«Χτίζει» δύσκολα, «γκρεμίζει» εύκολα…

Ο Κωστής Μπότσαρης γράφει στο προσωπικό του blog για την ήττα 3-1 του ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη από τον Πανιώνιο και τον κίνδυνο που διατρέχει ο «Δικέφαλος» του Βορρά να βρεθεί εκτός των play off.

Πλησιάζοντας προς το τέλος της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε στη Νέα Σμύρνη από τον Πανιώνιο 3-1 (39′ και 66′ Μπακασέτας, 82′ Ανσαριφάρντ – 53′ Τζιόλης) σε μια – ακόμη – κρίσιμη, χρονική στιγμή. Δυο αγωνιστικές πριν από το τέλος και με την έφεση για την ποινή – και – της αφαίρεσης των πέντε βαθμών να εκρεμμεί, βρίσκεται στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας με σαράντα τέσσερις βαθμούς, ισόβαθμος μεν με τους «κυανέρυθρους» αλλά με μειονέκτημα λόγω των μεταξύ τους αποτελεσμάτων κι ακολουθούν ο Πλατανιάς με 38, ο Αστέρας Τρίπολης με 37 κι οι ΠΑΣ Γιάννινα, Ατρόμητος με 36. Την επόμενη Κυριακή υποδέχεται τον Λεβαδειακό και την τελευταία αγωνιστική θα δοκιμαστεί στα Χανιά, κόντρα στον εξαιρετικό Πλατανιά, δίχως σε κανέναν από αυτούς τους δυο αγώνες να έχει στη διάθεσή του τον Στέφανο Αθανασιάδη που συμπλήρωσε επτά κίτρινες κάρτες.
 
Ενα … κακό, νωθρό, πρώτο ημίχρονο με ένα λάθος στην άμυνα, ένα πολύ καλύτερο δεύτερο (σ.σ. ημίχρονο), στο οποίο δε μετουσιώθηκαν οι φάσεις στην αντίπαλη περιοχή σε γκολ, σε αντίθεση με τους γηπεδούχους που στην πρώτη τους τελική ανέκτησαν το προβάδισμα και σε μια από τις αντεπιθέσεις που έγιναν εκμεταλλευόμενοι τους χώρους που δημιουργήθηκαν στην πίεση του «Δικεφάλου» οδήγησαν στην επιβράβευση της προσπάθειας μιας ομάδας που δεν οικοδομήθηκε με οικονονική άνεση, αλλά με πλάνο, πίστη, συνολική προσπάθεια, μεράκι και φιλότιμο. Ο Πανιώνιος, που μαζί με τον Πλατανιά, είναι οι ευχάριστες εκπλήξεις του φετινού πρωταθλήματος, διασφάλισε την παρουσία του στα πλέι οφ, την ίδια στιγμή που ο ΠΑΟΚ ξανάβαλε στη ζωή του την … πίεση.
 
Δυο νίκες και μάλιστα δίχως να δεχτεί η ομάδα του γκολ μετρούσε ο Βλάνταν Ιβιτς από τη μέρα που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας, δημιουργώντας την ελπίδα για κάτι διαφορετικό, μήπως και σωθεί άλλη μια σεζόν που έμοιαζε να πηγαίνει χαμένη. Μια ελπίδα που … καταβαραθρώθηκε χτες, ενώπιον περισσότερων από εξακόσιους οπαδούς της, που θαρρείς και κάθε φορά που προσφέρουν μαζική στήριξη στην ομάδα τους, το ποδοσφαιρικό σύμπαν συνομωτεί για να τους απογοητεύσει για να μην το ξανακάνουν. Ωστόσο, δεν πρόκειται για … μυστήριο, ούτε χρειάζονται επιτηδευμένες επιστημονικές γνώσεις για να προκύψει εξήγηση.
 
