Να και κάτι που κάνουμε καλά

Ο Μάνος Μανουσέλης γράφει στο προσωπικό του blog για το φινάλε του Top 16 και τα ζευγάρια των προημιτελικών, όπως αυτά προέκυψαν από τους αγώνες της Πέμπτης.

Ο μαραθώνιος του ΤΟΠ 16 τελειώνει απόψε και αφήνει πίσω του ένα πεδίο μάχης γεμάτο με αίμα (που λέει ο λόγος), δάκρυα (άλλοι για χαρά, άλλοι από λύπη) και ιδρώτα! Ηταν η συγκλονιστικότερη δεύτερη φάση της Ευρωλίγκα όλων των εποχών, με πολύ δυνατές μάχες που άφησαν έντονα σημάδια τόσο στις οκτώ ομάδες που συνεχίζουν, όσο και στις άλλες οκτώ που δεν τα κατάφεραν. Ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσει και θα εκπροσωπεί το ελληνικό μπάσκετ, αντίθετα ο Ολυμπιακός απώλεσε χθες και τις μαθηματικές του ελπίδες! Είναι η πρώτη φορά μετά από έντεκα χρόνια που η ομάδα του Πειραιά δεν θα δώσει το παρόν στα προημιτελικά, πληρώνοντας την απίστευτη ατυχία της με τους τραυματισμούς, τον τρελό όμιλο στον οποίο έπεσε, αλλά και δικά του λάθη και παραλείψεις.

Ήρθαν, μάλιστα, έτσι τα πράγματα ώστε τα τέσσερα παιχνίδια που θα ολοκληρώσουν απόψε το πρόγραμμα δεν θα παίξουν κανένα ρόλο στις διασταυρώσεις, καθώς τα χθεσινά αποτελέσματα έδωσαν οριστική μορφή στην συνέχεια. Έχουμε και λέμε λοιπόν τα κάτωθι ζευγάρια:

Κάχα Λαμποράλ – Παναθηναϊκός

Λοκομοτίβ Κουμπάν – Μπαρτσελόνα

ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Ερυθρός Αστέρας

Φενέρ – Ρεάλ

Πάμε κατευθείαν στο ψητό και εκεί που υπάρχει ελληνικό ενδιαφέρον. Ο Παναθηναϊκός καλείται να αποκλείσει τους Βάσκους του Γιάννη Μπουρούση, κορυφαίου σέντερ της Ευρωλίγκα στην φετινή σεζόν. Ο Ελληνας ψηλός κάνει την καλύτερη χρονιά της καριέρας του και οδήγησε την Λαμποράλ στην δεύτερη θέση του ομίλου, γεγονός που δίνει πλεονέκτημα έδρας στην ομάδα του, την στιγμή που οι άλλες δύο ισπανικές δεινοπάθησαν για να προκριθούν.

Η αποστολή της ελληνικής ομάδας είναι πιο δύσκολη από όσο φανταζόμαστε στην Ελλάδα, όπου έχουμε την τάση να κρίνουμε με βάση τα ονόματα και το βάρος της φανέλας – που ασφαλώς και παίζουν ρόλο, αλλά δεν είναι τα κυρίαρχα κριτήρια. Η Λαμποράλ δεν πέρασε τυχαία στους οκτώ, ο Περάσοβιτς έχει κάνει καλή δουλειά, έχει χτίσει ένα συγκρότημα με αρχές και ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να παίξει πολύ καλύτερα από όσο απέδωσε τον τελευταίο καιρό, για να μπορέσει να σπάσει την έδρα των Βάσκων και να προκριθεί στο φάϊναλ φορ.

Μια ματιά και μόνο αρκεί για να δούμε ότι οι Ισπανοί έχουν καλύτερες επιδόσεις στην επίθεση από τον Παναθηναϊκό. Παίζουν σε πιο γρήγορο ρυθμό, έχουν περισσότερες κατοχές και προσπαθούν να επιβάλλουν και στον αντίπαλο να παίξει όπως αρέσει στους ίδιους. Οι πράσινοι, λοιπόν, θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις πάνω στο θέμα «γρήγορα ναι, αλλά όχι βιαστικά» και από το αποτέλεσμα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το πως θα πάει η σειρά.

