Dead Cells Review

Αγγίζει την τελειότητα… και τα όρια της υπομονής μας.Το Dead Cells είναι ένα από τα λαμπρότερα...

Αγγίζει την τελειότητα… και τα όρια της υπομονής μας.

Το Dead Cells είναι ένα από τα λαμπρότερα παραδείγματα επιτυχίας για το Early Access του Steam. Μέσα σε ένα χρόνο παραμονής του στο πρόγραμμα, πούλησε περίπου 850.000 αντίτυπα ενώ μέσω από τις παρατηρήσεις των παικτών οι developers, Motion Twin, κατόρθωσαν να μεταμορφώσουν το δημιούργημά τους σε ένα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο, ισορροπημένο και εν τέλει διασκεδαστικό roguelite, αντάξιο του οποίου δεν έχουμε δει εδώ και αρκετά χρόνια. Με την έξοδό του από το Early Access και την κυκλοφορία του σε όλες τις οικιακές κονσόλες, το Dead Cells εντυπωσίασε όσους ασχολήθηκαν μαζί του και κατόρθωσε να κερδίσει τον τίτλο του Best Action Game στα Game Awards 2018, ενώ είχε προταθεί και για τον τίτλο του Best Independent Game.

Ξεκινώντας, παρακολουθείτε μια μάζα από κύτταρα να σκαρφαλώνει στο νεκρό ακέφαλο σώμα που βρίσκεται σε ένα κελί και να το ζωντανεύει. Την ίδια σκηνή θα βλέπετε και με κάθε σας θάνατο, ενώ το περιβάλλον γύρω σας θα αλλάζει κι αυτό, καθώς το νησί στο οποίο βρίσκεστε είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Πέρα από αυτά τα λίγα, η αφήγηση στο Dead Cells είναι εξαιρετικά μινιμαλιστική και γίνεται κυρίως μέσω του περιβάλλοντος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στερείται ενδιαφέροντος. Αν όμως δεν την αναζητήσετε ενεργά, είναι απόλυτα πιθανό να φτάσετε στους τίτλους τέλους χωρίς να έχετε ιδέα τι συνέβαινε και γιατί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχετε μια κακή εμπειρία, γιατί το gameplay του Dead Cells είναι τόσο έντονο και γρήγορο που θα κρατήσει πλήρως απασχολημένους. Ξεκινώντας έχετε στη διάθεση σας ένα πρωταρχικό melee όπλο και ένα δευτερεύον το οποίο μπορεί να είναι είτε τόξο είτε ασπίδα, ανάλογα με την επιλογή σας. Πέρα από το οπλοστάσιό σας, ο χαρακτήρας σας είναι προικισμένος με μια εξαιρετική ευλυγισία και κινητικότητα η οποία του επιτρέπει να κάνει άλματα, rolls, και εξαιρετικά δυνατές επιθέσεις από ψηλότερα σημεία. Ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων είναι αυτός που κάνει τις μάχες στο Dead Cells τόσο απίστευτα διασκεδαστικές, ενώ η ευκολία με την οποία κάθε αντίπαλος μπορεί να σας εξοντώσει επιτάσσει την στρατηγική σκέψη.

Στο εξαιρετικό σύστημα μάχης συμβάλλει το γεγονός ότι μπορείτε να κατευθύνετε τον χαρακτήρα σας προς έναν προτιμώμενο τρόπο μάχης, μέσω των scrolls of power που βρίσκετε διάσπαρτες και αυξάνουν την αποτελεσματικότητα σας με έναν από τους τρείς τύπους όπλων, καθώς και τα HP σας. Ταυτόχρονα μπορείτε να αλλάξετε τον εξοπλισμό σας αν βρείτε κάτι καλύτερο, και να μαζέψετε διάφορα skills, τα οποία αποτελούνται κυρίως από παγίδες, χειροβομβίδες και turrets. Σκοτώνοντας εχθρούς και διασχίζοντας τα levels μαζεύετε χρυσά νομίσματα και cells, τα οποία αποτελούν τα δυο συναλλάγματα του Dead Cells.

Τα levels αποτελούνται από διαφορετικές περιοχές, κάθε μια εκ των οποίων έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, εχθρούς και παγίδες. Παρά το γεγονός ότι δημιουργούνται με τυχαίο τρόπο μετά από κάθε θάνατο του παίκτη, οι αλλαγές δεν αλλάζουν δραστικά την όψη τους, μόνο τα μονοπάτια που πρέπει να ακολουθήσετε για να βρείτε την έξοδο προς την επόμενη. Η εξερεύνησή τους είναι εξαιρετικά ευχάριστη και συνήθως επιβραβεύεται με μπόλικα χρήσιμα αντικείμενα, ενώ το ελάχιστο platforming που απαιτείται σε μερικά σημεία δεν μοιάζει ποτέ σαν αγγαρεία, κυρίως χάρη στα ανταποκρίσιμα controls και τη fluid κίνηση του χαρακτήρα.