Μόλις στο δεύτερο λεπτό ο Πανιώνιος κάνει την πρώτη του ευκαιρία στο ματς επειδή βγαίνει η σέντρα, όπως κι η κεφαλιά από την καθυστερημένη αντίδραση στην άμυνα. Η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη έδειξε τις διαθέσεις της από το ξεκίνημα, έβαλε τους όρους της. Νέο σύνολο, με ορθολογικό ποδόσφαιρο που εκμεταλλεύεται τα προτερήματά του, ήτοι ενέργεια, ταχύτητα, ενθουσιασμό κι έχει τους ποδοσφαιριστές που θα καλύψουν τις όποιες αδυναμίες δημιουργηθούν σε κάθε περίπτωση. Χτες ήταν ο Διούδης στο τέρμα, ο Σιώπης στη μεσαία γραμμή, ο Μπακασέτας στην επίθεση κι η λύση από τον πάγκο ήρθε στο πρόσωπο του Ανσαριφάρντ, με ένα γκολ και μια ασίστ. Κι όλα αυτά ενώ στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο αποχώρησαν καίρια μέλη της ομάδας, αποδεικνύοντας πως το σύνολο είναι πάνω από τα πρόσωπα.
 
Κοινός τόπος σε όλα τα παραπάνω, τα λάθη του ΠΑΟΚ κι η αργή ποδοσφαιρική σκέψη των ποδοσφαιριστών του. Οποτε υπήρξε γοργή εναλλαγή της μπάλας, γρήγορη ανάπτυξη κι αντίστοιχη εκτέλεση η ομάδα φάνγηκε ουσιαστική κι απειλητική. Οταν όμως οι φωνές από τον πάγκο για να μην κρατάει ο κάθε ποδοσφαιριστής την μπάλα στα πόδια του υπερβολικά δεν εισακούστηκαν προέκυψαν κίνδυνοι και … γκολ. Ο Βίτορ παίρνει την μπάλα κι αποφασίζει να κάνει κούρσα αντί να προωθήσει μέσω συμπαικτών του την μπάλα. Η καθυστέρηση του Πορτογάλου, που κόπηκε με μαρκάρισμα για το οποίο διαμαρτυρήθηκε εντονότατα κι όχι μόνον αυτός στον διαιτητή, κόστισε το πρώτο γκολ. Ενα φάουλ του Μπακασέτα, που διανύει την κορυφαία περίοδο της καριέρας του σταμάτησε στο δοκάρι κι ενώ το φάουλ από το οποίο προήλθε η ευκαιρία για τον Πανιώνιο ήταν επιπόλαιο όπως έγινε κι εκεί που έγινε.
 
Η μεσαία γραμμή δε λειτουργούσε καλά στο πρώτο μέρος. Εξ ου κι οι αλλαγές των θέσεων μεταξύ τους στο διάστημα αυτό. Ο αντίπαλος ήθελε χρόνο για να ανέβει να πιέσει κι ο ΠΑΟΚ του τον έδινε κρατώντας μπάλα στα πόδια του κάθε ποδοσφαιριστή του παραπάνω απ’ ότι έπρεπε. Το … απλό πήγε περίπατο επιλέγοντας το δύσκολο. Κίνηση αμαρκάριστου ποδοσφαιριστή στο πλάι, επιλογή σέντρα στην περιοχή. Τη μια φορά χαμηλή, εύκολη λεία για τους αντιπάλους αμυντικούς, την άλλη στο κέντρο της περιοχής δίχως εκεί να βρίσκεται συμπαίκτης, τις επόμενες στην άλλη πλευρά, όπου και πάλι δεν ήταν κανένας για να την εκμεταλλευτεί.
 
Η έναρξη του δευτέρου μέρους επιφυλάσσει μια διαφοροποίηση στο σχήμα του «Δικεφάλου», καθώς ο Χαρίσης δίνει τη θέση του στον Ροντρίγκεζ, με το νεοεισελθόντα να παίρνει θέση στη δεξιά γραμμή και τον Πέλκα να μετακινείται στον άξονα, με κινήσεις προς τις πλευρές ανάλογα με το αν ο Ροντρίγκεζ με τον Κίτσιου ή ο Κοροβέσης με τον Λέοβατς έκαναν παιχνίδι, σε ένα σχηματισμό που παρέπεμπε σε 4-2-3-1, από το 4-3-3 που είχε επιλεγεί στην αρχή.  Ο ΠΑΟΚ μιμείται τον Πανιώνιο και με την έναρξη του δεύτερου σαράντα πεντάλεπτου πιέζει και κάνει ευκαιρίες.
 