Η παρουσία του Μπουρούση ασφαλώς και κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερη την σύγκρουση των δύο ομάδων. Ο Γιάννης λείπει εδώ και χρόνια στο εξωτερικό, αλλά το ερυθρόλευκο παρελθόν του και ο ξεχωριστός χαρακτήρας του θα είναι κυρίαρχα στοιχεία, ειδικά στους αγώνες που θα γίνουν στο ΟΑΚΑ. Οι μονομαχίες Ραντούλιτσα – Μπουρούση θα έχουν αποφασιστική σημασία για το ποια ομάδα θα περάσει. Ο Σέρβος είναι πιο δυνατός μέσα στην ρακέτα, αλλά ο Μπουρούσης είναι πολύ μακρύς και μπορεί να τον δυσκολέψει, ενώ ο ψηλός του ΠαναθηναΙκού θα πρέπει να κυνηγήσει τον αντίπαλο του μακριά από το καλάθι, κάτι που είναι δεδομένο ότι δεν του αρέσει και δυσκολεύεται να το κάνει.

Από εκεί και πέρα θα παίξουν αρκετά πράγματα ρόλο, αλλά το δεδομένο είναι ένα: Ο Παναθηναϊκός στην τελευταία χρονιά του Διαμαντίδη έχει την προσωπικότητα και το ειδικό βάρος να πάει μακριά! Θα πρέπει βέβαια να παίξει πολύ καλύτερα από όσο – για παράδειγμα- με την Εφές στην Τουρκία το βράδυ της Πέμπτης, να δείξει ότι έχει αποκτήσει συνοχή, ότι παίζει ομαδικά σε επίθεση και άμυνα.

ΕΠΙΘΕΣΗ

ΚΑΧΑ ΛΑΜΠΟΡΑΛ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

81.8

ΠΟΝΤΟΙ

76

77.8

ΚΑΤΟΧΕΣ

71.6

20/38

ΔΙΠΟΝΤΟ

20/38

51.6%

ΔΙΠΟΝΤΟ %

53.5%

9/25

ΤΡΙΠΟΝΤΟ

7/20

35.8%

ΤΡΙΠΟΝΤΟ %

35.1%

15/19

ΒΟΛΕΣ

15/20

79.2%

ΒΟΛΕΣ %

71.7%

38

ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

33.5

10.3

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

9.7

15

ΑΣΙΣΤ

19.2

13.8

ΛΑΘΗ

14.1

7.4

ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ

7.8

3.7

ΜΠΛΟΚ

2.0

92.6

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

84.6

Οι αριθμοί λένε ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να παίξει καλύτερα από την Λαμποράλ στον ανασταλτικό τομέα, αρκεί να προσέξει και την επίθεση του, ώστε να προλαβαίνει να επιστρέφει στην άμυνα, αλλά και να κρατήσει τον έλεγχο του ρυθμού, ώστε να μην ανέβει πολύ ψηλά το σκορ.

ΑΜΥΝΑ

ΚΑΧΑ ΛΑΜΠΟΡΑΛ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

76.7

ΠΟΝΤΟΙ

72.4

76.9

ΚΑΤΟΧΕΣ

72.1

22/45

ΔΙΠΟΝΤΟ

18/36

47.7%

ΔΙΠΟΝΤΟ %

49.4

7/20

ΤΡΙΠΟΝΤΟ

8/23

34%

ΤΡΙΠΟΝΤΟ %

33.6

13/18

ΒΟΛΕΣ

14/19

74.6

ΒΟΛΕΣ %

71.5

36.3

ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

33.7

11.1

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

10.7

17.3

ΑΣΙΣΤ

15.5

13.6

ΛΑΘΗ

14.9

7.1

ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ

6.9

2.4

ΜΠΛΟΚ

2.9

78.9

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

75.8

Ας δούμε με μια πρώτη ανάγνωση και τα  υπόλοιπα τρία ζευγάρια:

Η σειρά ΤΣΣΚΑ – Ερυθρός Αστέρας είναι η μοναδική που έχει τόσο ξεκάθαρο φαβορί. Οι Σέρβοι κατάφεραν να προκριθούν ως τέταρτοι, αλλά δεν έχουν ούτε το ρόστερ, ούτε την εμπειρία να κοντράρουν την ΤΣΣΚΑ. Είναι μέσα στις δυνατότητες τους να κάνουν μια νίκη μπροστά στο ενθουσιώδες κοινό τους στο Βελιγράδι, αλλά ως εκεί. Ο Δημήτρης Ιττούδης μπορεί να μην έχει τους σούπερ σταρ του παρελθόντος, είναι όμως πιθανό, τώρα που είναι πιο χαμηλά ο πήχης να πετύχει περισσότερα πράγματα, καθώς η ΤΣΣΚΑ παραμένει κορυφαία επιθετική ομάδα στην Ευρώπη και στην μέρα της μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε.