Ανάμεσα στα levels θα συναντήσετε και τον Collector, στον οποίον μπορείτε να αποκτήσετε μερικές μόνιμες αναβαθμίσεις με αντάλλαγμα τα cells που μαζέψατε. Μια μικρή λεπτομέρεια στο σχεδιασμό που κάνει τεράστια διαφορά είναι ότι μπορείτε να καταθέσετε μερικά από τα cells που απαιτούνται για μια συγκεκριμένη αναβάθμιση αν δεν έχετε όλο το ποσό, ώστε όταν πεθάνετε και χάσετε τα cells που έχετε πάνω σας, να μην χρειάζεται να συγκεντρώσετε ένα ολοένα και πιο υπέρογκο αριθμό για την επόμενη αναβάθμιση, όπως για παράδειγμα στο Rogue Legacy. Με αυτό τον τρόπο, ακόμα και σε μια σχετικά αποτυχημένη απόπειρα νιώθετε ότι έχετε κάνει έστω μια μικρή πρόοδο ως προς την αναβάθμιση του χαρακτήρα σας. Ένας ακόμα χαρακτήρας που συναντάτε μεταξύ των levels σας προσφέρει ένα mutation κάθε φορά, μέχρι το μέγιστο των τριών. Αυτά είναι passive buffs, τα οποία μπορεί να είναι κάτι απλό όπως αύξηση των HP ή της ζημιάς που κάνετε, μέχρι και μια δεύτερη ευκαιρία όταν πεθαίνετε.

Μέσω αυτών των συστημάτων του, το Dead Cells συνδυάζει την σταθερή πρόοδο που προσφέρουν οι μόνιμες αναβαθμίσεις, με την ευελιξία των mutations, των scrolls και των τυχαίων όπλων τα οποία πρακτικά σας επιτρέπουν να χτίζετε ένα διαφορετικό build σε κάθε σας απόπειρα. Παρ’ όλα αυτά ο εξαιρετικός σχεδιασμός του φαίνεται περισσότερο από όλα στο γεγονός ότι δεν βελτιώνεται μόνο ο χαρακτήρας σας με κάθε νέα προσπάθεια, αλλά και εσείς ως παίκτης. Ακόμα καλύτερα, η βελτίωση γίνεται οργανικά με την απόκτηση εμπειρίας με κάθε είδος εχθρού και όπλου και χωρίς εκρήξεις θυμού, όπως σε άλλους τίτλους της κατηγορίας. Επιπλέον, ο παράγοντας της τύχης παίζει σχετικά μικρό ρόλο στην επιτυχία, δίνοντας έτσι στον παίκτη μια σχετική σιγουριά ότι, εάν μάθει από τα λάθη του, θα τα πάει καλύτερα την επόμενη φορά.

Το Dead Cells καταφέρνει να ανορθώσει μια σχετικά “ταπεινή” παρουσίαση με pixel art γραφικά, συνδυάζοντάς τα με όμορφα χρώματα, ευρηματικά σκηνικά, καλοσχεδιασμένους χαρακτήρες και μερικά από τα πιο εντυπωσιακά animations που έχουμε δει. Ο χαρακτήρας σας, ο οποίος υπενθυμίζουμε ότι είναι ένα ακέφαλο ζόμπι καταφέρνει να δείχνει μια ευρεία γκάμα συναισθημάτων αποκλειστικά μέσα από τις κινήσεις του, ενώ και οι εχθροί δείχνουν ξεκάθαρα τον τρόπο με τον οποίον θα επιτεθούν, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον παίκτη να ανταποκριθεί κατάλληλα. Αντίστοιχες εντυπώσεις μας άφησε και ο ακουστικός τομέας, με τη μουσική και τα sound effects να είναι υψηλοτάτης ποιότητας, πράγμα ακόμα πιο εντυπωσιακό σε έναν indie τίτλο.

Τέλος είναι άξιο αναφοράς ότι στο μενού υπάρχει η δυνατότητα (μεταξύ πολλών άλλων) να απενεργοποιήσετε τις ξαφνικές φωτεινές λάμψεις, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με προβλήματα υγείας όπως η επιληψία.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για Xbox One, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Motion Twin.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.