Την πλεόν σημαντική την κάνει στο 52′ ο Κοροβέσης που δεν μπορεί να νικήσει τον Διούδη σε τετ α τετ αλλά στην εξέλιξη της φάσης και στο κόρνερ που ακολουθεί ο Τζιόλης με κεφαλιά ισοφαρίζει. Η πίεση από τους ποδοσφαιριστές του κ. Ιβιτς στο μισό γήπεδο συνεχίζεται και το σκηνικό σταθεροποιείται. Δώδεκα λεπτά μετά ο Ανσαριφάρντ αντικαθιστά τον Καθάριο, σε μια κίνηση που δείχνει πως ο Πανιώνιος θέλει να εκμεταλλευτεί τους χώρους που δημιουργεί το «ανέβασμα» του αντιπάλου του και το κάνει ένα λεπτό μετά, με ασίστ του Ιρανού και σουτ του Μπακασέτα, λόγω κωλυσιεργείας και καθυστερημένης επέμβασης της άμυνας σε φάση που θα μπορούσε να είχε τελειώσει πριν καν δημιουργηθεί, στην πρώτη τελική των γηπεδούχων στο δεύτερο ημίχρονο! Στο 74′ σε μια εξαιρετική φάση με πρωταγωνιστή τον ορεξάτο επιθετικά Κίτσιου, στο γύρισμα του Κοροβέση ο Διούδης αποκρούει κι η μπάλα βρίσκει την οριζόντια δοκό, ένα λεπτό πριν παραχωρήσει τη θέση του στον Γκολάσα.
 
Ο άξονας «γεμίζει», τα μπακ βρίσκουν διαδρόμους για ν’ ανέβουν, αλλά κι ο αντίπαλος «θωρακίζει» το χώρο μπροστά από την περιοχή του με συνέπεια κάθε λάθος να δημιουργεί προϋποθέσεις αντεπίθεσης. Σε μια από αυτές, στο 82′, ο Ανσαριφάρντ αποφεύγει αρχικά τον Τζιόλη, κάνει ότι θέλει τον Βίτορ κι εκτελεί τον Βελλίδη, που όρθιος παρακολουθεί την μπάλα να καταλήγει και πάλι στη δεξιά γωνία της εστίας του για το τελικό 3-1. Η ελπίδα μετατράπηκε σε νέα απογοήτευση και προβληματισμό, εκνευρισμό κι αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον.
 
Κι αυτό γιατί δεν είναι ζητούμενο μόνον να μπει ο ΠΑΟΚ στα πλέι οφ. Το θέμα είναι και το τί θα κάνει εκεί, εφόσον τα καταφέρει. Με τέτοια εικόνα δεν μπορεί να έχει ελπίδες για πολλά. Κι αν είναι να μπει και να περιοριστεί και πάλι στην τελευταία θέση, ξεκινώντας την επόμενη σεζόν στα τέλη Ιουνίου, οι φόβοι να επαναληφθεί το κάζο της φετινής (σ.σ. σεζόν) θα είναι πάρα πολλοί. Οι ίδιοι ποδοσφαιριστές, με κάκιστη ψυχολογία σε δυο διαδοχικές εξοντωτικές σεζόν μοιάζουν καταδικασμένοι εκ των προτέρων. Ναι … στα πόδια τους είναι να τα καταφέρουν και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για κάτι εντελώς διαφορετικό και σαφώς πιο αισιόδοξο. Μέχρι τώρα όμως, πλην μεμονωμένων περιπτώσεων, δεν έχουν (απο)δείξει πως μπορούν να τα καταφέρουν. Το τί μπορεί ν’ αλλάξει από εδώ και στο εξής είναι κάτι που περιμένουν να δουν όλοι. Μένει να φανεί αν μια επιπλέον εβδομάδα δουλειάς με τη νέα τεχνική ηγεσία, συν την επιστροφή των Χατζηισαϊα, Τσίμιροτ, Μακ και πιθανόν Ζάιρο αρκούν …. Καλή εβδομάδα σε όλους, καλή δύναμη, καλή συνέχεια …


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.