικό ότι μπορεί κάθε βράδυ να εμφανίσει διαφορετικούς πρωταγωνιστές σε βασικούς τομείς όπως το σκοράρισμα και τα ριμπάουντ, ενώ η αδυναμία της είναι ο έλεγχος του ρυθμού καθώς ο Αρσλάν έχει ταλέντο, αλλά δεν φημίζεται για την ψυχραιμία του.

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΜΑΔΩΝ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

 

ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ

11.4/Ραντούλιτσα

ΠΟΝΤΟΙ

10.2 / Χαραγκόντι

4.8 / Κούζμιτς

ΣΥΝΟΛΟ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

5.6 / Ερντέν

1.8 / Κούζμιτς

ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ  ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

1.8 / Ερντέν

3.6 / Καλάθης

ΑΜΥΝΤΙΚΑ  ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

3.9 / Ερντέν

6.2 / Καλάθης

ΑΣΙΣΤ

3.7 / Γκόρντον

2.1 Καλάθης

ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ

1.6 / Γκόρντον

0.6 / Γκιστ

ΜΠΛΟΚ

1.0 / Ερντέν

2.9 / Καλάθης

ΛΑΘΗ

1.6 / Γκόρντον

62.9 % / Γιάνκοβιτς

ΔΙΠΟΝΤΑ

66.7 % / Αρσλάν

47.1 % / Φώτσης

ΤΡΙΠΟΝΤΑ

46.7 % / Μπιέλιτσα

83.6 % / Ραντούλιτσα

ΒΟΛΕΣ

85.7 % /Γουίλμπεκιν

12.9 / Καλάθης

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

11.9 / Ερντέν

 

Η συνταγή της νίκης λοιπόν, για τους πράσινους είναι ξεκάθαρη: Πίεση στην άμυνα επί 40 λεπτά, ταχύτητα στην επίθεση, καλό διάβασμα στην επίθεση και σωστή εκτέλεση! Ετσι θα βρεθούν οι λύσεις και θα μπει στην εξίσωση το κοινό για να πάρει το ΟΑΚΑ την συνηθισμένη …κατηφορική του μορφή, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο στον αντίπαλο…

 

Να σημειωθεί ότι απόψε η ΚΑΕ Παναθηναϊκός συνεχίζει να τιμά παίκτες που έχουν προσφέρει πολλά στο τριφύλλι και αυτή την φορά θα είναι η σειρά του  Ιμπραήμ Κουτλουάι!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.