Αμυγδαλέζα, η… επιστροφή: Κέντρα κράτησης μετά την παραίνεση Τουσκ


Πολιτική ομάδα διαχείρισης του προσφυγικού βάζει μπροστά πλέον η κυβέρνηση και ταυτόχρονα φαίνεται ότι επιστρέφει στη λογική των κλειστών κέντρων κράτησης, στα πρότυπα της Αμυγδαλέζας –  αν και η μεγάλη πλειοψηφία των εισερχομένων είναι πρόσφυγες…

Η κυβέρνηση πλέον επιβεβαιώνει ότι οι οικονομικοί μετανάστες, με πρώτους τους “παραβατικούς”, θα κατευθύνονται σε κλειστούς και φυλασσόμενους χώρους, όπως είναι η Αμυγδαλέζα, με στόχο να δοθεί το μήνυμα ότι δεν πρέπει να έρχονται στην Ελλάδα, καθώς μετά την κράτησή τους θα παίρνουν το δρόμο της απέλασης.

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, 1.140 κρατούμενοι βρίσκονται στα 11 κέντρα κράτησης στην Κόρινθο, τον Ταύρο, το Παρανέστι, την Ξάνθη, την Ορεστιάδα, την Αμυγδαλέζα, τη Μόρια, τη Σάμο και τη Χίο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, μέχρι χθες φιλοξενούνταν 2.501 άτομα στα τέσσερα hotspots, 8.647 στις τέσσερις ανοιχτές δομές φιλοξενίας (Σχιστό, Διαβατά, Νέα Καβάλα και Χέρσο), 720 στον Ελαιώνα, και 5.290 στους τρεις χώρους στο Ελληνικό. Στην Ειδομένη η εκτίμηση είναι ότι βρίσκονταν 10.000 άτομα και στον Πειραιά 1.800 άτομα. Επίσης, 490 πρόσφυγες φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία που έχει μισθώσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στις Θερμοπύλες και στα Λουτρά Σμοκόβου στην Καρδίτσα.

Ταυτόχρονα οι Financial Times αποκάλυψαν ότι Ε.Ε. είναι κοντά σε μια σημαντική συμφωνία με την Άγκυρα που θα προβλέπει ότι όλοι οι μη Σύροι μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία.

Μετά από εβδομάδες διπλωματικών πιέσεων από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, έστειλε σήμα σε κεκλεισμένων των θυρών διαπραγματεύσεις την Πέμπτη ότι η Άγκυρα θα αποδεχθεί τις επαναπροωθήσεις μη Σύρων και θα κλιμακώσει τις δράσεις κατά των διακινητών.

Αν και η συμφωνία δεν είναι οριστική και η εφαρμογή της θα είναι δύσκολη, μπορεί να αποτελέσει το σημείο καμπής που αναζητείται εδώ και καιρό στην μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης, δίνοντας νέα δυναμική σε μια στρατηγική που έχει αποτύχει να περιορίσει τις ροές ανθρώπων που διασχίζουν το Αιγαίο.

Δύο διπλωμάτες με γνώση των συζητήσεων της Πέμπτης ανέφεραν ότι η Τουρκία συμφώνησε επίσης να δέχεται και όλους τους μετανάστες που διασώζονται σε διεθνή ύδατα από το ΝΑΤΟ, ένα ευαίσθητο ζήτημα που είχε καθυστερήσει την πρόοδο στην επιχείρηση.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έστειλε αυστηρή προειδοποίηση ότι οι πόρτες της Ευρώπης είναι κλειστές για όσους δεν δικαιούνται άσυλο: «Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους δυνητικούς παράνομους οικονομικούς μετανάστες από όπου και αν προέρχεστε: μην έρθετε στην Ευρώπη».

Για να δώσει βαρύτητα στην προειδοποίηση αυτή, η Ευρώπη πρέπει να ξαναβάλει μπροστά το σύστημα επαναπροώθησης των μεταναστών που δεν έχουν προοπτική να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες. Περίπου 2.000 άνθρωποι την ημέρα φτάνουν στα ελληνικά νησιά, από τους οποίους οι μισοί είναι Σύροι. Συνολικά, 1,2 εκατομμύρια μετανάστες έφτασαν σε χώρες της Ε.Ε. πέρυσι από την θάλασσα.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.