Kingdom Come: Deliverance Review

A peasant always pays his debtsΠόσο ρεαλιστικό μπορεί να είναι ένα RPG; Σε αυτούς τους τεράστιους...

A peasant always pays his debts

Πόσο ρεαλιστικό μπορεί να είναι ένα RPG; Σε αυτούς τους τεράστιους κόσμους η απόδοση της πραγματικότητας αναβαθμίζεται συνεχώς. Υπάρχει όμως ένα όριο στην προσομοίωση της αληθοφάνειας και δεν αναφέρομαι στα γραφικά, αλλά στις δραστηριότητες στις οποίες επιδίδεται ο εκάστοτε χαρακτήρας. Η ομάδα της WarhorseStudiosέφτιαξε ένα σύμπαν, το οποίο εδραιώνεται στον αντικειμενικό κόσμο όπως υπάρχει και γίνεται αντιληπτός. Μιλάμε για τη Βοημία του 1403. Ο βασιλιάς Κάρολος IVπέθανε και αφήνει στο θρόνο τον Wenceslas. Έναν ανίκανο διάδοχο. Το βασίλειο της Ουγγαρίας εισβάλλει στα εδάφη του Καρόλου και σπέρνει τον τρόμο και το θάνατο. Το Skalitz ήταν το πρώτο χωριό που δέχτηκε επίθεση και πατρίδα του Henryτου πρωταγωνιστή μας.

Οι συστάσεις μαζί του γίνονται στο ήσυχο περιβάλλον της υπαίθρου ζώντας τη δύσκολη καθημερινότητα ενός χωριατόπαιδου. Όμως εν μία νυκτί βλέπει τη γνώριμη ρουτίνα του να μετατρέπεται σε εφιάλτη. Η συμβατική ζωή του έχει τυλιχτεί στις φλόγες, οι φίλοι και οι άνθρωποι που γνώριζε από πάντα κείτονται νεκροί στους δρόμους και οι εισβολείς λεηλατούν τα πάντα. Ο Henryπροσπαθεί να δραπετεύσει από την κόλαση που εξελίσσεται γύρω του, αλλά οι developersδεν του προσφέρουν αυτό το λυτρωτικό cutscene που θα τον οδηγήσει σώο στην επόμενη σκηνή. Θα πρέπει να καταβάλλει όλες του τις δυνάμεις για να ξεφύγει.

Η αιμορραγία από ένα χτύπημα στο πόδι συρρικνώνει συνεχώς τη μπάρα ζωτικότητας, έφιπποι οπλισμένοι επιδρομείς είναι στο κατόπι του και ένα μόνο βέλος είναι αρκετό για να τον σκοτώσει. Το να προσπαθήσει να τα βάλει μαζί τους είναι απλά ακατόρθωτο. Γιατί ο Henryείναι απλά ο γιός ενός σιδηρουργού και όπως οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι αυθεντικός και ανθρώπινος. Τα μέσα που του προσφέρονται από τους δημιουργούς είναι το κουράγιο, το θάρρος και η αφέλειά του. Δεν είναι σε καμία περίπτωση ο εκλεκτός που θα σώσει την ανθρωπότητα. Το storyline δεν μας οδηγεί από την εισαγωγή ενός τραγικού γεγονότος στο να γίνουμε ήρωες. Κλιμακώνεται αργά και όσοι ασχοληθείτε με αυτό θα καταλάβετε ότι στα πλαίσια εξέλιξης της ιστορίας δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

Ο κόσμος του KingdomCome: Deliveranceέχει έναν από τους πιο όμορφους openworldχάρτες που υπάρχουν. Φτιαγμένος με μεγάλη λεπτομέρεια και πολύ “πυκνός” από άποψη περιεχομένου. Η εξερεύνηση και η περιπλάνηση σε αυτήν την πραγματικά πανέμορφη ατμόσφαιρα είναι τόσο “χαλαρωτική”, όσο και επικίνδυνη. Εδώ η μάχη προκαλεί “πόνο”. Δεν υπάρχει spellcasting, δεν μπορούμε να πετάξουμε fireballsή να ανοίξουμε τη γη στα δύο. Ο εξοπλισμός μας δεν αποτελείται από grotesque πανοπλίες και enchantedόπλα. Θα πρέπει να τα βγάλετε πέρα με τα ελάχιστα που έχετε στη διάθεσή σας.

Το σύστημα μάχης είναι από τα πιο δύσκολα που έχουμε συναντήσει. Οι εχθροί δεν έχουν μοτίβο. Μονομαχείς ρεαλιστικά. Οπότε θα πρέπει να αποκτήσουμε τις δεξιότητες ενός καλού ξιφομάχου ώστε να βρούμε ανοίγματα και αδυναμίες στην άμυνα του αντιπάλου. Τα healingpotionsδεν είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της μάχης όπως έχουμε συνηθίσει, αλλά μετά το πέρας της και αρχίζουν να επιδρούν κατόπιν δυο λεπτών. Επομένως αν έχετε τραυματιστεί φροντίστε να έχετε μαζί σας επιδέσμους για να μην αποδημήσετε εις τόπον χλοερόν από απώλεια αίματος.

