Η κλιματική αλλαγή δείχνει το μέλλον της Ευρώπης

Ο καύσωνας που πλήττει μεγάλες περιοχές της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι θα είναι συχνότερο φαινόμενο απ' ό,τι τις προηγούμενες εποχές, αναφέρει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα EUobserver. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 30 βαθμούς Κελσίου. Πυρκαγιές μαίνονται ενώ οι αγρότες αντιμετωπίζουν μεγάλες απώλειες στις καλλιέργειές τους εξαιτίας της ακραίας ξηρασίας. Τμήματα...

Ο καύσωνας που πλήττει μεγάλες περιοχές της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι θα είναι συχνότερο φαινόμενο απ’ ό,τι τις προηγούμενες εποχές, αναφέρει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα EUobserver.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 30 βαθμούς Κελσίου. Πυρκαγιές μαίνονται ενώ οι αγρότες αντιμετωπίζουν μεγάλες απώλειες στις καλλιέργειές τους εξαιτίας της ακραίας ξηρασίας. Τμήματα της Ευρώπης γίνονται κίτρινα και καφέ αντί για πράσινα. Ενώ τα κύματα καύσωνα ήταν κάποτε ακραίες εξαιρέσεις, γίνονται ο κανόνας, εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

«Αυτό που κάποτε θεωρούνταν ασυνήθιστα ζεστός καιρός, θα γίνει ένα συνηθισμένο φαινόμενο – σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ήδη γίνει», λέει ο ερευνητής Friederike Otto, του Ινστιτούτου Κλιματικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Μία νέα μελέτη του περασμένου μήνα, ομοίως του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αναφέρει ότι το ενδεχόμενο καύσωνα στην Ευρώπη έχει διπλασιαστεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ο Otto είπε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κοινωνία πρέπει να προετοιμαστεί για ολοένα συχνότερους καύσωνες «αλλά εξίσου δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορούμε να περιορίσουμε την πιθανότητα εμφάνισης κάθε είδους ακραίων καιρικών φαινομένων περιορίζοντας όσο το δυνατόν δραστικότερα, τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου».

Άλλη μελέτη του περασμένου έτους δείχνει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να γίνουν πολύ περισσότερο συχνά αν συνεχιστεί η αύξηση των εκπομπών. «Στην Ευρώπη, κάθε χρόνο, 5% των Ευρωπαίων πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, καύσωνα, πλημμύρα, ξηρασία», δήλωσε στους New York Times του Σαββάτου ο Jean Jouzel, αναπληρωτής πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής ( IPCC) – το αρμόδιο επιστημονικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε σε ιστοσελίδα για το κλίμα – Climate Home – οι επιστήμονες είναι πολύ βέβαιοι ότι αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά μισό βαθμό Κελσίου, αυξάνει το ενδεχόμενο εμφάνισης ακραίων θερμοκρασιών. Η Διεθνής Επιτροπή εξετάζει επίσης τι απαιτείται για να περιοριστεί η μέση αύξηση θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, κάτι που εξακολουθεί να έχει τεράστιο αλλά διαχειρίσιμο αντίκτυπο. Αντίθετα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν φτάσουμε στο όριο αύξησης 2 βαθμών Κελσίου, μπορεί να προκληθούν αμετάκλητες αλλαγές στο οικοσύστημα της Γης.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.