Σε αυτό που παίζει ο Μπλατ που μπαίνει ο Σπανούλης;

Ο Νικήτας Αυγουλής γράφει στο blog του, τι πρεσβεύει ο Ντέιβιντ Μπλατ, τι θα αλλάξει στον Ολυμπιακό και πως μπορεί στο δικό του μπάσκετ να μπει επιτυχημένα ο αρχηγός του Ολυμπιακού Βασίλης Σπανούλης.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ είναι ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού και αυτό από μόνο του σημαίνει αλλαγή σελίδας για τους «ερυθρόλευκους». Η νέα αυτή σελίδα ωστόσο περιλαμβάνει πολλές μπασκετικές καινοτομίες, πολλά νέα πράγματα που θα κληθούν οι παίκτες του Ολυμπιακού να υλοποιήσουν στο παρκέ. 

Ο Μπλατ είναι ένας προπονητής ιδιαίτερα ευέλικτος στη διαδικασία ενός παιχνιδιού. Είναι από τους προπονητές εκείνους που ακούνε τους συνεργάτες τους, δεν διστάζουν να αλλάξουν ολοκληρωτικά το πλάνο, ή ακόμα και να δοκιμάσει πράγματα που δεν έχει δείξει στις προπονήσεις αν αυτό είναι αναγκαίο για να φτάσει στον στόχο του. 

Χρησιμοποιεί πλέον τις περίφημες και πολλές φορές περίπλοκες ζώνες με προσαρμογές. Ένας αστικός μύθος θέλει κάποτε έναν Αμερικάνο παίκτη του να του λέει: «Κόουτς είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω αυτή την άμυνα» για να λάβει πληρωμένη απάντηση: «Φαντάσου πόσο δύσκολο θα είναι για τους αντιπάλους μας να την καταλάβουν»! 

Το να πείσεις τους παίκτες σου, σε οποιοδήποτε επίπεδο να παίζουν καλή ζώνη, είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Και είναι μεγάλο στοίχημα γιατί κάθε μπασκετμπολίστας από μικρό παιδί μαθαίνει στην άμυνα να κερδίζει τον αντίπαλό του και όχι να προστατεύει τον χώρο του. Εκεί ο Μπλατ θα έχει πολύ δουλειά, ειδικά σε μία ομάδα που στα χρόνια του Σφαιρόπουλου η άμυνα ένας εναντίον ενός αποτελούσε «ευαγγέλιο». 

Μην θεωρήσετε πως η συγκεκριμένη αναφορά σημαίνει αυτόματα ότι ο Μπλατ παίζει μόνο ζώνη. Σε καμία περίπτωση, απλά στα εναλλακτικά του πλάνα αυτές τις άμυνες τις συναντάς πιο συχνά από ότι σε άλλους προπονητές. 

Επιθετικά θέλει να πηγαίνει γρήγορα (Μακάμπι), αλλά όσο το δυνατόν πιο ελεγχόμενα. Πάντα οι ομάδες του είχαν έναν «αναρχικό» κοντό να κάνει το παιχνίδι άνω κάτω, αλλά κι αυτό μέσα στην ποικιλία των επιλογών του ανήκει και όχι στον κανόνα του. 

Αυτό ωστόσο που είναι σήμα κατατεθέν στον Μπλατ είναι η συνεχόμενη κίνηση επιθετικά σε καταστάσεις πέντε εναντίον πέντε. Αν είναι δυνατόν θέλει ακόμα και τρεις δημιουργούς στην πεντάδα του, αλλά επειδή κάτι τέτοιο είναι δύσκολο μόνιμα έχει στο παρκέ δύο. Σε αυτό το σημείο είναι που πρέπει να γίνει μια καλή και ειλικρινής κουβέντα με τον Βασίλη Σπανούλη. Ο Ολυμπιακός επί ημερών Σπανούλη πέτυχε πολλά και στην Ευρώπη το όνομά του έγινε συνώνυμο με την «ερυθρόλευκη» φανέλα. Πλέον όμως, η ομαλή συμβίωση με τον νέο προπονητή απαιτεί όχι βήμα πίσω, αλλά προσαρμογή σε νέο ρόλο. 

Νέο ρόλο με περισσότερη ίσως εκτέλεση, αλλά με λιγότερη ντρίμπλα και δεύτερο λόγο στο κομμάτι της δημιουργίας. Θα επαναλάβω ότι κάτι τέτοιο δεν είναι υποτιμητικό για τον αρχηγό του Ολυμπιακού, αλλά προσαρμογή σε μια νέα τάξη πραγμάτων.  


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.