Στα 14 ήρθε για διακοπές στην Ελλάδα και ο εραστής της την εξέδωσε


Την τραγική ιστορία μίας νεαρής γυναίκας από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία ήρθε ανήλικη στην Ελλάδα και έπεσε θύμα traficking περιγράφει ένα βιβλίο με τον τίτλο “Bought and Sold”, το οποίο κυκλοφορεί ήδη τον τελευταίο ένα χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία. Επαναφέρουμε το συγκεκριμένο βιβλίο, καθότι το ζήτημα της σωματεμπορίας είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και με δεδομένο ότι το βιβλίο κλείνει σήμερα ακριβώς ένα χρόνο κυκλοφορίας, καθότι κυκλοφόρησε στις 29 Ιανουαρίου του 2015. 

Η Megan Stephens όταν ήρθε για διακοπές στην Ελλάδα, ήταν μόλις 14 ετών. Ερωτεύτηκε έναν αγόρι μεγαλύτερό της, ο οποίος… ξαφνικά μεταμορφώθηκε σε προαγωγό, και την εξέδιδε για έξι χρόνια.

Με αφορμή το βιβλίο, το οποίο εκδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε μιλήσει για την περιπέτειά της στη δημοσιογράφο Elizabeth Day του Guardian.

Μιλούσε στη δημοσιογράφο για τη στιγμή όταν είχε μπει σε λεωφορείο σε πολυσύχναστο σημείο της πόλης – λίγες ημέρες πριν τη συνέντευξη – στο βόρεια Αγγλία. Ένας άντρας κάθισε απέναντί της. Φορούσε γυαλιά ηλίου και είχε μουστάκι. Για μια εφιαλτική στιγμή, νόμιζε ότι τον αναγνώρισε, είχε περιγράψει η ίδια στη δημοσιογράφο.

“Απλά πάγωσα και έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου”, λέει η Megan.  “Χρησιμοποίησα το τηλέφωνό μου ως καθρέφτη για να δω αν ήταν αυτός. Βρέθηκα σε παράνοια”.

«Ο άνθρωπος με το λεωφορείο είχε ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με κάποιον από το παρελθόν της. Ως αποτέλεσμα του τι έκανε εκείνος στη Megan, δεν μου επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω το πραγματικό της όνομα ή λεπτομέρειες για την περιοχή, στην οποία διαμένει», αναφέρει η δημοσιογράφος, η οποία πήρε τη συνέντευξη για το βρετανικό μέσο.

«Μπορώ να σας πω ότι είναι 25 ετών. Εκτός από αυτό, μου ζήτησε να μην αναφέρω κάποιες λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ανωνυμία της», προσθέτει και πάλι η δημοσιογράφος. «Ο φόβος που νοιώθει οφείλεται στο γεγονός ότι πριν από 11 χρόνια, στην ηλικία των 14, η Megan έπεσε θύμα σωματεμπορίας».

Στις σελίδες του βιβλίου ένας προαγωγός που λυμαίνεται την Αθήνα, ο Κριστόφ, κρατά σε ένα διαμέρισμα-φυλακή, σκοτεινό, με ασφαλισμένα παράθυρα, χωρίς φαγητό, ένα γυναικείο χαρέμι.

Όπως περιγράφει η Stephens στο βιβλίο, ο Κριστόφ τις κακομεταχειριζόταν. Δεν δίσταζε να γρονθοκοπήσει στο πρόσωπο, όποια τολμούσε να καταρρεύσει ή να βάλει τα κλάματα μπροστά του.

Το «Bought & Sold» βρίθει παρόμοιων περιστατικών ή ακόμη πιο αποτρόπαιων, κάτι που ενισχύει την αίσθηση ότι έχει δομηθεί σαν ένα κοινωνικό δράμα με πολύ σφιχτό, ανελέητα πυκνό σενάριο.

Το βιβλίο θα μπορούσε να θυμίζει κινηματογραφική ταινία και να κινείται αποκλειστικά στη σφαίρα της φαντασίας.

Ωστόσο, χωρίς αυτό να επιβεβαιώνεται, η ηρωίδα που υπογράφει με το ψευδώνυμο Μέγκαν Στίβενς το χρονικό της περιήγησής της στον κόσμο της πορνείας φαίνεται να έχει υποστεί η ίδια ως θύμα τα δεινά του trafficking.

Το κείμενο είναι υπερβολικά αναλυτικό και παραστατικό, κάτι που παραπέμπει μάλλον σε αληθινό βίωμα παρά σε αποκύημα δημιουργικής φαντασίας. “Οι περισσότερες κοπέλες που δούλευαν στα ελληνικά μπορντέλα”, γράφει η Στίβενς, “προέρχονταν από την Αλβανία και τη Ρουμανία, μερικές ήταν Ελληνίδες, άλλες Πολωνές, Ρωσίδες, Λιθουανές και Μολδαβές. Ακόμη και όταν δεν ήμουν μόνη σε κάποιο “στούντιο”, σπανίως μιλούσα με τις υπόλοιπες. Εγώ ήθελα να τους μιλήσω, όποτε όμως έκανα κάποια απόπειρα, φαινόμουν σαν να έχω νοητική στέρηση. Φαίνεται ότι η πορνεία, σαν μια απάνθρωπη πρακτική, είχε καταστρέψει την ικανότητά μου να επικοινωνώ με άλλους ανθρώπους.

Σήμερα η Στίβενς -ή όπως αλλιώς ονομάζεται πραγματικά- παλεύει με τα φαντάσματα που στοιχειώνουν τους εφιάλτες της και προσπαθεί να δημιουργήσει μια οργάνωση προστασίας και υποστήριξης των θυμάτων σωματεμπορίας. Αποκρύπτει την αληθινή της ταυτότητα προσπαθώντας να προστατεύσει τον εαυτό της αλλά και τη νεαρή της οικογένεια απ’ όλους εκείνους που την εκπόρνευσαν και τη βασάνισαν στην Ελλάδα.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.