Παρ’όλα αυτά μας δίνεται η ελευθερία να προσαρμόσουμε τις καταστάσεις στο δικό μας στυλ παιξίματος. Προτιμάτε την άμεση συμπλοκή, τη stealthπροσέγγιση ή αρέσκεστε να χρησιμοποιείτε πιο ύπουλα μέσα όπως για παράδειγμα να δηλητηριάσετε το φαγητό στον καταυλισμό μιας συμμορίας; Στον παίκτη εναπόκειται ο τρόπος που θα προσχωρήσει στη μάχη και όχι μόνο. Ο βαθμός δυσκολίας ελαττώνεται καθώς βελτιώνουμε τα skillμας και ο μηχανισμός αναβάθμισης ακολουθεί το μοντέλο της σειράς TheElderScrolls. Δηλαδή όσο πιο συχνά χρησιμοποιούμε τις δεξιότητες μας τόσο αυτές θα ενισχύονται.

Ένα άλλο επίπονο κεφάλαιο είναι το lockpicking. Ακόμα και στα εύκολου επιπέδου chest θα τα βρείτε σκούρα. Στο trainingmissionπαρέχονται περιορισμένες προσπάθειες και αυτό δεν βοηθάει καθόλου το ξεκίνημα της καριέρα σας ως διαρρήκτες. Το patch1.3 κάνει θεωρητικά τα πράγματα ευκολότερα όμως το επίπεδο παραμένει δύσκολο και θα χρειαστείτε πολύ εξάσκηση ούτως ώστε να αποφύγετε να γίνετε τακτικός θαμώνας στα κελιά της Βοημίας.

Hπρόοδός σας αποθηκεύεται αυτόματα ή όταν πάτε για ύπνο. Αυτό δε σημαίνει ότι μπορείτε να κοιμηθείτε οπουδήποτε ή οποιαδήποτε ώρα και από τη στιγμή που το να πεθάνεις είναι τόσο εύκολο, καλό θα ήταν να προμηθευτείτε savepotions. Τα τελευταία βέβαια θα σας αδειάσουν τις τσέπες αυτοστιγμεί. Κάποιοι ίσως αποφασίσουν ότι ο καλύτερος δρόμος θα ήταν να αγοράσουν τη συνταγή ώστε ταυτόχρονα να ανεβάσουν το alchemyκαι το herbalism. Σε αυτούς τους παίκτες οι δημιουργοί επιφύλαξαν μία έκπληξη. Ο νεαρός Henry είναι αναλφάβητος. Οπότε για να μην τραβάτε τα μαλλιά σας που ξοδέψατε άδικα τα πολύτιμα γρόσια σας, φροντίστε πρώτα να μάθει να διαβάζει.

Η WarhorseStudiosέχει φροντίσει να προσθέσει πολλές τέτοιες λεπτομέρειες ώστε να κάνει το gameplayπιο ενδιαφέρον. Το όχι καλής ποιότητας φαγητό μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση, το πολύ ποτό να οδηγήσει σε αλκοολισμό, τα συνεχή παζάρια να εκνευρίσουν τους πωλητές και η προσωπική σας υγιεινή έχει αντίκτυπο στο πώς σάς βλέπει ο περίγυρος σας. Δοκιμάστε να μιλήσετε σε έναν ευγενή με βρώμικα ρούχα ή αν το σπαθί σας είναι γεμάτο αίματα. Ακόμη και τα questμε τα οποία θα καταπιαστείτε δεν περιμένουν. Έχουν συγκεκριμένη ροή και χρόνο και αναλόγως με τι θα πράξετε θα έχετε θετικές ή αρνητικές συνέπειες.

Γενικότερα το άφθονο υλικό διοχετεύει εικόνες πρωτότυπες και αυτό ενεργεί αναλγητικά στις αρνητικές πτυχές του τσέχικου εγχειρήματος. Όπως τα bugs, που παρά τα patchesπου κυκλοφόρησαν υπάρχουν ακόμη. Προβλήματα στο distancedraw, μαύρη οθόνη όταν μεταβαίνουμε σε διάλογο και το σίγουρο είναι ότι θα μπορούσαμε να ζήσουμε και με λιγότερα loadingscreens. Αφενός αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, αφετέρου αν αναλογιστούμε το μικρό budgetπου είχε στη διάθεσή της η εταιρία μπορούμε να τα συγχωρήσουμε. Για τα πρακτικά να πούμε ότι ο προϋπολογισμός ήταν 5εκ. δολάρια. Αν σας φαίνετε πολύ έχετε κατά νου ότι το Skyrimκόστισε 85εκ.

Από ένα projectτέτοιου μεγέθους δεν θα μπορούσε να λείπει το επιπλέον υλικό. Στις 5 Ιουλίου κυκλοφόρησε το DLCFromTheAshes” και κάποια έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο. Στις εκδόσεις των PCήδη κυκλοφορούν modsκάτι που θα χαιρόμασταν να δούμε και στις κονσόλες. Επιπροσθέτως να μην παραλείψουμε να αναφερθούμε στο συγκρότημα Avengerγια το υπέροχο blackmetalκομμάτι UmiraniZivotemπου πλαισιώνει τους τίτλους τέλους.

Toreviewβασίστηκε στην physicalέκδοση του παιχνιδιού για το PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από την EnarxisDynamicMedia.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.