Ο Μανταλόφσκι και η Αγία Τριάδα

Αν θέλετε να μάθετε γιατί ο Μάνταλος έγινε Μανταλόφσκι, τί μάθημα τακτικής έκανε στους παίκτες του ο Άγγελος Αναστασιάδης και γιατί θυμήθηκε την «Αγία Τριάδα» του Παναθηναϊκού διαβάστε το blog του Αποστόλη Λάμπου.

Αν ήταν εφικτό να δημιουργηθεί ένα ντοκιμαντέρ για τα έργα και τις ημέρες του Άγγελου Αναστασιάδη στην Εθνική Ελλάδος, τότε θα έπρεπε μία κάμερα να τον ακολουθεί συνεχώς για να μη χάνει ατάκα του. Ευτυχώς που στα κανάλια novasports (και στην υπηρεσία on demand) υπάρχει δίωρη συνέντευξη του πολύπειρου προπονητή με αναφορές σε όλη την καριέρα του πριν την Εθνική ομάδα.

Ο τρόπος του είναι μοναδικός. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τεράστια. Και πλέον, το όνειρό του να κοουτσάρει την Εθνική Ελλάδος έγινε πραγματικότητα. Η όρεξή του για δουλειά και η ενέργεια του ξεπερνούν τα ίδια του τα όρια. Προσπαθεί με απανωτά «χτυπήματα» στο θυμικό των παικτών του να βγάλει έξω την κρυμμένη τους ελληνική ψυχή.

«Πρέπει να πανηγυρίζετε» τους λέει, «όταν βάζετε γκολ πανηγυρίστε, δε γίνεται να μην πανηγυρίζετε!» κάνοντας αναφορά και σε παλιότερο παίκτη του που δεν… ένιωθε. Τους ζητά να παίζουν ο ένας για τον άλλον. Να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη της φανέλας με το εθνόσημο και το βάρος που κουβαλάνε στος πλάτες τους. Δε γίνεται να είναι απαθείς.

Τους μιλάει όμως και για μπάλα. «Κάντε τη μπάλα δική σας σε κάθε διεκδίκηση» λέει και ξαναλέει. «Μην την σηκώνετε, δε χρειάζεται να παίζουμε με τη μπάλα ψηλά. Κάτω η μπάλα». 

Οι προπονητές Μανταλόφσκι και Ζέκα!

Θέλει τους παίκτες του να χαίρονται το παιχνίδι. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Στην τελευταία προπόνηση στο Ολυμπιακό Στάδιο αποφάσισε να αφήσει τους ποδοσφαιριστές να διαλέξουν ομάδες. Αφού λοιπόν έχρισε αρχηγούς τους… Μανταλόφσκι (όπως χαρακτηριστικά είπε τον Μάνταλο) και Ζέκα  δύο ομάδες χωρίστηκαν. 

 Πρώτος διάλεξε ο Μάνταλος τον Παπασταθλοπουλο για στόπερ και εν συνεχεία ο Ζέκα διάλεξε τον Μανωλά. Εναλλάξ επιλογές μετά και οι δύο ομάδες που δημιουργήθηκαν ήταν οι εξής:  

Ομάδα Μάνταλου:
Μπάρκας, Παπασταθόπουλος, Σιόβας, Μπακάκης, Γιαννούλης, Σάμαρης, Μπουχαλάκης, Μπακασέτας, Μάνταλος, Καρέλης και Κουλούρης.

Ομάδα Ζέκα:
  Βλαχοδήμος (Πασχαλάκης), Μανωλάς, Λαμπρόπουλος, Τοροσίδης, Κούτρης, Ζέκα, Κουρμπέλης, Μασούρας, Φορτούνης, Πέλκας, Μήτρογλου.

Η μόνη οδηγία από τον Αναστασιάδη ήταν ότι ο σχηματισμός θα έπρεπε να είναι είτε 4-4-2 είτε 4-5-1. Ωστόσο έκανε ένα μίνι ιδιαίτερο θεωρητικό μάθημα και για το 3-4-3 (ή 3-6-1) λέγοντας χαρακτηριστικά πως η τριάδα στην άμυνα λέγεται και «Αγία Τριάδα». 

Η «Αγία Τριάδα» του Παναθηναϊκού

Εξήγησε χαρακτηριστικά πως επιλέγεται αρκετές φορές το 3-4-3 όταν δε γίνεται σωστά η διαγώνια κάλυψη στο 4-4-2. Ενώ με τρεις στην άμυνα υπάρχει πάντα η διαγώνια κάλυψη είτε από τα πλάγια στόπερ είτε από τα μπακ-χαφ. 

Μάλιστα τους έκανε και αναφορά στο ματς του Παναθηναϊκού με την Γιουβέντους (3-1) στο οποίο είχε παρατάξει τους πράσινους με τριάδα στην άμυνα (Χένρικσεν, Γκούμας, Βόκολος) σε ένα σύστημα που μεταλλασόταν μέσα στο παιχνίδι από 3-4-3 σε 3-6-1 και 3-5-2 καθώς υπήρχαν παίκτες με χαρακτηριστικά που έπαιζαν δύο ρόλους όπως ο Λυμπερόπουλος κι ο Καραγκούνης.

Δεν αποκλείεται λοιπόν να ξεκινήσει η Εθνική στο ματς με την Φινλανδία με σύστημα 4-5-1 (δηλαδή 4-2-3-1) ή 4-4-2 και εν συνεχεία να αλλάξει σε τριάδα στην άμυνα. Πάντως εντεκάδα θα επιλέξει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.