Εξτρέμ που ψάχνει την περιοχή

Ο Ολυμπιακός αναζητούσε εξτρέμ που να πατάει περιοχή και να τελειώνει, είτε πασάροντας είτε εκτελώντας, τις φάσεις. Ο Ζιλ Ντίας δείχνει να είναι ακριβώς αυτό που ήθελε ο Μαρτίνς, προκειμένου να προσθέσει ποιότητα και κυρίως αποτελεσματικότητα στους Πειραιώτες.

Με την επιλογή του Ντίας ο Ολυμπιακός δεν αποκτά απλά έναν ακόμη αριστεροπόδαρο εξτρέμ. Πρόκειται για επιλογή του Πέδρο Μαρτίνς που έχει ακριβώς τα στοιχεία που λείπουν αυτή τη στιγμή από τη γραμμή κρούσης των “ερυθρόλευκων”.

Είναι παίκτης που έχει το μυαλό του στην άμεση απειλή. Αξιοποιεί τον χώρο που του δίνουν και πρώτη σκέψη που έχει στο μυαλό του όταν παίρνει τη μπάλα είναι να πατήσει την αντίπαλη περιοχή. Πρόκειται για εξτρέμ που λιγότερο σεντράρει και περισσότερο του αρέσει η απομόνωση και να παίξει ένας εναντίον ενός, είτε τελειώνοντας ο ίδιος τη φάση είτε πασάροντας σε συμπαίκτη στην περιοχή.

Του αρέσει κοινώς να τελειώνει επιθέσεις. Είτε με τελική πάσα είτε με τελική προσπάθεια. Είναι πιο άμεσος στις κινήσεις του από τους υπόλοιπους εξτρέμ του Ολυμπιακού. Είναι πιο ψηλός από τους υπάρχοντες, πλην Χριστοδουλόπουλου, ενώ χρησιμοποιεί και το δεξί πόδι περισσότερο στις εκτελέσεις του και λιγότερο στη δημιουργία.

Παράλληλα, η έφεση που έχει στη δημιουργία απειλής είναι και χωρίς τη μπάλα. Κινείται πολύ και καλά στο δεύτερο δοκάρι περιμένοντας διαγώνιες μεταβιβάσεις οι σέντρες.

Ο Μαρτίνς ήθελε και μάλλον βρίσκει έναν ακόμη παίκτη που μπορεί να πατήσει περιοχή και να δημιουργήσει απειλή. Μια ακόμη ποιοτική λύση στην επιθετική γραμμή των “ερυθρόλευκων” που μπορεί να προσφέρει άμεσα. Οι τελευταίες 2,5 σεζόν του σε Πορτογαλία, Ιταλία και Αγγλία είναι γεμάτες με συμμετοχές και εμπειρίες. Ο Ντίας είναι μόλις 22 και ο τρόπος που παίζεται το ελληνικό πρωτάθλημα μοιάζει να του ταιριάζει πολύ. 

Ένα άλλο στοιχείο που τον συνοδεύει είναι η προσπάθεια και συγκέντρωσή του και στην άμυνα. Αλλά ο Μαρτίνς έχει δείξει πως αυτό αποτελεί κάτι σαν… διαβατήριο για να δώσει φανέλα σε παίκτη του.

Γεννημένος στην πόλη Γκαφάνια Ντα Ναζάρε, κοντά στις όχθες του Ατλαντικού, Ο Ζιλ Ντίας ξεκίνησε τη διαδρομή του στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες από την ηλικία των 12 ετών. Η πρώτη επαφή του με το υψηλότερο επίπεδο ήρθε σε ηλικία 18 ετών όταν αγωνίστηκε με τη φανέλα της 2ης ομάδας της Μπράγκα σε αναμέτρηση με την Τοντέλα για την δεύτερη ποδοσφαιρική κατηγορία της Πορτογαλίας.

Ένα χρόνο μετά το σκάουτινγκ της Μονακό τον εντόπισε και η ομάδα του πριγκιπάτου τον έκανε δικό της με… συνοπτικές διαδικασίες, αντιλαμβανόμενη περισσότερο τα ποδοσφαιρικά ατομικά του στοιχεία και λιγότερο χειροπιαστά κατορθώματα, που ούτως ή άλλως δεν είχε προλάβει να κάνει.

Τους πρώτους 6 μήνες της παραμονής του στη Γαλλία αποτέλεσε στέλεχος της 2ης ομάδας της Μονακό και τον Ιανουάριο οι ιθύνοντες τον γαλλικό σύλλογο αποφάσισαν να του δώσουν σημαντικότερες παραστάσεις, παραχωρώντας τον με τη μορφή δανεισμού στην πορτογαλική Βαρζίμ για 6 μήνες, διάστημα στο οποίο πέτυχε 6 γκολ σε 15 συμμετοχές.

Η επόμενη σεζόν τον βρίσκει και πάλι κάτοικο Πορτογαλίας. Ξανά με τη μορφή δανεισμού, αυτή τη φορά στη Ρίο Άβε. Καλοκαίρι 2016. Η στιγμή που αποχωρεί από τη Ρίο Άβε με προορισμό την Βιτόρια Γκιμαράες ο Πέδρο Μαρτίνς, συμπίπτει με την συμφωνία της Μονακό με τον πορτογαλικό σύλλογο για τον δανεισμού του παίκτη. 

Στη σεζόν του στη μεγάλη κατηγορία της Πορτογαλίας πέτυχε 6 γκολ και έπαιξε σε 34 παιχνίδια. Αναμφίβολα εξαιρετική παρουσία για παίκτη που ουσιαστικά πραγματοποιεί την πρώτη γεμάτη χρονιά του ως βασικός σε σύλλογο.
Σε περίοδο που η Μονακό διαθέτει πληθώρα αξιόπιστων λύσεων και έχει χαρακτήρα πρωταθλήτριας, ο Ντίας επιστρέφει για να ξαναπάει δανεικός σε άλλο σύλλογο και σαφώς ποιοτικότερο πρωτάθλημα.

Αυτή τη φορά η Φιορεντίνα έχει εντοπίσει τα στοιχεία του Πορτογάλου και τον αποκτά με μονοετή δανεισμό. Με απολογισμό 27 συμμετοχές, 2 ασίστ και 2 γκολ ο Ντίας καταγράφει μία ακόμη πολύ καλή σεζόν στο βιογραφικό του.

Τέτοια που του επιτρέπει να πάρει διαβατήριο για τα γήπεδα της Αγγλίας και της ιδιαίτερα απαιτητικής Τσάμπιονσιπ. Στους 6 μήνες της θητείας του στα γήπεδα της Αγγλίας, έπαιξε σε 20 παιχνίδια πρωταθλήματος. Στα μισά από αυτά ήταν βασικός.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.