Η σειρά Λοκομοτίβ – Μπαρτσελόνα με την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα να έχει το πλεονέκτημα έδρας είναι εξαιρετικά ισορροπημένη. Στην ουσία μιλάμε για ένα …αμερικάνικο συγκρότημα (Ντιλέϊνι, Ντρέϊπερ, Τζάνινγκ, Μπρόκοφ, Σίνγκελτον, Ράντολφ) που έχει μπει στο πνεύμα του Ελληνα τεχνικού και παίζει winning basketball. Η Λοκομοτίβ έχει δύο πράγματα να ξεπεράσει: Την κούραση από τα συνεχόμενα –πολύ μακρινά – ταξίδια και το γεγονός ότι δεν έχει εσωτερικό παιχνίδι καθώς οι ψηλοί της κινούνται περιφερειακά. Από την άλλη μεριά, όμως, η πίεση που βάζει στον αντίπαλο, το ταλέντο του Ντιλέϊνι, του Ράντολφ, του Κλαβέρ και το γεγονός ότι έχει πλεονέκτημα έδρας μπορούν να αποδειχθούν αξεπέραστα προβλήματα για την χειρότερη Μπαρτσελόνα των τελευταίων χρόνων. Ο Ναβάρο και ο Τόμιτς δεν μπορούν πλέον να ηγηθούν όπως παλιά, ο Σατοράνσκι είναι ταλαντούχος αλλά μικρός, ο Ντόρσεϊ κάνει διαφορά μόνο στο πίσω κομμάτι του γηπέδου και ο Περπέρογλου με τον Ντόελμαν ήταν πάντα επιθετικοί παίκτες. Με άλλα λόγια οι πιθανότητες του Μπαρτζώκα να βρεθεί και πάλι στο φάιναλ φορ είναι κάτι παραπάνω από καλές…

Η Φενέρ με την Ρεάλ, τέλος, θα έβλεπαν πολύ διαφορετικά την σειρά αν δεν είχε τραυματιστεί ο Βέσελι. Ο Τσέχος σέντερ άφησε μια μεγάλη τρύπα στο κέντρο της ρακέτας των Τούρκων που ξαφνικά σταμάτησαν να μοιάζουν τόσο σπουδαίοι. Ο Ομπράντοβιτς έχει φτιάξει πλέον μια ομάδα που παίζει το δικό του μπάσκετ, αλλά καλείται να βγάλει λαγούς από το καπέλο του και να στήσει κάτι από την αρχή, καθώς πίσω από τον Ούντο δεν υπάρχει άλλος αξιόλογος ψηλός. Αυτά βλέπει και η Ρεάλ και θυμήθηκε ότι είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης που υπερασπίζεται τον τίτλο της. Οι Ισπανοί, πάντως, έχουν επίσης μεγάλα θέματα με τους ψηλούς τους, καθώς πίσω από τους Αγιόν και Ρέγιες δεν υπάρχουν αξιόλογες λύσεις. Οι μεταγραφές των Τόμπκινς και Χερναγκομέζ δεν έχουν βγει και ο Σέρτζιο με τον Γιουλ πρέπει κάθε βράδυ να κάνουν μαγικά, για να νικήσει η ομάδα ανεξάρτητα με το ποιον παίζουν. Οι Μαδριλένοι, πάντως, έχουν δικαίωμα να ελπίζουν ότι μπορούν να κάνουν ένα μεγάλο παιχνίδι στην Πόλη και να βάλουν δύσκολα στην Φενέρ, διότι ουδείς μπορεί να αρνηθεί  ότι διαθέτουν επιθετικό ταλέντο!

Αντί επιλόγου: Ο Ολυμπιακός, μπορεί να μην πέρασε στους οκτώ, αλλά εκτός του Παναθηναϊκού, οι Ελληνες είναι παντού στα πλέι οφς: Ο Μπουρούσης στην Λαμποράλ, ο Σλούκας στην Φενέρ, ο Περπέρογλυ στην Μπαρτσελόνα, ο Ιττούδης και το γαλανόλευκο επιτελείο του στην ΤΣΣΚΑ,  το ίδιο και ο Μπαρτζώκας στην Λοκομοτίβ! Συμπέρασμα: Μπάσκετ: Να και κάτι που κάνουμε καλά ως Ελληνες!!!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.