Godly Corp Review

Day of the TentacleΠαραλλαγές του μύθου του Cthulhu έχουμε δει πολλές. Ότι θα φτάναμε να βλέπουμε...

Day of the Tentacle

Παραλλαγές του μύθου του Cthulhu έχουμε δει πολλές. Ότι θα φτάναμε να βλέπουμε το γιό του σκοτεινού θεού, να προσπαθεί να κερδίσει τα προς το ζην, ως υπάλληλος γραφείου, νομίζω δεν το περίμενε κανείς… Godly Corp λοιπόν, ένα αν μη τι άλλο πρωτότυπο Simulation, από τη “φρέσκια” εταιρία παραγωγής TR8 Torus Studios.

Το story, ή καλύτερα το “story”, είναι ότι ο Cthulhu Jr. ξεκινάει ως intern στην εταιρία διαχείρισης κόσμων του μπαμπά και μέσα από 15, ολιγόλεπτα, levels πρέπει να κερδίσει τη θέση του (έτσι, γιατί εδώ δεν έχουμε νεποτισμούς!). Η ιδιαιτερότητα του τίτλου έγκειται στο ότι πρέπει να τα καταφέρει με το… ένα του πλοκάμι.

Η δυσκολία των stages κρύβεται στο ανελέητο multitasking που απαιτείται να κάνετε. Πρέπει ενώ φροντίζετε την ευμάρεια του εκάστοτε πλανήτη είτε ελέγχοντας τις θερμοκρασίες, είτε ποτίζοντας τα δέντρα, είτε κατασκευάζοντάς τους, παράλληλα να διώχνετε έντομα, να σκοτώνετε ιούς, να καταστρέφετε μετεωρίτες, ακόμα και να τα βάλετε με ρομπότ και ιπτάμενους δίσκους της ανταγωνίστριας εταιρίας. Ευκολότερα λέγεται, παρά γίνεται…

Συντροφιά στην όλη διαδικασία σας κρατάει ένα ραδιόφωνο με όμορφη και ταιριαστή upbeat μουσική, μια φωτογραφία του γνωστού meme χαρακτήρα (Hide the Pain) Harold –πόσο αλήθεια…- και κυρίως μια σαρκαστική A.I. η οποία, όσο και αν προσπαθήσαμε να το αποφύγουμε ως σκέψη, μας θύμιζε ξεπατικωσούρα της GLaDOS. Όχι ότι αυτό είναι απαραίτητα άσχημο- άλλωστε τα έχουμε ξαναπεί, παρθενογένεση δεν υπάρχει- απλά χάνει σε originality. Τουλάχιστον υπάρχει μπόλικο χιούμορ, ακόμα και με αναφορές στη σύγχρονη κοινωνία και σε κάποια ιντερνετικά “inside” jokes (απ’ αυτά που μπορεί να έχετε δει στα comments του 9GAG).

Τεχνικά, ο τίτλος δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και αυτό φαίνεται και από τα γραφικά του, τα οποία είναι συνολικά okay. Τα ελάχιστα requirements, όπως αναγράφονται στη σελίδα του Steam, είναι Windows XP λογισμικό, επεξεργαστής 2.0 Ghz, GPU Nvidia Geforce 7800 GT, 2 Gb RAM και DirectX 9.0. Να σημειώσουμε ότι το μόνο bug που συναντήσαμε ήταν μπόλικο clipping. Αν επηρέασε το gameplay μας; Θα τα πούμε παρακάτω…

Με μηδενικό σενάριο, απλά γραφικά και μόνο σκοπό τη διεκπεραίωση multitasking υποχρεώσεων με ένα πλοκάμι, αντιλαμβανόμαστε ότι η ουσία του Godly Corp, στην οποία πέφτει και το μεγαλύτερο βάρος της κριτικής, είναι ο χειρισμός. Ο οποίος γίνεται με keyboard και mouse και απαιτεί χειρουργική ακρίβεια…

Να σας δώσω μια φιλική συμβουλή; Αν είναι να ασχοληθείτε με το δημιούργημα της TR8 Torus Studios, φροντίστε να έχετε *οπωσδήποτε* ανατομική- ορθοπεδική διάταξη στο χώρο σας. Σε διαφορετική περίπτωση (τη δική μου δηλαδή) και παρά τη σχετικά σύντομη διάρκεια των levels, με συνεχόμενη ενασχόληση και λαμβάνοντας υπόψη τον λεπτεπίλεπτο χειρισμό που απαιτείται, θα ζορίσετε πολύ το σύστημα πήχη- ώμο- αυχένα. Νομίζετε ότι υπερβάλω, αλλά μετά το περίπου τετράωρο playthrough μου (στο normal), έκλεισα ραντεβού με το φυσικοθεραπευτή μου. Εντάξει ρε παιδιά, ένα παιχνίδι είπαμε να παίξουμε… Αν είναι να καταλήξουμε με νευροκαβαλίκεμα, να το γυρίσουμε στην πρέφα!

Αντιλαμβανόμαστε ότι η challenging διαδικασία του να τα φέρετε εις πέρας με ένα wacky πλοκάμι είναι το ζουμί του τίτλου, άλλα δε νιώθουμε πως είναι αρκετά smooth το gameplay για όσους έχουν ένα μέσο (και χωρίς να πειραχθούν τα settings του) mouse. Φανταστείτε, υπήρξαν αρκετές φορές που δυο-τρείς άγαρμπες κινήσεις, οδήγησαν το ίδιο το πλοκάμι μας να καταλήξει κόμπος (κυριολεκτούμε…) και δε ξεμπλεκόταν! Βάλτε και το προαναφερθέν clipping και είχαμε έναν ωραιότατο χταποδίσιο αχταρμά, ενώ το time limit πλησίαζε! Αποκορύφωμα, ήταν το bug στο οποίο ένας ιπτάμενος δίσκος είχε “καρφωθεί” στην άκρη του πλοκαμιού και κάθε έννοια ακρίβειας είχε πάει περίπατο… Παρ’ ολ’ αυτά, ειλικρινά πιστεύουμε πως αυτός ο τίτλος θα ήταν ταμάμ για VR, με headset και χειριστήρια, τύπου Oculus Rift.

Και για να μη νομίζετε ότι γκρινιάζουμε επειδή αποτύχαμε (ή γεράσαμε…), να κοκορευτούμε λέγοντας ότι στα leaderboards καταλάβαμε συνολικά την 36η θέση παγκοσμίως, με καλύτερη επίδοση στο τελευταίο level (ποιός να το λέγε…) όπου κατακτήσαμε τη δεύτερη θέση. Παρά το στραβολαίμιασμα, είμασταν ένα κομμάτι ατσάλι, σαν άλλοι Ρόκυ! (Τώρα βέβαια είμαι σα να ετοιμάζομαι να πάρω κεφαλιά, αλλά χαλάλι).

To review βασίστηκε στη ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Ultimate Games.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.