Διαβόητος τρομοκράτης, στέλεχος της Αλ Κάιντα στα Βαλκάνια ο “Μάξιμος”


Το 2007, ο Μπεκτάσεβιτς καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ετών για προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων 

Ο “Μάξιμος” –  ένας από τους δύο συλληφθέντες για σχέσεις με ισλαμιστικές οργανώσεις που συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη την Πέμπτη και θα οδηγηθούν στον ανακριτή αύριο Τρίτη – κατάγεται από τη Σερβία, ονομάζεται Μίρσαντ Μπεκτάσεβιτς και είναι στέλεχος της Αλ Κάιντα στα Βαλκάνια, όπως αναφέρουν τα βοσνιακά και τα σερβικά ΜΜΕ.

Μάλιστα, η βοσνιακή δημόσια τηλεόραση (FTV) αναφέρει ότι έχει ήδη πολεμήσει στη Σύρια.

Διαβόητος τρομοκράτης

Ο “Μάξιμος” θεωρείται πως έχει ηγετικό ρόλο στην οργάνωση πυρήνων τζιχαντιστών στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη,  ενώ η ζωή του έχει γίνει και ντοκιμαντέρ στη Σουηδία. Επίσης είχε εμφανιστεί σε βίντεο με κουκούλα να προαγγέλλει τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, στο Λευκό Οίκο και στο Καπιτώλιο.

 Ο Μίρσαντ Μπεκτάσεβιτς συνελήφθη το 2005 στο Σεράγεβο, ύστερα από επιδρομή της αστυνομίας στο σπίτι όπου διέμενε και όπου βρέθηκε εκρηκτική ύλη 20 κιλών, μία αυτοσχέδια ζώνη εκρηκτικών, πυροκροτητές και βιντεοκασέτα με οδηγίες για την κατασκευή αυτοσχέδιας βόμβας.

Το 2007, ο Μπεκτάσεβιτς καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ετών για προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων. Έκανε ένσταση και η ποινή του μειώθηκε στα οχτώ χρόνια. Το 2009 ικανοποιήθηκε το αίτημά του να έκτιση την ποινή του στη Σουηδία, χώρα της οποίας ήταν υπήκοος, και αφού εξέτισε τα 2/3 της ποινής το 2011 αποφυλακίστηκε.

Τότε, μετέβη στην Συρία και πολέμησε στο πλευρό των ανταρτών.     

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των βοσνιακών αρχών ασφαλείας ο Μίρσαντ Μπεκτάσεβιτς μέσα στο 2015 προσπάθησε τρεις φορές να εισέλθει από τη Σερβία στην Βοσνία, αλλά δεν τού επιτράπηκε η είσοδος. Στην τρίτη προσπάθεια, αναφέρει η βοσνιακή δημόσια τηλεόραση, τού επιβλήθηκε ποινή οριστικής απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα: Μάξιμος: Ο ύποπτος τζιχαντιστής με τη χατζάρα που πιάστηκε στην Αλεξανδρούπολη

Ο 29χρονος, κάτοχος διαβατηρίου Σουηδίας, φαίνεται πως πέρασε νόμιμα στην Ελλάδα, από τη Δανία. Συνελήφθη μαζί με έναν ακόμη άνδρα, φίλο του, 20 ετών, που κατάγεται από την Υεμένη και είχε επίσης σουηδικό διαβατήριο. 

Και οι δύο υποστηρίζουν ότι είναι τουρίστες και ότι κρατούνται άδικα ενώ τα Σουδικά διαβατήρια τους είναι γνήσια, σύμφωνα με απάντηση των Σουηδών.

Έφθασαν στην Αθήνα, μέσω Μονάχου στις 23/1 έμειναν 2-3 ημέρες στην Αθήνα και από εδώ προμηθεύθηκαν τα μαχαίρια, τα ρούχα παραλλαγής και τον εξοπλισμο επιβίωσης τα οποία έβαλαν σ ΄ ένα σακ βουαγιάζ.

Αναχώρησαν για Αλεξανδρουπολη 26 του μήνα και συνελήφθησαν το ίδιο βράδυ.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.